A cikket figyelmébe ajánlja: Soós Mária - addiktológiai főreferens

Mikortól tekintik problémának az ivást? A legtöbb felnőtt számára a mérsékelt alkoholfogyasztás – férfiaknál nem több, mint két ital, nőknél és idősebbeknél nem több mint egy – viszonylag veszélytelen.

(Egy ital kb. 0,5 dl. tömény italt, 1,5 dl. bort, 4 dl. sört jelent – mindegyik kb. 0,15 dl. alkoholt tartalmaz.)
Az alkohol abúzus (probléma-ivás) olyan ivási szokásokat jelent, amelyek visszatérő és ártalmas következményekkel járnak: munkahelyi, iskolai, családi kötelezettségek elhanyagolásával, kapcsolati problémákkal, esetleg jogi problémákkal (pl. ittas vezetés miatti sorozatos felelősségre vonással).

Az alkoholbetegségben szenvedők (alkoholfüggők) elvesztették az ellenőrzést az alkoholfogyasztás felett. Nem számít, hogy milyen típusú italt fogyasztanak, sőt az sem, hogy mennyit: az alkoholfüggők gyakran képtelenek abbahagyni az ivást az első pohár után. Az alkoholfüggőség jellemzői a tolerancia (többet kell inni ugyanazon "eredmény eléréséhez") és az ivás gátlása esetén fellépő megvonási tünetek. A megvonási tünetek közt hányinger, izzadás, nyugtalanság, ingerlékenység, remegés, hallucinációk és konvulzió (görcsös vonaglás) szerepelnek.

Bár a legtöbb nyilvánosságot a súlyos alkoholproblémák kapják, az enyhe és mérsékelt problémák is komoly károkat okozhatnak az egyénnek, illetve az érintett családjának, közösségének.

Az alkoholizmus Magyarországon népbetegség, súlyos népegészségügyi és társadalmi probléma: becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érinti. Az elmúlt fél évszázadban látványosan megnövekedett az egy főre jutó alkoholfogyasztás (bár az utóbbi években a statisztikák szerint némi csökkenés mutatkozik, de a szakemberek szerint ez csak látszólagos).


 

Mi okozza az alkohollal kapcsolatos betegségeket?


A problémás ivásnak többféle oka van: genetikai, élettani, pszichés és társas tényezők mind belejátszanak, de ezek az okok nem egyformán hatnak mindenkire. Néhány nagyivónál pszichológiai vonások, pl. impulzivitás, alacsony önértékelés, az elismerés igénye indítják meg a "helytelen" ivási szokásokat. Néhányan azért isznak, hogy megküzdjenek érzelmi problémáikkal vagy "gyógyítsák" azokat. Társas és környezeti hatások – például a társak felől érkező nyomás és a könnyű hozzáférés – is kulcsszerepet játszhatnak. A szegénység, a testi vagy szexuális bántalmazás elszenvedése növeli az alkoholfüggőség kialakulásának kockázatát.

Egyeseket genetikai tényezők tesznek különösen sérülékennyé az alkoholfüggőséggel szemben. A mítoszok ellenére az alkoholproblémák szempontjából nagyobb kockázatnak van kitéve az, aki bírja az italt. Mégis, a családban jelen lévő alkoholgondok nem szükségszerűen jelentik, hogy az alkoholizmussal küzdő szülő gyerekének ugyanilyen problémája lesz majd, és fordítva: az ivási problémáktól mentes családok nem szükségszerűen óvják meg gyerekeiket az alkohol veszélyeitől.

Amint az emberek mértéktelenül kezdenek inni, problémájuk állandósul. A nagyivás olyan pszichés változásokat okozhat, amelyek miatt a még több ivás a kellemetlenség-érzet feloldásának egyetlen módja. Az alkoholfüggők részben azért isznak, hogy csökkentsék vagy elkerüljék a megvonási tüneteket.



 

Hogyan hat az alkoholfogyasztás az emberekre?


Egyes kutatások szerint kis mennyiségű alkohol jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre, abban viszont széles körű az egyetértés, hogy a komolyabb ivás egészségügyi problémákhoz vezet. A közvetlenül az alkohol következményének tekinthető májcirrózisban (ezt hívja a köznyelv májzsugorodásnak) Magyarországon évente nyolcezer ember hal meg, a közvetett szövődményekben még többen. Az alkoholfogyasztás rövid távú következménye lehet emlékezetkiesés, másnaposság, eszméletvesztés. A nagyivással összefüggésbe hozható hosszabb távú problémák közé tartoznak a máj megbetegedésén kívül a gyomorpanaszok, szív problémák, rák, agykárosodás, súlyos emlékezeti zavarok. A komoly ivóknál fokozott a baleseti, a gyilkossági és öngyilkossági halál veszélye is. Noha a férfiak valószínűbben válnak alkoholistává, mint a nők, a nők egészsége jobban megszenvedi a káros hatásokat, még kisebb mennyiségű fogyasztás esetén is.
Az alkoholgondok nagyon komoly negatív befolyással vannak a lelki egészségre. Az alkoholfogyasztás és az alkoholizmus ronthat a már meglévő problémákon, például a depresszión, vagy újakat okozhat, például súlyos emlékezetzavart, szorongást.

Az alkoholproblémák nem csak az ivót károsítják. Az ivók társai, gyerekei valószínűbben találkoznak a családon belüli erőszakkal, gyerekeik gyakrabban szenvednek elhanyagolástól és/vagy bántalmazástól, és valószínűbben sújtják őket pszichológiai problémák. Rokonok, barátok eshetnek az alkohollal összefüggő balesetek és erőszak áldozatául. A terhesség alatti alkoholfogyasztás pedig nagyon súlyosan kockáztatja a magzat épségét.

Forrás: hotdog.hu/fittonline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr76995920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása