Illusztráció
Debrecen – Nem kellek senkinek, nem vagyok jó semmire – ha ezt halljuk a környezetünkben valakitől, baj lehet.

 

Fáradékonyság, kedvetlenség, alvás- és evészavar – sorolta dr. Andrássy Gábor pszichiáter, melyek a depresszió jelei. Mint mondta, a betegség lassan alakul ki, de hogy mennyire lesz jelen az öngyilkosság gondolata, azt embere válogatja.
 

Csapatmunka a gyógyulás

A szakember szerint az illető személyisége, valamint a külső ártalmak alapvetően befolyásolják a betegség létrejöttét, viszont a férfiak nagyobb veszélyben vannak a nőkkel szemben, mivel az előbbi nem képviselői nehezebben fordulnak orvoshoz.

– Ha nincs ok az örömre, és az illetőnek nincs jó kedve, az még nem feltétlenül jelent depressziót. Ha viszont tartósan, hetekig, hónapokig fennállnak a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni. Ebben az esetben a családot nem lehet elhanyagolni, hiszen a gyógyulás csapatmunka eredménye – hívta fel a figyelmet a pszichiáter. Ugyanakkor kiemelte, a gyógyszeres kezelés önmagában nem megoldás, a betegnek életmódváltásra és pszichoterápiára is szüksége lehet.

– A gyógyszer két hét, egy hónap után kezd hatni, a teljes felépülés azonban hosszabb időt vesz igénybe. Sokan későn jönnek, javítani pedig mindig jóval több idő valamit, mint elrontani – jegyezte meg a szakember.

Mániába csaphat át

– A depressziónak két fajtáját különböztetjük meg, az unipolárist és a bipolárist. Utóbbi hangulati hullámokkal jelentkezik. Az illető hol pörög, hol pedig lehangolt, de hosszabb átmeneti időszakok is jelentkezhetnek, amikor jól van. A nemrégiben meghalt Robin Williamsről is megjelentek olyan hírek, melyek szerint a depresszió ezen formájában szenvedett. A betegség e fajtájánál óvatosabban alkalmazzuk az antidepresszívumokat, mivel szedésük átcsaphat mániába.

Szituációból kikerülés

– Az öngyilkossági kísérletek nagy része nem végződik halállal. Az öngyilkosságot megkísérlő általában nem akar meghalni, hanem fel akarja hívni magára a figyelmet – tájékoztatott a szakember. Hangsúlyozta, az öngyilkosság egy „rossz eszköz”, amely jelen van az emberek problémamegoldó repertoárjában, viszont a beteg többnyire nem meghalni, hanem egy szituációból kikerülni akar. Sajnos, gyakran ezt csak a sikertelen öngyilkossági kísérletet követően ismerik fel. Erre utal, amikor szétszórják maguk körül a gyógyszeres dobozokat, jelezve, pirulát vettek be.

Sok öngyilkosság valamilyen időponthoz köthető, az illető számára jeles napok mindig veszélyeztetett periódust jelölnek. Az üzenete az életben maradottak felé pedig többnyire az, hogy „Ezt tettétek velem!” – mondta dr. Andrássy Gábor.

HBN-SzM

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr438244954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása