Alkohol, drog, dohány. Közös bennük, hogy függőséget okozhatnak. Manapság a sorhoz csatlakozott az internet is. Kínában mentális betegséggé nyilvánították az internetfüggőséget, és ez bekerült egy frissen kiadott kórmeghatározó könyvbe.
A világháló-függőséget (Internet Addiction Disorder, IAD) öt kategóriába sorolják és részletesen leírják a tüneteket. A kínai egészségügyi minisztérium várhatóan jövőre hoz döntést arról, hogy az online játékok, az internetes erotika, a közösségi, illetve információs portálok, valamint az online üzletek rabjait pszichiátriai esetnek tekintik-e.

De mit is jelent az internetfüggőség? Van, aki sokat dolgozik számítógéppel, és sokat kell a munkája miatt barangolnia a weben. Ezt nyilván nem tekinthetjük függőségnek. Aztán sokan vannak, akik szeretik a szabadidejük egy részét, vagy akár túlnyomó részét is internet előtt tölteni. De akkor hol kezdődik a függőség?

 

Talán ott, ha valaki több időt tölt a monitor előtt, mint azt korábban elhatározta. Ha nem jut fel egy ideig a világhálóra, ingerültté, vagy levertté válik. Ott ugyanis könnyebb új barátokat szerezni, egy elképzelt életet kialakítani.

Továbbá a virtuális játékok világát izgalmasabbnak, attraktívabbnak tartja saját hétköznapi életénél. Kilép önmagából, a PC játékok alakjával azonosítja magát, még enni is elfelejt.
Ha tehát valaki egy kreált japán manga figura helyébe szeretne lépni, akkor súlyos lelki, mentális problémái vannak.

A kórkönyv is ezt támasztja alá: az online játékosok a legsúlyosabb, ötödik kategóriába tartoznak. Az egyik legnépszerűbb játék a World of Warcraft néhány betegnél olyan tüneteket okozott, hogy már nem volt képes különbséget tenni a valóság és a képzelt világ között.

Statisztikák szerint 40 millió kínai fiatalkorú internetező közül 10 százalék tekinthető szenvedélybetegnek. Közülük is 95 százalékuk fiú. Saját elmondásuk szerint szüleiket okolják függőségük kialakulásáért, akik nem fordítanak elég időt a nevelésükre munkájuk miatt.

Egy biztos. Ez a fajta megszállottság legalább olyan veszélyes és romboló, mint bármely más szenvedélybetegség. Komolyan kell venni.

2008. november 17.

Forrás: 168ora.hu - Szabó Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr66782985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása