Január 1-től megszűnt a főváros két detoxikálója, ezentúl a sürgősségi osztályokra viszik az alkoholmérgezetteket. A változás Zacher Gábor toxikológus szerint jobb ellátást jelenthet majd a pácienseknek.  

 

A korábbi évek átlagát hozta a mostani szilveszteren a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiája: január 1-én reggelig 69 embert szállítottak be, több mint kétharmadukat alkoholmérgezés miatt – mondta az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorában Zacher Gábor főorvos.

A szakember szerint a beszállítottak körülbelül fele 18 év alatti volt. Zacher arról is beszélt, hogy a szerencsésebbek, akik ha berúgnak, nem egy bozótban, elfeküdve ébrednek, illetve nem rabolják ki őket, vagy nem lesznek másfajta bűncselekmény áldozatai, hanem bekerülnek a kórház védett környezetébe, ahol az egészségügyi állapotukon is lehet javítani.

A főorvos hozzátette, munkájukban döntő változást hozott, hogy január 1-én reggel 8 órától bezárt a két fővárosi detoxikáló állomás. Ezentúl az ittas betegek ellátása az öt budapesti sürgősségi osztályhoz tartozik, a súlyos alkoholmérgezettek és a 14-18 év közötti páciensek kezelése pedig a Péterfy Sándor utcai kórház feladata.

Zacher Gábor szerint ez üdvözlendő pozitív változás. Hozzátette, a detoxikálókban eddig pszichiáterek látták el a súlyosan ittas embereket, holott a részegség etanol okozta mérgezés, ami nem pszichiátriai, hanem sürgősségi feladat. 

Hvg 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr854996296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása