Az alábbi cikket Tornyos Krisztián intézményi referens ajánlja figyelmükbe:

Akár halált is okozhat az az új drog, amely az idei nyár „slágere” volt. A GINA névre keresztelt szer kis mennyiségben kábulatot, nagyobb mennyiségben azonban légzésleállást, epilepsziás görcsöket is okozhat. Zacher Gábor toxikológus szerint nem telt el úgy hétvége a nyáron, hogy ne kerültek volna fiatalok kórházba a GINA miatt. Miközben a szakember erről beszélt az RTL Hírek.hu-nak, akkor is éppen bevittek egy fiatalembert a toxikológiára.

A gamma-hidroxi-vajsavat (GHB) medicinaként a 60-as évek óta használták, főként gyermekek altatására. Ennek szájon át bevehető formája a GINA nevű kábítószer, amely Magyarországon az elmúlt 1-1,5 évben terjedt el – mondta el az RTL Hírek.hu-nak Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológusa.

A színtelen, szagtalan anyagot általában italba csepegtetik. Kis mennyiségben tudatbeszűkülést, kábult állapotot idéz elő, túladagolása azonban epilepsziás görcsrohamok kialakulásához vagy légzésleálláshoz, legrosszabb esetben halálhoz is vezethet. Bár végzetes esetről Magyarországon nem tudunk – ami nem jelenti azt, hogy nem volt – a nyugat-európai és amerikai szakirodalom azonban bővelkedik ilyen esetekben. Ráadásul - bár a GINA kábítószernek minősül, birtoklása, átadása, használata törvénybe ütközik - a drog előanyagát - amely festékoldószerként használnak - az interneten legálisan is meg lehet rendelni.

Figyelemre méltó adat, hogy a GINA-használók 30 százaléka akaratlanul kerül droghatás alá. Őket ugyanis mások kábítják el. Ezek az áldozatok általában fiatal lányok. A jellemző módszer az, hogy valamennyi anyagot beleraknak az italukba, ami 15-20 perc múlva kiüti őket, és 4-6 órán át, amíg tart a szer hatása, gyakorlatilag bármit meg lehet velük csinálni. Ezt kihasználva gyakori, hogy nemi erőszakot követnek el rajtuk. Ennek bizonyítása viszont sokszor nehéz, egyrészt azért, mert a szer 14-16 óra múlva teljesen kiürül a szervezetből, másrészt, mert hiányoznak a klasszikus erőszakolásra utaló jelek az áldozat testéről. Nincsenek sérülés-, illetve megragadás-nyomok. A nemi erőszakok esetében pedig egyébként is jellemző, hogy az áldozat nem rögtön fordul rendőrhöz vagy orvoshoz a történtek után, hanem eltelik 2-3 nap, mire túlesek a traumán és összeszedi magát.

Arra a kérdésre, hogy hogyan védekezhetnek a fiatalok az ellen, hogy gyanútlan áldozattá váljanak, Zacher Gábor azt mondta, hogy ha szórakozóhelyre mennek, akkor száz százalékos biztonság lényegében nincs. Előfordul ugyanis, hogy már a bontatlan üvegek preparálva vannak, ez ellen pedig védekezni nem lehet. De alapszabály, hogy ne hagyjuk őrizetlenül az italunkat, és ne fogadjunk el italt másoktól. Fontos az is, hogy az együtt érkező társaságok tagjai odafigyeljenek egymásra. Ha gyanús esetet találunk, akkor pedig mindenképp hívjunk mentőt, mert előfordulhat, hogy sürgős orvosi ellátásra, például gépi lélegeztetésre van szükség.

Új vegyületek sajnos folyamatosan jönnek létre, és addig, amíg ezek halált nem okoznak vagy nem kerülnek pszichotróp listára, addig legálisan forgalmazhatók. Ráadásul az interneten bárki hozzáférhet akár komplett kábítószer-receptekhez is.

Forrás:
RTL Hírek - Szentes Adél
2008-09-29, 16:58
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr77711988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása