Dr Robert Lefever a PROMIS Rehabilitációs Klinika Alapítója. Hazájában - Nagy-Britanniában elősként kezdett el foglalkozni a keresztfüggőségekben szenvedő betegekkel. Néhány éve Magyarországon is tiszteletét tette egy előadássorozat keretében. 2007-ben  London 1000  legbefolyásosabb emberei listán a hetedik helyre került.
 
 
Ki az alkoholista ?
 
Bárki, aki képtelen bejósolni, mi történik, ha megiszik egy pohárral.
Az alkoholista napokig, hetekig, hónapokig vagy akár évekig is megvan ital nélkül. Amint azonban elfogyasztja az első pohár italt, nem lehet megmondani, mikor fogja abbahagyni az ivást. Lehet, hogy megáll az első egy-két pohár után, de az is lehet, hogy a lerészegedésig folytatja.
Tehát az alkoholizmust a következőképpen definiálhatjuk: az alkoholista képtelen arra, hogy bejósolja, mi fog vele történni az első pohár ital után.
Addiktív szer-e az alkohol ?
 
Igen, néhány ember számára. Valószínűleg addiktív a népesség mintegy 10%-ának, és nem az a többi 90%-nak. Ez az arány kultúránként eltérhet.
Minden nagyivó egyben alkoholista is ?
 
Nem feltétlenül, de sokan közülük azok.
Akár alkoholisták azonban, akár nem, komoly orvosi és szociális problémákkal valamint egyéb következményekkel kell szembenézniük állandó kemény ivásuk következtében. Nem teszünk senkinek szívességet tehát, ha alkoholista helyett „csupán” nagyivónak tartjuk.
 
Honnan tudhatod, hogy alkoholista vagy-e ?
 
Lehet, hogy nem is tudhatod.
Az alkohol az agy észlelési mechanizmusait befolyásolja.
Az alkoholizmus az a betegség, ami azt sugallja, hogy nem vagy beteg.
Vannak tanácsadók, akik azt javasolják, hogy a személy próbálkozzék a „kontrollált ivással” és akkor nevezze magát alkoholistának, ha ez nem megy. Ez a betegség későbbi fázisaiban sikerrel járhat, azonban a korai szakaszban egyes pácienseknél alaposan célt téveszthet.
Segíthet, ha részt veszünk az Anonim Alkoholisták hat gyűlésén, hogy megítélhessük, mennyire hasonlít önmeghatározásunk azokéra, akik beismerik, hogy ebben a betegségben szenvednek.
 
Honnan tudják mások, hogy alkoholista vagy-e ?
 
Valószínűleg nem tudják.
Az alkoholizmus stigmája inkább szégyennek, mintsem olyan betegségnek tünteti fel a bajt, ami a benne szenvedő kontrollján kívül esik. Ez az oka (és persze az alkoholista saját tagadása is), hogy a barátok és a család vonakodik elismerni, mi a baj valódi természete.
Az emberek gyakran hamis feltevések alapján tájékozódnak.
 
Milyen hamis feltevéseink vannak ?
 
Minden csavargó alkoholista, illetve minden alkoholista csavargó.
Aki alkoholista, könnyen lerészegedik.
Aki alkoholista, mindig iszik reggelente.
Az alkoholista nem tudja abbahagyni az ivást egy napra, egy hétre, egy hónapra, egy évre vagy még többre.
Nem lehet alkoholista, aki családban él, van saját háza, kocsija, állása és pénze a bankban. Nem lehet valaki alkoholista csak akkor, ha előtte már nagyivóvá vált.
Az lesz alkoholista, akinek nincs akaratereje, vagy morálisan gyenge – vagy mindkettő egyszerre.
 
Honnan tudja az orvos, hogy alkoholista-e valaki ?
 
Gyakran nem tudja.
A túlzott alkoholfogyasztás orvosi következményei jól ismertek, de még az orvosok is vonakodnak kimondani valakiről, hogy alkoholista, mert ez sokkal inkább tűnik személyes sértésnek, mint igazolható klinikai diagnózisnak.
Az orvosi egyetemeken sok mindent tanítanak a magas alkoholfogyasztás medikális és más következményeiről, de keveset vagy éppen semmit sem tanítanak magáról az alkoholizmusról, a szenvedélybetegségről.
Az orvosok sem immúnisak ezzel a betegséggel szemben. Ez lehet az egyik oka, hogy vannak, akik alaptalanul nyugtatgatják páciensüket.
 
Ki segíthet diagnosztizálni az alkoholizmust ?
 
Egy másik alkoholista, aki felépült betegségéből. Ha elmondja saját ivásának és az ivás következményeinek történetét, ő, a felépülő alkoholbeteg képes lehet áttörni a betegségben szenvedő tagadásának védelmi vonalán. Így maga a még szenvedő beteg is – mivel személyesen azonosul a történet és hozzá fűződő érzelmek számos elemével – lassacskán képes lesz ráébredni saját alkoholizmusára.
A hivatásos tanácsadók, orvosok és mások, akik rendszeresen foglalkoznak szenvedélybetegekkel és pácienseik révén jelentős mennyiségű tapasztalatra tettek szert a hosszú távú felépüléssel kapcsolatban, az Anonim Alkoholistákon keresztül.
Bárki segíthet azzal, hogy világosan felsorolja, mit tekint az adott személynél az alkoholizmus következményeinek. Ha azonban valakit igen nagymértékben aggaszt és lefoglal egy másik személy alkoholfogyasztása és ennek következményei, lehet, hogy neki is problémái vannak, amelyeket ugyancsak fel kell tárni.
 
 
Be kellene-e tiltani az alkoholt ?
Nem. A betiltás nem előzi meg az alkoholizmust, a történelem folyamán soha nem működött, mint módszer.
Nem. A betiltás következményeképpen a büntetőjogi és szociális problémák megszaporodnának a rendelkezés kijátszására tett kísérletek eredményeképpen.
Nem. Helytelen büntetni a viszonylag ártalmatlan társasági alkoholfogyasztást a népesség 90%-ánál, azért, hogy ellenőrzés alatt próbáljuk tartani mindazokat a problémákat, amelyeket a 10% alkoholista ivása okoz.
Nem. Az a 10%, aki addikcióban szenved, mindig megtalálja a módját, hogy hozzáférjen az italhoz, vagy egyszerűen más hangulat-módosító szer után fog nyúlni.
 
Bejósolható-e, melyik a népességnek az a bizonyos 10%-a, aki szenvedélybeteggé válik ?
 
A szenvedélybetegség továbbadódik a családon belül, így arra következtethetnénk, hogy a nevelés és a társas környezet az addikció legfőbb oka. Ugyanakkor vizsgálatokat végeztek alkoholista szülők örökbefogadott gyermekeivel, akik nem alkoholista családban nevelkedtek. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az öröklődés erőteljesebb tényező, mint a családi vagy társas környezet.
Az alkoholista fiából sokkal gyakrabban lesz alkoholista, mint a nem alkoholistáéból. Nőknél is igazolták az alkoholizmusra való hajlamot, ami az anya révén öröklődött.
 
 
Mi a keresztfüggőség?
 
Bármely anyag, ami képes felébreszteni az elsődlegesen választott szer iránti sóvárgást, kereszt-addiktív az elsődleges szerre nézve.
 
Általában minden szenvedélybetegnek van egy kedvenc „választott szere” ami után különösen sóvárog, bár néhányuknak lehet kettő vagy akár több is, amikre egyaránt erősen vágyik. A „másodlagos” szerek kereszt-addiktívak, mert hasonló, bár nem olyan erőteljes hatással vannak a személyre, mint az elsődlegesen választott szer.
Az alkohol kereszt-addiktív lehet más hangulatmódosító szerekkel, mint amilyenek például a minor trankvillánsok, az antidepresszánsok, az altatók vagy más receptre kapható szerek, pl. a Pethidine, Morphia vagy egyéb fájdalomcsillapítók és antihisztaminok, illetve az illegális drogok: a cannabis, az amfetaminok, az LSD, a meszkalin, az Ecstasy, bizonyos gombafajták, és egyéb hallucinogének, a kokain, a heroin és az ópium.
Ha az alkoholizmusban szenvedő ezek közül a kereszt-addiktív szerek közül kapja valamelyiket, hajlamos visszatérni az elsődleges választott szer, az alkohol használatához.
Ezért különösen óvatosnak kell lenni, ha a fentiek közül valamelyiket alkoholbetegnél akarja alkalmazni az orvos.
A mondottakból az is következik, hogyha egy szenvedélybeteg elsődleges szere a felsoroltak valamelyike, akkor hajlamos lesz rá, hogy keresztfüggőség alakuljon ki nála az alkoholtól. Például ha valaki heroinfüggő, akkor legjobb azt tanácsolni neki, hogy teljes mértékben tartózkodjék az alkoholfogyasztástól, mert a keresztaddikció veszélye nagy.
Arra is figyelni kell, hogy bár egyes pszichiátriai betegségeket, például a depressziót vagy a mániás depressziót hajlamosak vagyunk jelentős mértékben túldiagnosztizálni, különösen alkoholisták esetében (akiknél ezek a vonások az elsődleges alkoholbetegségeknek tudhatóak be) néhány betegnél mind az addikció, mind pedig a pszichiátriai megbetegedés fennáll, ekkor pedig mindkettőt megfelelően kezelni kell. A valódi pszichiátriai megbetegedés a szenvedélybetegek körében egyébként nem nagyobb, mint az átlagpopuláción belül.
 

FOLYTATÁS MÁRCIUSBAN !

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr63970769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása