Akárhogyan is tiltakozunk, valahol és valamiképpen mindig függünk valakitől vagy valamitől. Ügyeljünk arra, hogy – önbecsülésünket megőrizve – soha ne váljunk senki és semmi kisded játékszerévé.

 

Függünk a főnökeinktől, függünk a hozzánk közelállóktól, függünk a társunktól. De függhetünk az élvezetektől is, s ha már erős függőségbe kerültünk velük, az sokkal inkább teher lesz, mint élvezet. A függőséget úgy tudjuk elkerülni, ha megelőzzük, hogy kiszolgáltatottjai legyünk bárkinek vagy bárminek is. Ne hagyjuk se manipulálni, se zsarolni magunkat! Ha a magunkba vetett hitünket megőrizzük, ha értelmes céljainkat megtaláljuk, kevesebb az esélyünk arra, hogy függővé váljunk.

Az édességtől függőség nem betegség, hanem állapot. Leszámítva az édességekben lapuló gonosz kalóriákat, felesleges szénhidrátokat, a csokoládé mértéktartó fogyasztása ártalmatlan. Főként akkor, ha nem okoz kóros kövérséget vagy érrendszeri betegséget. A nők gyakrabban nassolnak, ha menzeszük közeledik, ha a változókor küszöbén állnak, ha rossz a kedvük, lehangoltak vagy túlhajszoltak. Az édesség nyugtató hatású, boldogság hormont szabadít fel. Függőséget akkor okoz, ha kialakul az az érzés bennünk, hogy talán már élni sem tudnánk csoki nélkül.

A munkafüggőket messziről fel lehet ismerni. Sietősek, gondterheltek, magukba fordulva töprengnek. Megeshet, hogy váltanak velünk öt mosolygós vagy komor mondatot, majd udvariasan az órájukra pillantanak. Ilyenkor elvárják, hogy tovább engedjük őket. Örökké halaszthatatlan tennivalójuk körül jár a gondolatuk. Akkor sem képesek lazítani, ha pár szabad órájuk van. Ha ilyenkor leülnek olvasni vagy filmet nézni, máris bűntudatuk támad. De munkafüggő lehet például az a háziasszony, aki a nagytakarítás után is talál valami apróságot, amivel elbíbelődhet. Valamint azok a nők és férfiak, akiket hat ökörrel sem lehet elvonszolni munkahelyükről, ahol teendőik késő estig fogva tartja őket. Ők azok, akik otthon is irományaik között matatnak. A szakemberek szerint, aki örökös takarítási vagy más munkamániában ég, annak a szexuális élete körül nagy valószínűséggel gondok vannak.

A drogfüggők külön kategóriát képeznek. Vegyes képet mutatnak, mivel közéjük tartoznak a láncdohányosok és a napi rendszerességgel nagy, vagy egyre nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztók is. Mindkét táborban emelkedik a nők aránya. Méghozzá a boldogtalan, magányos nőké, akik férfitársaikhoz hasonlóan dohányzással és alkohollal igyekszenek feloldani levertségüket, életúntságukat, abban a hiú reményben, hogy ez lehetséges. Nem csak az egészségüket rombolják ezzel, hanem az esélyeiket is mert ugyan ki szeret egy büdös bagószagú, alkoholos leheletű emberrel beszélgetni, netán csókolózni?

Forrás: Szabadföld - Balogh Mária

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr641012139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása