Öl, butít, nyomorba dönt – mindenki tudja, mégis az alkohol a legelterjedtebb legális kábítószer.

Itthon még mindig divat az ivás, de az alkoholbetegség már tabunak számít.

Pedig egyre több nő ragad poharat.

 

 Évek óta hallani, hogy a számos társadalmi változás között a női alkoholizmus is megjelent hazánkban. A rendszerváltással együtt (sőt még korábban) olyan új divatok is beléptek az életünkbe, melyeket jobb lett volna elmulasztani.
Mégis, ha mindenki tisztában van az alkohol pusztító hatásával, miért önt fel egyre több nő a garatra?

Íme, az egyenlőség 

A történelem már számos alkalommal bebizonyította, hogy a nemek közötti egyenlőséggel nem csak a pozitív dolgok járnak együtt. Ma már sok, korábban férfi-problémának gondolt betegség is egyre több nőt érint. A magas vérnyomás és a szívinfarktus régen még olyan „férfias” dolog volt, mint az ivás vagy a bagózás. Ma már azonban a nők is aktívan részt vesznek a nagy ki-hal-meg-előbb versenyben.

 A női ivás korábban tabunak számított, ma már nem az. Míg az idősebb korosztályban még ma is él az a nézet, hogy egy nőnek nem ildomos felönteni a garatra, addig a mai tizen-huszon korosztályban már az a menő, aki jól bírja az alkoholt. A szakemberek szerint a tinédzser lányok és fiúk szeszesitalfogyasztása közötti markáns különbség már a múlté. De nem csak a tinik isznak.
A középkorúak ivási szokásai rendszerint két okra vezethetők vissza: a genetikai és szociális hajlamra, valamint a nőkkel szemben támasztott megnövekedett elvárásokra. Az öröklődő genetikai hajlamot már rég kimutatták az alkoholizmussal kapcsolatban is. Emellett egy nőnek már nem csak anyának, feleségnek és házvezetőnőnek kell lennie egy személyben, hanem jó munkaerőnek is, aki lehetőség szerint karriert épít, vagy legalábbis egy fél céget elvisz a vállán. Ha valamelyik e sok közül nem sikerül, megbélyegzik. Ezt a nyomást egyre több nő csak az alkohol bódító segítségével bírja elviselni.

Azok a nők, akik rendszeresen (akár már hetente egyszer-kétszer) alkoholt fogyasztanak, nagyobb eséllyel teszik ki magukat a mellrák kockázatának is. A mellrákkal diagnosztizált eseteknek állítólag legalább a tíz százaléka az alkohollal hozható összefüggésbe. Ennek oka, hogy italozáskor jelentősen megnő az ösztrogén mennyisége a szervezetben, amely gyakori előfordulásnál daganatos sejtek kialakulását eredményezheti.

 

A kevesebb is sok

Sokan nem tudják, hogy a nők nem csak a kisebb termetük miatt bírják kevésbé az italt a férfiaknál. A mi szervezetünk nagyobb arányban tartalmaz zsírszövetet, mint a férfiaké. Az alkohol azonban nem zsírban, hanem  vérben oldódik, ezért az hamarabb jut el az agyba.  Így azonos súlyú férfi többet ihat ugyanabból az italból anélkül, hogy a fejébe szállna, mint egy nő.
 Kis mennyiségben az alkohol oldja a gátlásokat, felpörgeti az agyi tevékenységet, és az ember sokkal jobban érzi magát. Ez a kellemes állapot azonban hamar a visszájára fordul, és gyorsan érezhető negatív hatásokat eredményez. A másnaposságot tulajdonképpen már a mérgezés jelének tekinthetjük, hiszen azt jelzi, hogy a máj képtelen volt a túl nagy mennyiségű alkohol lebontására. 

 A magzat akár bele is halhat
Sajnos ma hazánkban évente még mindig több száz kisbaba jön úgy világra, hogy anyjuk a terhesség alatt is folyamatosan ivott. Az alkoholbetegség ugyanis nem múlik el a fogantatás pillanatában. Ezek a gyerekek amellett, hogy nagyobb eséllyel halnak el már az anyaméhben, gyakrabban szenvednek súlyos és maradandó idegrendszeri károsodást. Születésük után lassabban fejlődnek egészséges társaikhoz képest, hiszen életüket komoly elvonási tünetekkel kezdik – ők ugyanis szintén alkoholfüggőkké válnak, és az addikció őket sem kíméli.

 

Lassan, de biztosan rombol

Egy egészséges máj nagyjából 0,1 gramm tiszta alkoholt képes lebontani egy óra alatt kilogrammonként. Fél liter sörben körülbelül 20 gramm alkohol található, tehát egy 60 kilós szervezetnél ennek lebontása közel 3,5 órát vesz igénybe.
A rendszeres alkoholfogyasztást azonban a szervezet nem tolerálja. A sejtek öregedése felgyorsul, a ráncok mélyebbek lesznek, az arcon először apró, majd egyre feltűnőbb hajszálerek jelennek meg. A bőr eldurvul, az arc felpuffad, pirospozsgás lesz. És ez csak a látszat. A belső szervek, mint a máj, a szív, a vese, az epe maradandó károsodást szenvednek, az agysejtek pusztulása felgyorsul, és a központi idegrendszer is károsul. A férfiaknál megjelenik az impotencia, a nőknél a menstruációs zavarok.

Egyedül isznak, csoportban gyógyulnak

 Míg a férfiakra általában inkább a közösségi ivás a jellemző (kocsma, focimeccs), addig a nők legtöbbször szégyenlik, hogy ital kell a megnyugváshoz. Ezért a már alkoholbeteg nők inkább eldugják otthon a szeszes üvegeket és titokban kortyolnak.
Ám míg inni társaságban és egyedül is lehet, leszokni csak segítséggel van esély. Az alkoholfüggőséget ma már az orvosi szakmai is komoly fizikai és lelki függőségként kezeli, bárki kérhet ingyenes és anonim segítséget.

Vajon sokat iszom?
Hosszú távon a napi két pohár bor is megterhelő a szervezetednek. Gondold végig, milyen gyakran és milyen szituációkban szoktál alkohol fogyasztani, illetve milyen típusú italok ezek? Ha az eredmény heti több alkalom, amely égetett szeszeket is tartalmaz (akár koktél formájában is), akkor érdemes átvenned a következőket:
- el tudnád képzelni ezeket az eseményeket ital nélkül is?
- el tudod engedni magad alkohol nélkül?
- mennyire viseli meg a szervezeted másnap az előző esti ital?
- egyedül is kibontasz otthon egy üveg bort, vagy csak társasággal?
- hajlandó lennél a következő alkalmakkor alkoholmentes italokat fogyasztani?

 

Forrás: nana.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr941110899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása