A nemzetközi nőnap alkalmából a Kék Pont munkatársával beszélgettünk

 

 A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány egy éve indította el a Fővárosi Önkormányzat támogatásával a Női Napok programját – és idén ünnepelték annak egyéves születésnapját, amelyet sikeresnek tartanak és a továbbiakban is folytatni kívánnak. A program három elemből áll, ezek közül az első nyilvános ismeretterjesztést folytat és a férfiak számára is nyitott – úgy is hirdették meg, hogy “nem csak csajoknak”. Ennek keretében került sor a “Nő létünkre…” című előadássorozatra, amelyen szakemberek beszéltek a sajátosan nőkre jellemző szerhasználati vagy éppen társkapcsolati problémákról, függőségekről. A program másik két eleme viszont nem csak kimondottan a női szerhasználókról, de kizárólag a női szerhasználóknak is szól. A drogambulancián speciális női terápiás csoportok indultak, illetve a Kontakt tűcsere program keretében beindították a “Csere csak csajoknak” projektet.

Ez utóbbiról beszélgettünk az egy éves születésnap – no meg a nemzetközi nőnap – apropóján a Kék Pont munkatársnőjével, Kováts Virág szociális munkással.

Drogriporer: Miért volt szükség egy speciálisan nőknek szóló program beindítására?

Kováts Virág: Régóta érzékeltük annak hiányát, hogy nincsenek specializálódottan nőknek szóló programjaink. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szenvedélybetegségben szenvedő és a szenvedélybetegekkel élő nőket megcélzó szolgáltatásokra nemcsak, hogy nagy igény van, de a rájuk szabott programok sikeresek. Az amerikai és nyugat-európai Ladies Night programokban már régen tudják, hogy a női klienseknek, hogy a lehető legbiztonságosabb környezetben érezzék magukat, fontos, hogy alkalmanként, kizárólag női segítők és női szakemberek hallgassák meg őket. Lehet, hogy semmi mást nem is kell tenni kezdetben, csak időt és alkalmat teremteni a női diskurzusra, a védett környezetre, és már ez is előcsalogathat és felbátoríthat, reményt adhat. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2010 márciustól, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával nőknek szóló programokat indítunk be, a prevenciós színtértől indulva, az ártalomcsökkentő szolgáltatásokon át az ambuláns ellátásig.

Drogriporter: Milyen szolgáltatásokat nyújtotok a Női Napok program keretében az intravénás szerhasználó nőknek?

Kováts Virág: A programunk 3 pillére közül az egyiket a Kálvária téren működő tűcsereprogramunkban valósítjuk meg, immár egy éve, ahol a több éves működésünk során vettük észre azt a jelenséget, hogy klientúránk női használóinak többsége háttérbe szorul, ha férfiak is jelen vannak a programban. Sokszor előfordult, hogy ha egy nő a férjével érkezett, köszönésen kívül meg sem szólalt, kódját is férje mondta be. Maximum annyi történt, hogy amíg férje beszélgetett a program segítőjével, a feleség öntött egy teát az urának –tehát kiszolgálta – és szótlanul nézelődött.

Drogriporter: És hogyan tudtátok kiküszöbölni a pasikat és közvetlenül elérni a női klienseiteket?

Kováts Virág: Ezért hoztuk létre a „Csere csak csajoknak” programrészt. Ez azt jelenti, hogy kéthetente hétfőn, csak női szerhasználók kereshetik fel a programot, akiket csak női segítők fogadnak. Hogy csábító legyen a program, illetve hogy jobban megfeleljünk a nők igényeinek, ezeken a napokon kibővítettük szolgáltatásainkat. Óvszert adunk, ezzel csábítva be a programba rejtett, szexmunkából élő intravénás szerhasználókat. Illetve szükség esetén terhességi tesztet is adunk. Utóbbi két eszköz abban is segít, hogy a szexualitásról, testkultúráról elindulhassanak személyes beszélgetések. Baba-mama turkálót hoztunk létre, amely szintén vonzó és népszerű szolgáltatás. Mivel a ruhák a munkatársak és közvetlen környezetük – barátok, családtagok – szekrényeiből kerültek ki, ezért ez a nagyon népszerű szolgáltatás időnként akadozik. Különböző dekorációs elemekkel is igyekeztünk a klienseik ízlésének megfelelő, igazán csajos külsőt kölcsönözni a programnak. Virágmintás terítők, illatgyertyák, művirágok vannak az asztalon, a számítógép hátterét is megváltoztattuk ezeken a napokon. Adományok útján női lapokat szereztünk, amelyeket helyben lehetett olvasni. A lapok hasábjain felbukkanó, klienseket érdeklő témákat tovább tudunk beszélni, el tudtuk mélyíteni.

Drogriporter: No és hogyan fogadták a férfi szerhasználók, hogy hétfőnként ki lettek zárva a tűcseréből?

Kováts Virág: Klientúránk alapvetően bizalmatlan az új iránt, hiszen mindennapi életük során nem igazán szokták meg, hogy valaki minden érdek nélkül jót tesz velük, az ő érdekeiket helyezi előtérbe. Ez a projekt különösen nehezen szerezte meg a bizalmat, elsősorban a férfi szerhasználók részről, hiszen, „Mi az, hogy mi nem mehetünk be?” „Mi történik bent, amiről mi nem tudhatunk?” és abban sem voltak biztosak, hogy nincs a programban ezeken a hétfői napokon férfi a biztonsági őrön kívül, aki a kapuban végzi feladatát. Nagyon sok esetben a férjtől kellett elkérni a feleséget, hogy az asszony eljöhessen a programba, és szóbeli garanciát kellett vállalnunk, hogy nem történik semmi titkos, szégyelni való dolog ezeken a napokon.

Drogriporter: Sikeresnek könyvelitek el a programot?

Kováts Virág: Az elmúlt majd 1 év tapasztalatai alapján programunkat sikeresnek könyveltük el - a lassú beindulás ellenére.. Kezdetben alkalmanként 4-5 lány fordult meg nálunk. A kliensszám november végére 10-15 körül mozgott a hétfői napokon.A tegnapi napon tizenkilencen látogatták meg a programot. Több kliensünk megnyílt és bizalmasan beavatott minket életében. Volt akit csak meghallgatni tudtunk, volt akinek konkrét segítséget is tudtunk nyújtani. Volt akinek segítettünk munkát találni úgy, hogy megtanítottuk e-mail címet készíteni, az interneten hirdetést keresni és feladni, önéletrajzot írni, telefonon egy állásra jelentkezni. Megbeszéltük, hogy egy állásinterjún hogyan kell felöltözni, hogyan kell viselkedni. Volt olyan történet, ahol családon belüli erőszak miatt a klienssel közösen felvettük a kapcsolatot a NANE nevű szervezettel, volt akit hasonló történet miatt a rendőrséghez irányítottunk. Volt olyan kliens, akivel diszkrimináció miatt a NEKI-vel kellett felvenni a kapcsolatot. Több kleinsünket irányítottunk nem kívánt vagy kívánt terhesség miatt a MEJOK nevű szervezethez. Az óvszer osztás következtében, több eddig az alapítványunk számára láthatatlan intravénás szerhasználó szexmunkással kerültünk kapcsolatba.

Drogriporter: A szakirodalomban gyakran találkozhatunk a "dupla stigma" kifejezéssel: a női droghasználókat Magyarországon is kétszeresen sújtja a hátrányos megkülönböztetés?

Kováts Virág: A szerfogyasztókkal és szenvedélybetegekkel szembeni előítéletek köztudottak, egy józan szenvedélypolitika ajánlásaival szemben a többségi társadalom hárítása és képmutatása mindennapos. Különösen nehéz helyzetbe kerülnek azok a nők, akiket bűntudatuk, szégyenérzetük és az elutasítástól való félelmeik visszatartanak abban, hogy felismerjék és felvállalják a problémáikat, hogy segítséget kérjenek.

Drogriporter: Mi a helyzet akkor, ha mondjuk egy heroinfüggő nő várandós lesz: mit tanácsoltok neki, ha meg akarja szülni a gyermekét?

Kováts Virág: A heroinfüggő terhes nőket tájékoztatjuk a heroinhasználat magzatra káros hatásairól, illetve felajánljuk neki a segítséget metadon programba jutással kapcsolatban, és a kliens kérésére felvesszük a kapcsolatot a MEJOK-kal is. A jelenleg hatályos gyermekvédelmi törvény alapján, bejelentési kötelezettségünk lenne, azonban mivel a "Csere csak csajoknak” projekt anonim program, ezért ha akarrnánk, sem tudnánk ezeket a lépéseket megtenni, és ezzel klienseink is tisztában vannak.

Drogriporter: Mik a terveitek a jövőre nézve?

Kováts Virág: A program folytatódik ebben az évben is, az aktuális szolgáltatásokról és programokról mindenki tájékozódhat a Kék Pont honlapján!

Forrás: drogriporter.hu - Sárosi Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr12780508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása