Cikket figyelmükbe ajánlja: Papp Éva Mária - addiktológiai főreferens

 

A kleptománia inkább női, a kóros játékfüggőség férfibetegség.

Magyarországon milliók ragaszkodnak bizonyos viselkedési formákhoz, százezreknél viszont a megszokás már beteges függőségről szól. Mániákus örömszerzés, amely uralni kezdi a beteg életét, s minden mást kiszorít abból.

Magyarországon először készült átfogó felmérés a viselkedési függőségről, a külső stimulánst (drog, alkohol) nem igénylő szenvedélybetegségekről. Egyelőre a leggyorsabban romboló szenvedélyről, a szerencsejátékról kerültek nyilvánosságra az első adatok. Magyarországon százból két felnőtt ember számára jelentenek komoly kísértést a szerencsejátékok, az aktív korcsoport 1,4 százaléka betege is a nyerési vágynak.

Titkolja barátai vagy családtagjai előtt, hogy rendszeresen kipróbálja a szerencséjét? Hazudik ezzel kapcsolatban valakinek? Ismételten kölcsönkér, hogy szerencsejátékozni tudjon? Tesz-e illegális dolgot, hogy ehhez pénzt szerezzen? Visszatér-e ugyanarra a helyre, hogy elvesztett pénzét visszanyerje? Ezeket kérdezték a Budapesti Corvinus Egyetem Viselkedéskutató Központjának munkatársai az első, játékszenvedélyről szóló felmérésben.

 Dr. Demetrovics Zsolt, az ELTE addiktológiai tanszéki szakcsoportjának, illetve a kutatás egyik vezetője lapunknak elmondta: több viselkedési addikciót vizsgáltak, a vásárlási, internet-, testedzésfüggőséget, az evészavarokat, mind közül azonban a játékszenvedély jelenti a legnagyobb veszélyt. Ez az, ami villámgyorsan egészségi és egzisztenciális összeomlást okozhat.

Ebben a körben ez az egyik első, amit orvosilag is mentális zavarként tartanak már számon - mondja a szakértő. - A fiatalok körében a leggyakoribb a probléma, ami rosszat jelez. Ha ugyanis már 18-24 éves kor között komoly zavarok jelentkeznek, az a későbbiekre súlyos állapotot prognosztizál - mondja a kutató.

Dr. Csorba Csilla pszichiáter adjunktus nagyobbra becsüli az érintettek számát. Abból indul ki, hogy ha Amerikában, ahol általában tiltott a szerencsejáték, 1,3 százalékos az ilyen betegségek előfordulása, nálunk, ahol minden sarkon ott a lehetőség, legalább három százalék lehet. Többségük nem a szenvedélybetegség miatt fordul hozzájuk, hanem alvászavar, hangulatváltások, feszültség, szorongás, pánik, s akár az öngyilkosság kísértő gondolata a legfőbb tünet.

 Dr. Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológusa szerint millióknak okozhatnak hétköznapi, még elfogadható szinten örömet ezek a viselkedési formák, kórossá csupán néhány százezer embernél válnak.

- Itt többnyire nem is maguk a cselekmények jelentenek veszélyt, hanem mellékhatásai. Amikor valaki milliókat játszik vagy vásárol el, minden pénzét, idejét és energiáját testépítésre fordítja, annak következménye pusztító. Ha megpróbál felhagyni a szenvedéllyel, azt általában mély depresszió és ürességérzés követi, hiszen elvész a jutalom.

- Ha kényszeres cselekvéseikben gátolják őket, szenvednek. Az érintettek gyakran egyszerre több viselkedészavarban is szenvednek, a tünetek pedig sokszor együtt fordulnak elő depresszióval és alkoholizmussal. Sőt, előfordul, hogy a régi, megszokott forma már nem nyújt kielégülést, váltanak, s keresnek újabb vagy párhuzamosan más szenvedélyt - teszi hozzá Funk doktor.

A szenvedélybetegség kialakulása többnyire együtt jár a belső értékrend megváltozásával. A korábban fontos tevékenységek már nem tudnak örömöt szerezni. Egyidejűleg a szenvedély tárgya minden másnál fontosabbá válik, az egyéb örömforrások kiszorulnak az emberek életéből. Megromolhatnak családi, baráti kapcsolataik is. A kóros viselkedésformák általában 20-30 éves korban kezdődnek. Az evési rendellenességek, a kényszeres vásárlás és kleptománia jellegzetesen a nőknél, míg a kóros játékszenvedély és a szexuális aberrációk a férfiaknál fordulnak elő.

Forrás: Népszabadság - Kun J. Viktória

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr77995018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása