Paksi Borbála adjunktus a hirado.hu-nak elmondta, egy trendváltás történik most a droghasználatban Európa-szerte és Magyarországon is, és ez most egy jó iránynak tűnik

Vesztésre áll a világ a kábítószer elleni küzdelemben?  - tette fel a kérdést a hirado.hu Paksi Borbálának. A szakember szerint illúzió abban a hitben ringatni magunkat, hogy valaha az úgynevezett kábítószermentes társadalomban élhetünk.

 Általában Európában és Magyarországon is a kanbiszszármazékok fogyasztása határozza meg a fogyasztási rátát.  A marihuána a legelterjedtebb – tette hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem, Magatartástudományi és kommunikációelméleti Intézetét Viselkedéskutató központ adjunktusa. Heroinisták száma is viszonylag a kicsi Magyarországon és világszerte is - tette hozzá Paksi Borbála. A droglistát hazánkban  a heroin után a kokain követi, majd az LSD-vel és  partydrogokkal, és a legtöbben kanabiszszármazékokkal bódítják magukat.

A teljes lakosság 1 százaléka használ ma valamilyen kábítószert ma Magyarországon.

Trendváltásról szólnak az adatok!

A szakember arról a trendváltásról számolt be a hirado.hu-nak, hogy mostanában a kanabiszszármazékok fogyasztóinak a számának a stagnálása látható, a korábbi évek növekvő tendenciájával ellentétben.

A felnőtt lakosság drogfogyasztását Magyarországon először 2001-ben mérték, aztán 2003-ban, és 2007-ben. A számokból az derül ki, hogy míg 2001 és 2003 között nőtt a droghasználók száma, addig 2003-2007 között nem történt semmilyen változás, sőt inkább csökkent a kábítószert használók aránya Magyarországon, és nőtt a leállók száma is.

A fiatalok droghasználatával kapcsolatban Paksi Borbála megjegyezte,  hogy a 18 évnél fiatalabbak körében is csökkenés tapasztalható. Míg a ’90-es  években ugrásszerűen megnőtt a szerhasználók száma, addig 2003-ban már mérséklődött a kábítószert használó fiatalok populációja. És biztató adat, hogy úgy tűnik, 2003 után nem stagnál a fiatal kábítószer fogyasztók száma hazánkban hanem csökken – tette hozzá.

A szakember megjegyezte, hogy Európa-szerte és persze Magyarországon is egyfajta stagnálás tapasztalható a drogfogyasztók számának alakulásában. Arra a kérdésre, hogy ez mivel magyarázható, egyelőre a szakember nem tudott pontos választ adni, és azt is hozzá tette, hogy jelenleg azt sem tudják megmondani, hogy ez nem egy ingadozás-e. Az a biztos, hogy a korábbi növekedő tendencia, most éppen stagnál.

A hirado.hu  drogprevenciós kérdésével kapcsolatban Paksi Borbála megemlítette, hogy elképelhető, hogy hatással van a csökkenő, vagy stagnáló droghasználatra az is, hogy az iskolában többet foglalkoznak azzal, hogy a  kábítószerezés veszélyeire figyelmeztessék a diákokat, de úgy tűnik, most hogy ez a trend egy európai tendencia.

A szakember azonban arra felhívta a figyelmet, hogy ma kár is abban az „illúzióban ringatni magunkat, hogy drogmentes társadalom”! Mostanság  sokkal inkább a cél, hogy a társdalom legyen képes szembenézni a különféle társadalmi problémákkal, mint például a drogfüggés, és próbálja meg kidolgozni a kezelési problémákat.

Európai droghasználat tekintetében élmezőnyben van Egyesült Királyság és Csehország – és persze ott is a marihuána fogyasztók száma a legmagasabb.

Forrás: hirado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr181042330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása