Speciálisan nőknek szóló szolgáltatásokat indított be a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány szenvedélybeteg nőknek, szenvedélybetegek női hozzátartozóinak, és azoknak, akik szeretnének többet tudni az elsősorban nőkre jellemző függőségek megelőzhetőségéről, kialakulásáról és a segítségnyújtás lehetőségeiről. 

Gátlásos vagyok, ezért iszom - Soma Mamagésa válaszol

A kezdeményezők célja, hogy a most kizárólag női szakemberek vezetésével meghirdetett új szolgáltatások védett környezetet teremtsenek az érintett nőknek, és hogy az alapítvány szervezte nyilvános események hozzájáruljanak a társadalmi stigmatizáltság felszámolásához.

A Kék Pont Alapítvány idén a Nőnapon indította el nőknek szóló programjait, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. Az 1996 óta működő szervezet munkatársai régóta érzékelték annak hiányát, hogy nincsenek specializáltan nőknek szóló programjaik, sőt, országos viszonylatban is ritka a kifejezetten nőket fogadó addiktológiai ellátási forma.

 

Míg az EU Drog Monitoring Központja (EMCDDA) már 2006-os éves jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a nőknek szóló kezelési szolgáltatások még mindig csak korlátozott számban érhetők el bizonyos tagállamokban, Magyarországon ma is alig vannak ilyen programok. A szerfogyasztókkal és szenvedélybetegekkel szembeni előítéletek köztudottak, egy józan szenvedélypolitika ajánlásaival szemben a többségi társadalom hárítása és/vagy képmutatása, a kékpontosok szerint, mindennapos. Különösen nehéz helyzetbe kerülnek azok a nők, akiket bűntudatuk, szégyenérzetük és az elutasítástól való félelmeik visszatartanak abban, hogy felismerjék és felvállalják a problémáikat, hogy segítséget kérjenek.

Az amerikai és nyugat-európai Ladies Night programok már bizonyították, hogy a segítséget kérő nőknek, azért hogy a lehető legbiztonságosabb környezetben érezzék magukat, fontos, hogy alkalmanként kizárólag női segítők és női szakemberek hallgassák meg őket.

"Mi a baj velem?" címmel a szóbeli bántalmazásban, verbális erőszakban élő nők számára pszichoterápiás csoport indul novemberben a ferencvárosi ambulancián, heti másfél órában.(Érdeklődni telefonon a a Gát utcai ambulancia központi telefonszámán lehet, 06-1/215-78-33, hétköznapokon 10 és 18 óra között.) Januártól egy másik, "Nőiség, szexualitás, párkapcsolat" címmel terveznek újabb tematikus csoportot, mindkettőt pszichológusok vezetésével. A Kék Pontos ambulanciákon igény szerint, telefonos egyeztetéssel lehetőség van egyéni női konzultációkra is drog, alkohol-és gyógyszerfüggőség, evészavar és társfüggőség problémákkal, és jogsegélyszolgálat is várja a klienseket.

"Kontakt ártalomcsökkentő programunkban, az intravénás droghasználó nőknek és a tűcsere programba járó szerhasználók női hozzátartozóinak március 8-től két hetente hétfőnként, "Csere Csak Csajoknak" felhívással, speciálisan nőknek szóló szolgáltatásokat kínálunk, kizárólag női szakemberekkel - mondja Barna Erika, az alapítvány kommunikációs igazgatója. Itt a halmozottan hátrányos helyzetű nők számára alapvető egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtunk, úgy mint orvosi, védőnői és szociális munkás konzultációt, HIV és hepatitis szűrést, általános életvezetési-, higiénés és táplálkozási tanácsadást, óvszer és terhességi teszt hozzáférést, családtervezési és gyermeknevelési ismeretek terjesztését, szex-edukációt, jogsegélyszolgálatot és internet hozzáférést."

Forrás: nepszava.hu - M.K.Á.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr902435456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása