A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére 1992 óta minden év október 10-e a lelki egészség világnapja. A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc. Itthon 1994 óta emlékeznek meg arról, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanolyan emberi méltósággal rendelkeznek, mint bárki más: őket is megilleti az egyenlő bánásmód.

 

A szövetséghez időközben világszerte több szervezet csatlakozott, hogy felhívják a figyelmet a mentális egészséggel kapcsolatos témákra, és kezdeményezéseket, kampányokat hozzanak létre ennek támogatására. Szerencsére így egyre több ember ismeri fel a lelki egészség jelentőségét, és tudja meg, hogyan támogathatja a környezetében élő mentális problémákkal küzdőket.

Az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya". Ez is jól mutatja a mentális egészségünk fontosságát és azt, hogy egy ember sem lehet igazán egészséges, ha a lelki egyensúlya felborul.

Mikor beszélhetünk mentális betegségről?

Mentális zavarról akkor beszélhetünk, ha valakinek súlyos rendellenességek tapasztalhatók a viselkedésében, a gondolkodásában, az érzelmi kontrolljában. (1Ezek a zavarok a beteg egész életére hatással vannak - emiatt képtelen egészséges kapcsolatokat ápolni és megbirkózni a mindennapi feladataival. A tünetek időtartama és intenzitása eltérő lehet a személytől, a betegségétől és a körülményeitől függően. Viszont kortól, nemtől, kultúrától, vallástól, műveltségtől és anyagi helyzettől függetlenül bárkit érinthetnek mentális betegségek. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem a gyengeség vagy valamilyen jellemhiba jelei. 

A világon több százmillió ember szenved mentális zavaroktól, ami szeretteik életére is igen nagy hatással van. (2) A cselekvőképtelenség első számú oka világszerte a depresszió. A leginkább cselekvőképességet korlátozó mentális zavarok között a legsúlyosabb a skizofrénia és a bipoláris zavar. A betegek óriási száma ellenére, sajnos még mindig azt tapasztalhatjuk, hogy a mentális zavarokat sokszor mégis titokban tartják, egyáltalán nem veszik komolyan, és rengeteg előítélet övezi őket.

A mentális betegségek kezelése

A mentális betegségek egy ideig sokszor, maguk az érintettek előtt is rejtve maradnak. A szorongással, depresszióval vagy éppen pánikbetegséggel élők nagy többsége a tünetek alapján fizikai megbetegedést vél felfedezni. A vizsgálatokat követően viszont az esetek nagy többségében a beteg negatív diagnózissal távozik. Persze ez egyrészt megkönnyebbülés, azonban sokan számolnak be arról is, hogy megnyugtatóbb lenne számukra egy diagnózis egy jól körülhatárolható betegségről, mint az, hogy a tünetek mögött valószínűleg lelki okok állnak. 

A világnappal kapcsolatos kampányok egyik fő üzenete, hogy a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége kizárólag  szakértői kezeléssel nem oldhatóak meg. Amennyiben megfelelő támaszt, szeretetet és lelki támogatást kapnak ezek az emberek a  szakértő ellátás, akár gyógyszeres kezelések mellett, ők is teljes értékű, boldog életet élhetnek.

A családi támogatás a legfontosabb

A legszorosabb társas körnek, a családnak (szülők, családtagok, barátok) van a legnagyobb hatása a mentális betegségben szenvedő egészségére. (3) Nem annyira az együtt töltött idő hossza vagy gyakorisága, hanem a minősége az, ami fontos szerepet játszik az állapotuk javulásában. Sőt, igazán a kapcsolat kölcsönössége számít: ha a beteg azt tapasztalja, hogy az őrá fordított figyelemből, támogatásból vissza is tud adni a másiknak, az növeli a kapcsolat egyenlőségének érzését, ez pedig javítva az önértékelését, az önbizalmát, és így segíti a felépülését is.

Hogyan támogasd kollégádat, barátodat vagy családtagodat, aki mentális betegség tüneteit mutatja? A megértő beszélgetés a kulcsa mindennek. Ha aggódsz valakiért, sejted, hogy baj van, a legfontosabb, hogy ne várj! Azzal, hogy beszélgetsz az illetővel, egy komoly első lépés a számára a segítségkérés, a gyógyulás felé.

A mentalhealth.org.uk cikke alapján összegyűjtöttünk 6 tippet, hogyan beszélgethetsz a mentális betegségekről.

  1. Hagyd, hogy annyira sokat, vagy annyira keveset osszanak meg veled, amennyi számukra jól esik. Ne forszírozd a beszélgetést.
  2. Ne próbáld meg diagnosztizálni őket, vagy tippelni, mit érezhetnek.
  3. Igyekezz semleges, nyitott kérdéseket feltenni. Ahelyett, hogy véleményt formálnál (“Látom, hogy kedvetlen és rosszkedvű vagy!”), kérdezz (“Mondd, hogy érzed magad?”).
  4. Beszélj inkább a jól-létről, egészséges életmódról, stresszkezelési technikákról. Kérdezd meg, mit gondol ezekről, hasznosnak találná-e, ha kipróbálná.
  5. Ajánld fel, hogy segítesz szakmai segítséget találni, vagy információt gyűjteni a lehetőségeiről.
  6. Ismerd fel a limitedet: ne adj tanácsot, ne kérdezz túl sokat!

 

Tegyél minden nap a lelki egészségedért!

Bár mentális betegségek bárkinél kialakulhatnak, és sokszor genetikai hajlam is közrejátszik, de apró lépéseket te is tehetsz a mindennapokban, hogy ennek a valószínűségét csökkents magadnál és a családodnál!

 

Így zárásként íme, egy 10 pontos lista, ami segíthet a mindennapi lelki egészség megőrzésében:

  1. Merj a “tökéletes” helyett “elég jó” lenni!
  2. Fordíts időt magadra!
  3. Vegyél részt közösségi kezdeményezésekben!
  4. Minden nap légy aktív a lehető legtöbb módon!
  5. Tölts időt olyan emberekkel, akikkel jól érzed magad!
  6. Nevess minden nap!
  7. Aludj eleget!
  8. Bátran fogadj el segítséget másoktól és kérj te magad is!
  9. Jusson eszedbe, hogy a rossz sem tarthat örökké!
  10. Beszélj a problémáidról!

 

Mikhel Kata

Forrás: ficsakblog.hu

https://ficsakblog.hu/tegyel_minden_nap_a_lelki_egeszsegedert_ma_van_a_lelki_egeszseg_vilagnapja.html

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr1016235644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása