Az áruházak szeszes ital kínálata letarolva, statisztikák szerint szilveszterkor kétszer annyi ital fogy, mint bármikor az évben. Ez lett az ünneplés általánosan elfogadott módja, pedig az alkalmi nagyivók is nagy kockázatnak teszik ki magukat, derült ki a legutóbbi felmérésekből.

 Magyarország az alkohollal kapcsolatos statisztikákat figyelembe véve előkelő helyet tudhat magáénak az unión belül. Az egy főre jutó elfogyasztott tiszta alkohol mennyisége az ezredfordulóig csökkent, majd beállt valamivel 11 liter fölé. Jelenleg 11,2 literes fogyasztásunkkal az élvonalba tartozunk (az élen Luxemburg áll tizenöt liter feletti eredményéve).

A magyarok kitartóan döntik magunkba az évi átlagban számolt 74 liter sört, 33 liter bort és 3,6 liter töményet. Körülbelül 490 ezer alkoholista van az országban, ez a szám úgy jön ki, hogy az alkoholos májbetegek éves halálozási értékét megszorozzák 144-gyel, egyszóval durva becslésről beszélünk.

ALKOHOLOS BETEGSÉGEK

A KSH statisztikája az alkoholos szívizombetegség, a perifériás idegek betegsége, valamint a májzsugor, és az alkoholos májbetegség halálozási adatait szedi csokorba. Évente mintegy négy-ötezren halnak meg alkoholos megbetegedés miatt, de érdemes áttekinteni, ezeken kívül mire számíthat az, aki rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt.

Az alkohol leginkább a vékonybélből szívódik fel, a májban acetaldehiddé és ecetsavvá bomlik, majd tovább, amíg a tüdőn és a vesén keresztül ki nem választja a szervezet. Az etilalkohol fogyasztása először jó bulinak tűnik: megemelkedik a dopamin-, és a szerotoninszint, vagyis jókedvünk lesz, a szervezetben található gamma-amino-vajsav nyugtató hatása növekszik, ezenkívül az alkohol gátolja a memóriáért felelős NMDA-receptorokat, hogy az egészre másnap ne nagyon emlékezzünk. Mindezt nagyjából az egy ezrelékes véralkoholszintig élvezhetjük, ami utána jön, az már egyáltalán nem kellemes: hányás, egyensúlyzavar, később tudatzavar alakul ki, akár fél liter vodkától pedig meg is lehet halni. Volt már rá példa.

Hosszabb távon az alkohol okozta anyagcsereváltozások, a vérzsírszint-emelkedés, az érelmeszesedés miatt az ischaemiás szívbetegség kockázata rendkívül megnő. A gyomornyálkahártya tönkretételével gyulladás lép fel, gyomorfekély, reflux, gyomorvérzés, gyomor-, vagy nyelőcsőrák alakul ki. A klasszikus májzsugoron kívül az alkoholos hepatitis, vagy a zsírmáj kialakulása is lehetséges, a több éven át fennálló májzsugor pedig májrák kialakulásához vezet. A májzsugorban szenvedők esetében gyakran előfordul, hogy mivel a szerv már nem tud akkora mennyiségű vért megtisztítani, a vér feltorlódik az erekben, ezek kitágulnak, és akár végzetes vérzések alakulnak ki a nyelőcsőben. A vér ammóniaszintje emellett olyan magasra ugorhat, hogy kómát, vagy halált okozhat.

Mivel az alkohol a nemi hormonok lebontását is csökkenti, a férfiben megnő a női nemi hormonok száma, mellnövekedés vagy impotencia is kialakulhat. Az idegrendszer károsodása is elkerülhetetlen, az alkoholbeteg érdeklődése beszűkül, sablonos gondolkozás és heves indulatok jellemzik, emellett paranoia, hallucinózis, Korszakoff-szindróma és alkoholos elbutulás alakulhat ki. És aki azt gondolná, hogy ezekhez ipari mennyiségű alkohol szükséges, téved: ha tíz éven át napi egy deciliter töményet, fél liter bort vagy másfél liter sört fogyasztunk, a májzsugor már nagy valószínűséggel kialakul.

A NEMZETKÖZI HELYZET FOKOZÓDIK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A WHO globális megoldást sürget az alkoholizmus visszaszorítására, hiszen nem csak a halálozási statisztikákat lehetne kozmetikázni egy határozott fellépéssel: Európában a gyilkosságok és az erőszakos cselekedetek 40 százalékában áll alkoholos befolyásoltság a háttérben. Rengeteg autós gázolás történik ittas vezetők miatt, de a szempontok között meg kell említeni a nem várt terhességek, ezáltal az abortuszok magas számát, és a helytelen gyermeknevelés következményeit: az európai gyermekek 5-9 százaléka él az alkoholfüggőség miatt hátrányos helyzetű családban. Az egészségügyi világszervezet azonban nem erőltetne rá egységes intézkedéscsomagot az országokra, minden államnak magának kellene előállnia egy hosszú távú akciótervvel.

A legtöbb munka az italozásban egyéni megoldásokat is favorizáló orosz nemzettel lenne. A hagyományos italokba előszeretettel csempésznek fogyasztásra alkalmatlan, olcsó összetevőket is, Venedikt Jerofejev például könyvében megosztja velünk kedvenc koktélját, a "Szuka belét", amit a következők összeöntésével, és szivardohányon történő érlelésével állíthatunk elő: zsiguli sör, sampon, korpásodás elleni hajszesz, fékolaj, ragasztó és rovarirtó.

Oroszországban az egy főre jutó alkoholfogyasztás hivatalosan 15 liter körül van, valójában az illegálisan terjesztett alkohol, és a gyanúsan nagy mennyiségben fogyó alkoholtartalmú háztartási vagy higiéniai cikkek miatt nehéz megbecsülni a valódi számot. A halálozási adatokból már könnyebb kiindulni: a munkaképes férfiak halálának oka 43 százalékban az alkohol. Egy tavalyi felmérés szerint férfiak várható életkora 59 év, amivel utolsónak számítanak az iparosodott országok között.

Gorbacsov, aki egyébként maga sem vetette meg a konyakot, 1985-ben már megkísérelt egy később hírhedtté vált alkoholreformot, megemelte a szeszesitalok árát, lecsökkentette a szeszfőzdék számát és költséges kampányba fogott az alkoholizmus visszaszorításáért. A nyilvános helyen italozókat letartóztatták, Grúzia és a Krím félsziget legjobb szőlőit kiirtották. A végeredmény az lett, hogy a feketegazdaság erősödött, az állami bevételek csökkentek, a magyar külkereskedelem viszont fellendült: a csemegeüzletek ipari mennyiségű magyar bortól és pálinkától szabadultak meg ebben az időszakban. A reform mégsem maradt hatástalan, a férfiak várható élettartama a tilalom bevezetése után megemelkedett három évvel.

PIATERÁPIA

Magyarországon az egészségügyi intézményekben nyilvántartott alkoholisták száma a rendszerváltozás óta folyamatosan csökken, amiből nem az következik, hogy kevesebb alkoholista él az országban, ebben inkább az intézmények tehetetlensége nyilvánul meg. A kommunizmusból maradt örökség, a kényszergyógyítás fogalma még élénken az emberekben él, de a beteg elzárása és absztinenciára kényszerítése a legkisebb hatékonysággal működő módszer.

 Ma már modernebb és megfelelőbb terápiákat is választhat az, aki hajlandó alávetni magát a kezeléseknek. Különböző civil szervezetek, egyházak és alapítványok tartanak fenn rehabilitációs otthonokat, ahol a betegek folyamatos támogatást kapnak. A pszichológiai gyógymód a kétszemélyes pszichoterápiától kezdve a közösségi pszichiátriáig terjedhet, amikor a betegekre egy szakavatott team figyel, akik a pszichoterápiától a kocsmából kirángatásig magukra vállalják a beteg gondozását. De akár tíz perc is elég lehet a gyógyuláshoz: a rövid intervenció nevű eljárás tulajdonképpen egy célzott beszélgetés, ami rávilágít az alkoholizmus káros hatásaira, és a beteg motivációira. Meglepően hatékony módszer, a WHO felmérése szerint főleg a problémák miatt italozóknál mutatható ki jelentős javulás a terápia után. A rövid intervenciós tanfolyamot akár a háziorvosok is elvégezhetik, így korai stádiumban, addiktológus bevonása nélkül is csökkenthető az alkoholisták száma, viszonylag alacsony költségráfordítással.

Ha a beteg beleegyezik, a rendszeresen szedett vagy a bőr alá ültetett disulfiram is hatásos lehet: a szer az acetaldehid dehidrogenáz enzimet bontja, ekkor a máj kis mennyiségű alkoholt sem képes lebontani, és a visszaeső rosszul lesz. Nagyon sok ázsiai ember szervezetéből hiányzik ez az enzim, ezért gyorsabban lerészegednek: ez adta az ötletet arra, hogy az aldehid dehidrogenáz gén közvetlen befolyásolásával hasonló hatást válthatnak ki más népcsoportnál is. Egy adenovírus szervezetbe juttatásával elviekben elérhető, hogy a gén eredeti RNS-éhez egy újat kapcsolnak, így az enzimkibocsátást lecsökkenthetik, és a szervezetet kis mennyiségű alkoholra is érzékennyé teszik.

Egy másik felfogás szerint ha az alkoholista megvonási tüneteit megszüntetjük, nagyobb eséllyel lehet elérni az absztinenciát, vagyis míg a fenti módszerrel az italozási kedvet csökkentik, ebben az esetben a leszokásra való hajlandóságot erősítik. Az alkoholmegvonásos tünetek okaként sokszor említik a GABA (Gamma-aminovajsav) szerepét. Az alkohol fokozza a GABA neurotranszmitter gátló hatását, így nyugtatóan hat a szervezetre. Mivel a GABA-hatás megemelkedik, a szervezet idővel alkalmazkodik ehhez, így tartós alkoholfogyasztás esetén a GABA-receptorok száma lecsökken, az egyensúlyi állapot megbomlik, és azt csak újabb alkoholbevitellel lehet ideig-óráig helyreállítani. Gyógyszeres kezeléssel az egyensúly visszaállítható.

EGY CSAPÁSRA

A tudósok ma már azzal kísérleteznek, hogy a jövőben egyetlen gyógyszeres kezeléssel megszüntethessék az alkoholfüggőséget. Mivel az alkohol fokozza az agyban a dopaminfelszabadulást, a kísérletek először a dopaminszint befolyásolására koncentráltak, azonban az elvonás során lecsökkent dopaminszint mesterséges emelése hatástalannak bizonyult. A Virginiai Egyetemen viszont pontosan az ellenkezőjére tettek kísérletet, epilepsziát kezelő gyógyszerekkel a dopamin-kibocsátást csökkentették, így a testi reakció befolyásolásával az alkohol élvezhetőségét rontották le. Az eredmények szerint nem is hatástalanul, a háromszáz önkéntes kezelt felének alkoholfogyasztása a tizennégy hetes kísérlet során körülbelül harmadára csökkent.

Más kutatások olyan testen belüli összetevőkre kezdtek koncentrálni, amik az ismert összetevőkön kívül felelősek lehetnek a kezelt betegek gyakori visszaeséséért. George Koob így talált rá a CRF nevű proteinre: ezek száma az alkoholisták szervezetében megemelkedik, és az alkohol megvonása esetén szorongásos reakciókat idéz elő, így a CRF gátlása és a jutalomközpontok stimulálása együtt megoldás lehet az elvonási tünetek minimálisra csökkentésére. A VTA jutalomközpontba juttatott GDNF proteinnel Dorit Rot a Kaliforniai Egyetemről ért el sikereket patkányokon végzett kísérletekkel, a gliális sejtvonal-eredetű növekedési faktor segítségével az alkoholfüggő állatok érdeklődését már egyetlen injekció meg tudta szüntetni.

ORVOSSÁG, DE MÉGSEM

A legjobb stratégia, ha a nők 55, férfiak 35 éves korukig absztinens életmódot választanak, ez előtt ugyanis az alkoholnak több a káros, mint az előnyös hatása: az alkohol védelmet jelent a szívkoszorúér-megbetegedésekkel szemben, ezek pedig inkább idős korban jelentenek veszélyt. Ezután legfeljebb napi két deciliter bort szabad inni [2], a rendszeres mozgás mellett a szív-, és érrendszeri betegségek hatékonyabban előzhetőek meg. Sőt, a legutóbbi felmérés igazolta azt a korábbi feltevést, miszerint bizonyos ízületi megbetegedések, így a csúzos ízületi gyulladás kialakulása megelőzhető a rendszeres mérsékelt mennyiségű alkohollal. A tokaji aszúbor a Vinum Tokaiense passum néven még a hatvanas években is hivatalos orvosság volt emésztési zavarok esetén.

Ha azonban már átesne a ló túloldalára, a májzsugor kialakulásának kockázata rendszeres kávéivással csökkenthető. Meg persze azzal, hogy akinek szüksége van rá, a problémával orvos fordul és segítséget kér, hiszen az alkoholizmus nagyon erős függőség, és a leszokáshoz a tapasztalatok szerint az elhatározás önmagában kevés. Ma viszont már van miből válogatni annak, aki változtatni szeretne.

Forrás: Index -Szűcs Ádám - 2009. 01. 01., 20:41

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr14861285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása