Az alkohol meghatározása

A spiritusz, az alkohol orvosi latin neve, mely nem más, mint az etilalkohol (CH3-CH2-OH). Ez a színtelen, illékony, kellemes illatú, égető ízű, gyúlékony folyadék 78,3 C0-on kezd forrni. A cukortartalmú növények, illetve állati nedvek erjedésekor keletkezik. "Alkohol" alatt rendszerint csak az etil-alkoholt és az etanolt értjük, bár ebbe a családba kémiailag számos más anyag is beletartozik. A mai tudományos álláspont szerint az alkoholnak nincs semmiféle hasznos hatása a szervezetre nézve, károsító hatása annál több.

 Az alkohol hatásai

Az alkohol sejtölő méreg. Ellene a szervezet védekezik. A májsejtek fokozott tevékenységbe kezdenek, elbontják az alkoholt ecetsavra és vízre, ami már kijut a szervezetből párologtatással, kilégzéssel, vizelettel. Ez lassú folyamat, így a szervezetbe került alkohol jelentős része felszívódik. A felszívódás már a gyomorban megkezdődik, a szer legnagyobb része azonban az emésztőcsatorna felső szakaszának falán keresztül kerül a véráramba. Minél gyorsabban jut át a gyomron, annál hamarabb jelentkezik a hatása. A felszívódást követően viszonylag egyenletesen oszlik el a testfolyadékokban, könnyedén bejut az agyba, ha terhes nőkről van szó, a köldökzsinóron keresztül a magzatba is.      Az ittas ember gátlásai oldódnak, önfegyelme és lelkiismereti kontrollja elvész, ezért nem ismeri fel a fenyegető veszélyt, fokozódik bátorsága, de romlik szellemi és fizikai cselekvőképessége. Az alkohol gyorsan csökkenti a mozgások magas szintű koordinációjáért felelős kisagyi idegműködést, és ezáltal a részeg ember nem képes tudatos, összerendezett mozgásra. Alkoholfogyasztás esetén a gátlások csökkennek, az akarati ellenállás gyengül, felszínessé válik a gondolkodás és elveszik a reális helyzetfelismerés. Mindezek következtében indulatkitörések, erőszakos megnyilvánulások jelentkezhetnek. Hatására az idegműködés lelassul, és depressziót okoz. Az információtároló és visszakereső képességet is befolyásolja. Az alkohol hatására akár rohamok is felléphetnek.

Az alkohol veszélyei, betegségei

"Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt"

Korunk egyik legsúlyosabb és a legtöbb szövődménnyel járó népbetegsége az alkoholizmus. Az alkohol pusztító hatása visszafordíthatatlan folyamat, azaz irreverzibilis. Az alkoholfogyasztáshoz - mint legális droghoz - mindig talál az ember alkalmat. Van, aki unalmában, bánatában, jókedvében, üzleti okok végett, iszik. Azt azonban senki sem veszi figyelembe, hogy helyrehozhatatlan fizikai és pszichikai károsodásokat okoz. Az idült alkoholista nemcsak önmagát, de előbb-utóbb családja, környezete életét is tönkreteszi. Az alkoholnak tehát a társadalmi veszélye is jelentős. Az alkoholista szervezete az állandó alkoholfogyasztás következtében fokozatosan leromlik és súlyosan megbetegszik.

Ha az anya iszik a terhesség alatt, a csecsemőnek nagy esélyt biztosít arra, hogy alkoholszindrómával szülessen. Ez maradandó fizikai és idegrendszeri károsodást jelent.

Az alkoholizmus én-mániát okoz. Az alkoholistáknak nem szándékosan nő meg az egojuk. Az én-mánia mélyreható, belső lélektani folyamatok eredménye, melynek gyökere a bizonytalanságban és feszültségben keresendő. A beteg egók hatalomra vágynak, uralkodni akarnak másokon. A legtöbb alkoholistát a személyiségnek ez a betegsége gonosztevővé változtatja. Az ivás szünetelésekor sem tűnnek el ezek a negatív tünetek., a teljes felhagyással azonban újra visszaállítható a normális ego, megszűnik az én-, illetve a hatalom-mániás tünet. A hatalommal való visszaélés már a családban elkezdődik. Az alkoholisták erőszakosságának és durvaságának legnagyobb terhét a családok viselik. Az alkoholista énjét egy követelő, könyörtelen úr birtokolja, amit alkoholfüggőségnek nevezünk. Ezzel szemben a hatalomvágy a legfőbb kompenzáló eszköz. Az iváson kívül szinte minden viselkedésbeli tünete a hatalom megszerzésére irányul. Az alkoholista én akkor sem normális, amikor a véralkoholszint véletlenül éppen nulla.

Fontos, hogy az alkoholizmus maga okoz súlyos pszichiátriai zavarokat.

 Függőség

Az alkoholfüggőség kialakulásához hosszú idő szükséges. Az alkoholistának tehát keményen meg kell dolgoznia betegségéért. Az alkoholista szervezete annyira hozzászokik a méreghez, hogy anélkül már nem képes folytatni biológiai működését. Az ital biztonságérzetet kelt az emberben, általa bizonyos fokú elviselhetőség alakul ki a kellemetlen, kínos állapotban. Azonban, ha valaki az alkoholtól függővé teszi biztonságérzetét, akkor is hozzányúl, amikor nem is olyan elviselhetetlen az adott szituáció. Így az iszákosok könnyen válnak alkoholistává.

A fizikai depedencia pszichés síkon következményes átalakulásokhoz vezet. A szervezet a már megszokott alkohol hiányában elvonási tüneteket (ingerültség, remegés, izzadás, esetleg hallucináció, stb.) mutat. A kellemetlen tünetek enyhítésére az egyén újra a pohárhoz nyúl. Mivel az elfogyasztott alkoholmennyiséggel egyenesen arányos az alkoholtolerancia (legalábbis az elején), így az elvonási szimptómák enyhítésére egyre nagyobb italmennyiségre van szükség. Nem más ez, mint egy ördögi kör, melyből nagyon nehéz kilépni. A pszichés és a fiziológiai jelenségek igen szorosan kötődnek egymáshoz.

 Forrás: K. Judit - "Az alkoholizmus" c. kiselőadása - Fotók: Balogh Zoltán freeblog és est.hu pályázatának versenymunkái

Végül olvassuk el egy alkoholista monológját:

"Inni kezdtem...Aztán jött az a...nem tudom, hogy hívják...talán emlékezet-kihagyás...csak azért adok hálát Istennek, hogy nem öltem meg a fiamat. Hogy a feleségemet miért öltem meg, nem tudom, mert szerettem."

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr16555870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2008.07.08. 12:26:47

Ez az irás elég egyoldalú. Azt sugallja, hogy mindenkiből vérszomjas vadállat lesz, aki elfogyaszt naponta két pohár bort. Akkor a spanyolok és az olaszok mind csecsemőzabáló fenevadak lennének. A "nulla alkohol elv" nagyon egyszerű, de pont azért veszélyes, amiért a "marihuána drog" elv is: összemossa a súlyos alkoholistákat (drogosokat) a kultúrált(abb) fogyasztókkal.

Egyébként én is alkoholista vagyok, mert napi rendszerességgel fogyasztok bort, esténként. Rettegjetek!

Szerk · www.addictus.blog.hu 2008.07.09. 14:48:19

A szakemberek a mai napig vitatkoznak azon, hogy van-e biztonságos limit az alkoholfogyasztásban, vagy sem.

Orvosi tény, hogy a hosszútávú rendszeres alkoholfogyasztásnak is - még ha nem is nyakra-főre - májkárosító hatásai vannak. Ezek nem feltétlenül indukálnak cirózist... de mindenképp kimutathatóak.

A cikk valóban nem tért ki az alkoholfogyasztás különböző szintjeire. Hiszen itt az alkoholfüggőségről van szó !

A biztonságos limit meghatározása igen sikamlós pálya, mert a mennyiség igencsak személyfüggő, nőknél pedig a károsodás korábban lép fel mint a férfiaknál.
Tehát, Hillaby lehet megiszik esténként a vacsora után 1-2 pohár bort a vacsora közbe...egészségére...
De lehet KisMariskának ugyanez a rendszeresség már elindítana valamit a szervezetében, és esetleg lelkileg érzékenyebb típus - ha közbe jön valami családi dráma és egy kis egzisztenciavesztés...máris növekszik az az 1-2 pohát...1 pár üveggé... Dunát rekeszthetünk ilyen esetleírásokkal.

A cikk érdeme, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az alkohol igenis "veszélyes anyag" .
És mint mindennek, ezzel is lehet élni és visszaélni...

Magyarországon több mint 600.000 alkoholista van, akiknek már korántsem annyira öröm az ivás, hanem függővé váltak. Hozzá kell még képzelnünk a függők családtagjait, akik mind pszichésen, egzisztenciálisan és sokszor fizikailag is megszenvedik hozzátartozójuk szenvedélybetegségét.

Ezért nem szabad elbagatelizálni ezt a problémát !

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2008.07.09. 22:00:30

Tisztában vagyok azzal, hogy az alkohol veszélyes anyag, méreg. A kerékpározás is veszélyes: a motorozás után a legveszélyesebb közúti közlekedési mód. Mégis minden nap biciklizem. Egyetértek azzal, hogy tisztában kell lenni az alkohol veszélyeivel, de ehelyett a "horror" írás helyett jobban örültem volna egy "how to drink" típusú posztnak.

Pl.:
- nem árt, ha figyeljük magunkat, mennyit iszunk...
- sohase legyünk másnaposak
- minél később igyunk, lehetőleg lefekvés előtt max. 2 órával
- intő jel, ha egyre többet iszunk; ekkor "pihentessük" a poharat pár napig
- (ez egy idézet a Nagy Egészségkönyvből): "mindig kevesebb igyunk, mint amennyit bírunk" :D
- gondolkodjunk el, ha szóváteszik ivási szokásainkat: mit kifogásolnak benne és miért

Tönkremennek az ízületeink, a bőrünk, a szemünk, a fülünk... a májunk is tönkremegy. A családunk és mi magunk sohase menjünk tönkre. Ott állj!

Szerk · www.addictus.blog.hu 2008.07.10. 10:42:00

Munkánk során mi már ezzel a horrorral találkozunk elsősorban.
Sok esetben mind a pszichés, mind a fizikális károsodás visszafordíthatatlan.
Az alkoholizmus sajnos ilyen brutális, és számtalanszor rántja magával a következő generációt is.

Úgy gondolom ebben a témában minden tipusú cikknek helye van blogunkon, legyen az akár nyers valóság, ártalomcsökkentésre irányuló figyelemfelhívás vagy prevenció.
A mai hétre ez jutott.
Mindig figyelünk arra, hogy ennek a társadalmi problémának a bemutatása ne válljon bigott prohibíciós lerakattá, mert nem ez a célunk !
Munkatársaink a főváros hajléktalanszállóin igyekeznek segíteni olyan embereken akikről mindenki lemondott. Elsősorban ezért nálunk a helyzetelemzés és rehabilitáció kap nagyobb hangsúlyt...

Viszont a Hiilaby kritikáját nagyon szivesen fogadtuk, mert a téma komolyságához méltó, de legfőképpen konstruktív... és ez mindenképp ritkaság...
És hogy ezt miért is mondom, érdemes 1 pillantást vetni az alábbi kommentekre:
origo.blogter.hu/cikk/20080620-nincs-startegiaja-a-kormanynak-az-alkoholfogyasztas-visszafogasara
süti beállítások módosítása