Hivatalos meghatározások szerint az alkohol olyan „pszichoaktív drog", amit az emberi civilizáció minden kultúrájában a leggyakrabban- és a legnagyobb előszeretettel fogyasztanak.

 Az alkoholtartalmú italok világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, ám túlzásba vitt fogyasztásuk alkoholizmus kialakulásához vezet. Az alkoholizmus egy olyan szenvedélybetegség, ami napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi és társadalmi kihívásai közzé tartozik, hiszen az alkoholfüggők száma napról-napra növekvő tendenciát mutat. Az alkoholizmus kialakulása azonban egy hosszadalmas folyamat. Elsőként különbséget kell tennünk az alkoholt fogyasztó emberek típusai között. Nem mindegy, hogy valaki csak bizonyos alkalmanként (időszakonkénti alkoholfogyasztó), csak társaságban (kizárólag társaság hatására) vagy egy bizonyos probléma miatt (a probléma oldására) iszik.

Megszámlálhatatlan tanulmány látott napvilágot az alkohol jótékony és romboló hatásairól. Tény az, hogy alacsonyabb dózisban pozitív hatással van az emberi szervezetre, sőt egyes orvosok mint altató- és nyugtatószer is ajánlják, de nem szabad túlzásokba esni. Fiziológiai hatásain kívül, sokan a pszichikai életérzések, hatások fokozásara vagy éppen csillapítására fogyasztják. Azonban a hosszútávú mértéktelen alkoholfogyasztás számos rendellenesség-, később pedig alkoholizmus kialakulásához vezet. Az ivási szokások kultúránként, korosztályonként, nemenként és életkoronként nagy eltérést mutatnak. Azok, akik éveken keresztül nagy mennyiségű alkoholt isznak komoly alkoholfüggőségben élik mindennapjaikat. Hosszútávon nemcsak egészségkárosító hatásokkal kell számolniuk, hanem pszichikai valamint társadalmi károsodásokkal is.

 Az alkoholizmus óhatatlanul olyan krónikus betegségek kialakuláshoz vezet, mint a májcirrózis, hasnyálmirigy-gyulladás, daganatos megbetegedés, de az idegrendszer-, a gyomor-, valamint a szem is jelentős mértékben károsodik, az alvászavarról és az impotenciáról már nem is beszélve. Bizonyított, hogy az alkoholfogyasztás hosszútávon a mentális egészségre és a pszichikumra is negatívan hat. Nem véletlen, hogy az alkoholfüggőség számos házasságnak és kapcsolatnak vetett végett, ami kihatással van az alkoholfüggők öngyilkossági hajlamára is. Nem feledkezhetünk meg az alkoholizmusból adódó szociális következményekről sem. Sokan éppen az alkoholfogyasztás miatt vesztik el a munkahelyüket, de a családon belüli erőszak egyik kiváltó tényezője is, valamint meglehetősen nagy az ittas vezetés miatt bekövetkezett közúti balesetek száma is.

Annak ellenére, hogy az érintettek többsége nagyon is tisztában van az alkoholfogyasztás negatív következményeivel, a probléma meglétét tagadják vagy elfojtják. Pedig segítség nélkül nem képesek megszabadulni ettől a káros szenvedélytől. A szándékos bódítás célja az, hogy az alkohol segítségével oldottabb hangulatban töltsék mindennapjaikat. Az alkoholizmusból kivezető első lépes nem más, mint a környezet megértése, támogatása és segítsége.

Forrás: www.erdely.ma/eletmod.php

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr891423142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása