A cikket figyelmükbe ajánlja Papp Éva Mária - addiktológiai főreferens

A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.
 
 
 
 
A delirium tremens kialakulása a központi idegrendszeri információáramlás módosításán alapszik, amely a hosszantartó alkoholhatás miatt fejlődik ki, az agyi működésekben kiemelkedő szerepet játszó egyik receptor károsításával. 
Ha a szervezetbe bekerülő alkohol mennyisége csökken, a sejtek közti információáramlás kialakult egyensúlya megbomlik, mely végső soron a központi idegrendszer működészavarát, illetve a szimpatikus rendszer fokozott aktivációját eredményezi.
Az italozás hirtelen felfüggesztése jelentősen hozzájárul a klinikai tünetek kialakulásához. A kórkép gyakoriságára jellemző, hogy az alkoholmegvonásos szindrómák átlagosan 5 százaléka torkollik delirium tremensbe. A terápia nélküli esetek 35 százaléka halálos kimenetelű, míg a kezelés az arányt 5 százalékra képes leszorítani.
 
A delirium tremens tünetei
 
A tünetek az utolsó alkoholfogyasztás után néhány órával kezdődnek, ám a tünetegyüttes csak 48-72 óra múlva bontakozik ki. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy kezdetektől orvosi felügyelet alatt álljon a beteg, mivel így a későbbi életveszély kivédhető, csökkenthető.
A tünetek sokfélék lehetnek, és felismerése a kórelőzmény ismerete nélkül gyakran okoz problémát a gyakorló orvosok számára. Az otthon kialakuló delirium tremens (főleg ha első alkalommal lép föl) legtöbbször nagyon megijeszti a családtagokat, akik az alkoholos előéletet megemlítve mutathatnak rá a diagnózisra.
A delirium tremens főbb tünetei a következők: izomrángás, remegés (tremor), irritábilitás, alvászavarok (álmatlanság). A hányinger, hányás általános, gyakran a fellépő szövődményeket jelzi. Hallucinációk jelentkeznek, melyek látási, hallás és szaglási téves észlelésekből állnak: a beteg olyan dolgokat lát, hall és olyan szagokat érez, amik nincsenek jelen. Jellemző a gondolkodás rendezetlensége, a dezorientáció, a nyugtalanság, a zavartság; a beteg agresszív lehet.
A fizikális eltérések közül jellemzőek: szapora pulzus, láz, vérnyomás emelkedés, szapora levegővételek.
 
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a beteg mihamarabbi kórházba szállítását, mert kezelés nélkül az állapot gyorsan romlik.
 
Lehetséges szövődmény, társuló kórkép lehet a tüdőgyulladás, szívritmuszavarok, gyomornyálkahártya-, máj-, és hasnyálmirigygyulladás .
 
 
Forrás: Webbeteg - Dr. Kónya Judit
 
 
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr60950112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása