A következő cikket Papp Éva Mária addiktológiai főreferens ajánlja figyelmükbe:

Alig van ember, akinek ismeretségi körében, rosszabb esetben a családjában ne lenne szenvedélybeteg (ital, cigaretta, drog, játék). A pokolból való kikapaszkodásról egy másfél évtizede tiszta alkoholistával beszélgettünk.

Alajos vagyok, alkoholista - mutatkozott be az ezerszer elismételt mondatával. – Húsz éves korom táján szokásos társasági ivóként kötöttem szorosabbi barátságot az itallal. Munka után, a kollégákkal nap mint nap a kocsmában kötöttünk ki. Életem első üveg sörét kihánytam, de aztán a napi adagom 1-2 korsóra emelkedett. Három év múlva már naponta lecsúszott 5-6 korsó sör, ugyanennyi felessel kísérve. Műszak végén, már alig vártam hogy betérjünk a kocsmába, hogy az alkohol adjon enyhülést belső feszültségemre.

– Huszonhét éves voltam, amikor először orvoshoz kerültem. Egy reggel a munkahelyemen elszíneződött a szonda, az előző napi "berúgás" eredményeként. A feletteseim azt mondták, nem bocsátanak el, ha elvonóra megyek. Így 1987-ben Budapesten részt vettem életem első elvonókúráján, amit aztán több is követett – folytatta történetét Alajos.

A férfi életének legszebb éveit az alkohol rabságában töltötte, így családot sem alapított.

A budapesti elvonókúra egy gyönyörű épületben Kodály nyári rezidenciáján történt. Nyugtatókat kapott, amivel az orvosai az alkohol okozta elvonási tüneteket, a remegést, a feszültséget enyhítették. Hat hét után elengedték, s mint oly sok alkoholista, ekkor, immár tisztán látta először, teljes csőd az élete. Minden pénzét italra költötte, családja, barátai elfordultak tőle, munkahelyén inog a széke, adósságai vannak.

– Az első elvonókúra sok esetben nem hoz sikert. Nálam sem volt ez másként, sőt a helyzet rosszabbodott. Az orvosok által felírt gyógyszereket annak rendje és módja szerint beszedtem, aztán mellette tovább folytattam az ivást. Még mindig nem fogadtam el a tényt, hogy alkoholista vagyok.

Egyszerre ivott, és gyógyszerezett. A 90-es évek második felében tévedt be az Anonim Alkoholisták egyik klubjába, ahol kezébe akadt egy könyv. "Kati vagyok, alkoholista". Megvilágosodott, tudta, hogy beteg.
Ekkor már a napi 12 fröccs után estére is hazavitt némi muníciót, 2 liter vörösbor képében. Többször kezelték kórházban, de mindannyiszor alulmaradt az itallal szemben. Ha ivott, bátrabb volt és nyugodtabb, a szervezetének szüksége volt az alkoholra a normális működéshez, akár a cukorbetegeknek az inzulinra.

Sorstársaitól is hallott elrettentő történeteket. Volt, aki 20 napon át napi fél-egy liter vodkát tüntetett el, háziasszonyok a centrifugában tárolták a zugiváshoz elengedhetetlen adagokat.

Belátta, hogy beteg. A felépüléshez vezető lépések közül ez az első, és a legfontosabb. Az lehet tiszta, aki felismeri az alkoholizmust, azt, hogy élete emiatt vált irányíthatatlanná. Az Anonim Alkoholisták 12 lépésének első pontja: Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben, hogy életünk irányíthatatlanná vált.

Az Anonim Alkoholisták programjának gerince az, hogy csak: "Ma nem iszom". Nincs olyan, hogy örökre, hogy soha többé. Csak az előttük álló napon kell megállni, hogy alkoholt vegyenek magukhoz.

– Az alkoholistáknál ugyanis a dominóelv működik. Ha felemeli az első poharat, azt továbbiak követik, s újra részegre issza magát. Mert az ital rabjai elveszítették a képességüket a mértékletes ivásra, és ezt a képességüket soha nem nyerhetik vissza
Az Anonim Alkoholisták Klubja nem követel semmilyen fogadalmat, a tagság egyetlen feltétele, az ivással való felhagyás vágya. Az AA-sok arra koncentrálnak, hogy az előttük álló 24 órát kibírják alkohol nélkül. Gyűléseiken jó a hangulat, barátias a légkör.

– Itt bárki újjászülethet. Újjászületésének napját pedig akár a valódi születésnapokat tortával ünnepeljük.

Alajos jónéhány éve újjászületett, és azt tanácsolja senki ne féljen, ne szégyelljen segítséget kérni. Hasznos információk a www.anonimalkoholistak.hu oldalon.

 

 Ki az alkoholista?

Az alkoholista beteg, aki soha nem lesz képes arra, hogy mértékletesen igyon. Fizikai és lelki betegség, nem az akaraterő gyengesége. Néhány alkoholista már az első perctől fékezhetetlen, mások évtizedekig jutnak el a mértéktelen ivászathoz. Vannak napi ivók, mások hosszú ideig képesek tartózkodni az italtól, majd hatalmas, kontroll nélküli italozásba kezdenek. Nincs bizonyíték arra, hogy aki egyszer már alkoholista módon ivott, vissza tud térni a normális, szociális iváshoz. Nem létezik "kicsit alkoholista".

 

Forrás: Pók Viktória . Kisalföld.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr45719908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása