Az intravénás kábítószer használat elterjedtségéről szóló kutatási eredményeket is ismertették a szekszárdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat szerdai ártalomcsökkentő kerekasztal megbeszélésén.

 

 Kálóczi Andrea, a RÉV Szolgálat vezetője elmondta: a kilenc szekszárdi patika bevonásával végzett felmérés alapján, a szakemberek becslése szerint a megyeszékhelyen évente több, mint 4500 steril fecskendőt és tűt adnak el intravénás szert használók számára. Ez azt jelenti, hogy minimálisan ennyi a belövések száma. A gyakorlatban viszont feltehetően ennél sokkal gyakoribb, hiszen előfordul a közös tű és fecskendő használat.

Emiatt is nagyon fontosak az ártalomcsökkentő programok, amelyek közé a parti szerviz, azaz a szórakozóhelyeken, rendezvényeken történő felvilágosítás, a kockázatok tudatosítása éppúgy hozzátartozik, mint a szűrővizsgálatok.

Kálóczi Andrea elmondta, hogy szűréseket három éve végeznek. Tavaly tizenkilenc embert szűrtek HIV-re, hepatitis B-re és hepatitis C-re, amely betegségek összefüggésben lehetnek a közös fecskendő- és tűhasználattal. A szűrésre jelentkezettek közül senkinek sem volt pozitív a mintája.

Forrás: teol.hu - S.K.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr921974655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása