MI AZ AZ EUROPEAN  HIV TESTING WEEK?

A EHTW egy olyan nemzetközi akció-hét, amely az AIDS Elleni Küzdelem december elsejei Világnapja előtt kívánja felhívni a figyelmet a HIV szűrés fontosságára, lehetőséget teremtve arra is, hogy Európában a lehető legtöbb módon és színtéren tájékozódhassanak az emberek a vírusfertőzés jellemzőiről és a kockázatokról.

Tavaly több mint 470 európai szervezet csatlakozott az eseménysorozathoz és több ezer ember vett részt szűrésen. Bárki csatlkaozhat olyan módon, ahogy a szervezete azt leginkább indokoltnak látja és a lehetőségeihez mérten. 

 

A mozgalom szlogenje : 

Talk HIV. Test HIV. "Beszélj a HIV-ről! Csináltass tesztet!"

 

Az akció-hét célja:

  • hogy valós társadalmi párbeszéld folyjon a HIV szűrések fontosságáról,
  • hogy kiemelten bátorítsa azokat az érintetteket, hogy vegyenek részt szűrésen,  akik magas kockázati csoportokhoz tartoznak,
  • hogy felhívja a figyelmet arra a szükségletre, miszerint a szűrések és tanácsadások az egészségügyi ellátórendszer nélkülözhetetlen elemeit kell hogy képezzék
  • hogy népszerűsítse a szűréseket kínáló szerveztek közti jó gyakorlatokat és támogassa a bevonódó szerveztek közti szakmai kapcsolatok kialakulását, erősítését
  • hogy szorgalmazza a hiányzó szakmai protkollok és szakpolitikák megszületését!

www.hivtestingweek.eu 

 

MIÉRT CSATLAKOZOTT A KÉK PONT?

A korábbi években is felhívtuk a figyelmet a HIV/AIDS szűrések fontosságára. “A magyarországi HIV járvány megakadályozása közös felelősségünk” címmel legutóbb tavaly írtuk az AIDS -elleni küzdelem Világnapja alkalmából  megjelent sajtóközleményünkben, hogy  "ugyan eltérő mértékben, de mindenkinek megvan a maga személyes felelőssége abban, hogy megakadályozzuk a HIV/AIDS vírus terjedését. A döntéshozóknak, szakmapolitikusoknak, szakmai szervezeteknek, a civileknek (szülőknek, pedagógusoknak), a megelőző kezdeményezéseket potenciálisan támogatni képes üzleti szektornak és a médiának közösen van csak esélye gátat szabni a Romániában és Görögországban már bekövetkezett HIV/AIDS robbanásnak. A különösen veszélyeztetett intravénás kábítószer fogyasztókat már nem csak elérni kell, de be is kell vonni a megelőző munkába, minél több ingyenes gyorsteszttel és felvilágosító tanácsadással, korszerű ártalomcsökkentő programokkal." Köztudott, hogy az intravénás kábítószerfogyasztók esetében a fertőzés veszélye, nem steril eszközök, illetve közös, megosztott tűhasználat esetén kimelten nagy. A 2006 és 2014. augusztusa között működő nyolcadik kerületi tűcsere programunkban  2006 óta végeztünk az Országos Epidemiológiai Központ együttműködésével úgynevezett kampányszűréseket (amikor  a klienseket motivációs ajándékkal is toborozzák a szűrésre,  mi étkezési utalványokat kaptunk és adtunk), ezek ún. ujjbegyes szűrések voltak és az értékelésük laboratóriumban történt. Az OEK 2013-ben beszüntette a kampányszűrést, forráshiányra hivatkozva. Nálunk azonban utána is folyamatosan adott volt  a lehetőség HIV szűrésre. A 2013-ban  nálunk bevezetett gyorsteszt, egy Magyarországon ritkán alkalmazott, korszerű nyálteszt, ami azonnal eredményt jelez. 2014 tavaszán a program, történetében először,  1 HIV pozitív klienst szűrt ki, amiről tájékoztattuk az OEKet és a közvéleményt is. Bár a Kék Pont józsefvárosi tűcsere programja az őt ért önkormányzati támadások miatt időközben ellehetetlenült és megszűnt, s  alapítványunk  nem működtet tűcsere programot sem  a Ferencvárosi, sem a Békásmegyeri drogambulancián, a szűrések elérhetőségét továbbra is fontosnak tartjuk biztosítani. A HIV Testing Weekhez való kapcsolódásunkat a megmaradt teszt-tartalékainkból, és a ferencvárosi önkormányzat támogatásával tudtuk vállalni. 

 

MIVEL CSATLAKOZTUNK AZ ESEMÉNYSOROZATHOZ?

  • Magyarországon egyedülálló módon nyálteszt alapú, az alapszolgáltatáshoz képest kibővített szűrési lehetőséggel
  • egy szűrést népszerűsítő videóval
  • egy külső helyszínen, hajéktalanszállón kivitelezett eseménnyel
  • naponta új információk, cikkek  a témában a blogunkon és a facebook oldalunkon
    Az ambulanciánkon ingyenes és anonim szűrési lehetőséget biztosítunk mindenkinek, aki felkeresi az intézményünket a HIV Testing Week ideje alatt, az előre meghirdetett időpontokban. A szűrést megelőzően célirányos utcai munka keretén belül hívtuk fel a magasabb besorolású kockázati csoportba tartozó injekciós droghasználók és szexmunkások figyelmét a szűrés szükségességére, a hatékony védekezés lehetőségeire és a szűrés fontosságára. A Népszigeten található  ISOLA menedékhellyel együttműködve, a magasabb kockázati csoportba tartozó, krízis helyzetben lévő hajléktalanok között, végzünk egynapos szűrést, az intézményt működtető menedzsmenttel együttműködve.

 

SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEK A KÉK PONTBAN, NOV. 21-28. KÖZÖTT

Szűréseink anonimak és ingyenesek. Tanácsadással együtt a szűrések 30 percet vesznek igénybe. Helyszíne a Kék Pont IX. kerületi Gát utca 25. szám alatt működő drogambulanciája. Előzetes telefonos bejelentkezés nem szükséges, de kódnéven elfogadunk regisztrációt, a gördülékenyebb kliensfogadás érdekében. Telefon: hétköznaponként 10-18 óráig, 06-1/215-78-33. 

 

A szűrési időpontok itt tekinthetők meg: 

 kékpont 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr36927297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása