A fővárosban, Washington DC-ben és Oregonban először nyílik lehetőség arra a 60-as évek óta, hogy a pszilocibint terápiás használatát törvényesen szabályozzák. Vas Beatrix írása. 

Bár az amerikai elnök-, kongresszus- és szenátusválasztás eredményei akár még napokig várathatnak magukra, több kérdésben már határozott eredmény született egyes államokban. Montanában, Arizonában és New Jersey-ben es Dél-Dakotában legalizálták a 21 éven felüli felnőttek rekreációs kannabisz fogyasztását, Mississippiben a kannabisz gyógyászati felhasználását, Oregon állam választói pedig kétségkívül történelmet írtak a 110-es népszavazási kezdeményezés elfogadásával, amivel az államban az összes, korábban kontrollalt pszichoaktív anyag birtoklását és fogyasztását dekriminalizáltak.

Emellett azonban az oregoniak választólapján még egy fontos, és komoly vitákat kiváltó kérdés is szerepelt – a szavazópolgárok pedig úgy döntöttek, legalizálják a pszilocibin (a varázsgombákban található pszichoaktív szer) terápiás felhasználását.A varázsgomba Washington D.C.-ben is megmérettetésre került, itt lehengerlő többséggel döntött a lakosság a pszichedelikus növények es gombák dekriminalizálása mellett. A 81-es kezdeményezés az enteogenek, mint a pszilocibin, ibogain, meszkalin es a dimetiltriptamin fogyasztását, birtoklását es termesztését bar nem teszi legálissá, lényegében azt mondja ki, hogy a rendőrség legutolsó feladatának kell lennie az ilyen ügyekben intézkedni, vagy egyáltalán ügyet csinálni ezeknek az anyagoknak a használatából. A kezdeményezés támogatói egyébként kiemelik, hogy ezeket az anyagokat természetes növényi gyógymódként használja a lakosság, tudományosan bizonyított eredményekkel a depresszió, szorongás, poszttraumás stressz es különböző függőségek tüneteinek enyhítésére, ezért is fontos, hogy ezt ezentúl ne a büntetésvégrehajtástól való félelemben tegyék.

Az alábbi rövidfilmünkben betekintést nyerhetsz a pszichedelikus gyógyászattal kapcsolatos legújab kutatásokba!


Az oregoni 109-es népszavazási kezdeményezés egészen pontosan arra ad felhatalmazást az állam egészségügyi szervének, hogy a következő két éves periódusban kidolgozzanak és elindítsanak egy terápiás pszilocibin programot. A tervek szerint úgynevezett “pszilocibin szolgáltató központok” nyílhatnak meg, ahol a kliensek egy felkészítő ülés után vásárolhatnak, birtokolhatnak és egy képesített szakember felügyeletével az intézményben fogyaszthatnak pszilocibint.

Ez a szavazat tehát jelenleg csupán zöld utat ad, a pontos részletei annak, hogy fog kinézni a pszilocibin felhasználása terápiás környezetben, még kidolgozásra várnak. Az Oregoni Egészségügyi Hatóság feladata lesz kialakítani egy képzési rendszert és felállítani egy szakmai kódexet, ami meghatározza kik es hogyan praktizálhatják ezt a terápiást módszert (ide tartozik például az adagolás szabályozása is), és kik vehetik kliensként igénybe a szolgáltatást.

A 109-es kezdeményezést egyébként elég sok kritika érte szakmai körökben, hogy túlságosan előre szalad a tudomány jelenlegi állasához képest. Az Oregoni Pszichiátriai Szakemberek Szövetsége (OPPA) és az Amerikai Pszichiáterek Egyesülete (APA) is nyíltan ellenezte a módosítás elfogadását, arra hivatkozva, hogy a terápiás felhasználás mögött meg nincsenek meggyőző tudományos eredmények. A Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2019-ben “áttörő terápia” státuszt adott a pszilocibin klinikai kutatásának a depresszió kezelésére, felgyorsítva ezzel a gyógyászati alkalmazás engedélyezéséhez szükséges vizsgalatok elvégzését. Azonban a pszilocibinnel végzett klinikai kutatások még nem jutottak el a harmadik fázisig, így eddig viszonylag limitalt és kis résztvevőszámmal végzett tanulmányok állnak csak rendelkezésre a gyógymód hatékonyságával és esetleges mellékhatásaival kapcsolatosan. Bár az eddigi kísérletek határozottan bíztató eredményeket hoztak, az oregoni kezdeményezést ellenző szakemberek szerint szimpla többségi szavazással ilyen módon megkerülni a hagyományos orvostudományi protokollokat veszélyes.

A - jelenleg még viszonylag hiányos - tervek szerint az oregoni “pszilocibin szolgáltató központok” nem számítanak majd egészségügyi intézménynek, illetve a szerek birtoklásának és fogyasztásának dekriminalizációja mellett Oregonban a termesztés és a kereskedelem továbbra is bűncselekménynek számít, így például azt mindenképpen érdekes lesz figyelni, milyen rendszert dolgoznak ki a pszilocibin-tartalmú termékek előállítására a terápiás központok számára. Nagy kérdés az is, hogy ez a rendszer hogyan fogja érinteni azokat, akik hagyományos gyógymódként, saját felhasználásra eddig is termesztettek pszilocibin-tartalmú gombákat, esetleg “underground terápiákat” is tartanak a felhasználásával - ők például szerezhetnek-e majd állami képesítést és engedélyt ennek legális folytatásához? Ebből a szempontból a Washington D.C.-ben életbe lépő változások nagyobb utat hagynak az enteogének klasszikus egészségügyi kereteken kívül eső felhasználására. 

Az biztos, hogy Oregont és Washington D.C.-t is érdemes lesz figyelni, ami a pszichedelikumok szabályozását és a pszichedelikus gyógyászat jövőjét illeti. A most megszavazott változások hatásai, ezen jogi modellek tapasztalatai fontos leckéket fognak adni nem csak az adott államok vezetésének és lakosságának, de az ország más államai és a világ többi országa számára is. Magyarországon, bár sok elismert magyar kutató van a területen, a pszichedelikumok kutatása rendkívül nehéz, a terápiás felhasználás elfogadottá válása pedig ennek tükrében nagyon távolinak tűnik.

Vas Beatrix

Sárosi Péter 

Forrás: drogriporter.444.hu

https://drogriporter.444.hu/2020/11/04/torvenyesse-valt-a-varazsgomba-terapias-alkalmazasa

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr4516289508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása