"Kedves Kollégák!

  

Az Országos Rendőr-főkapitányság egy veszélyes hatású új pszichoaktív anyag megjelenéséről számolt be. A szóban forgó szintetikus kannabinoid származékot több mint 50 lefoglalás során azonosították eddig, Budapestről és az ország legtöbb megyéjéből.

 

Az anyagot két hónapja azonosították először, azóta legkevesebb 11 haláleset köthető ennek a szernek a fogyasztásához. Az elhunytak többsége drogfogyasztó múlttal rendelkezett, a halált megelőzően fáradékonyságra, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamról számoltak be. Az esetek feltárása jelenleg is folyamatban van.

 

Legtöbbször „varázsdohány” néven ismert, szintetikus hatóanyaggal átitatott dohánymintát, néhány esetben átitatott zöld gyógynövény-törmeléket, illetve barnás-narancssárgás színű, por formájú, közel tiszta hatóanyagot foglalt le a Rendőrség. Az eddigi eredmények alapján valószínűsíthető, hogy az új dizájner drog a korábbi hasonló vegyületeknél sokkal veszélyesebb, ám külsőre nem különböztethető meg a más hatóanyagot tartalmazó „herbál” illetve „varázsdohány” készítményektől, illetve ezek tiszta hatóanyagát tartalmazó poroktól.

 

A mai sajtóban megjelent „bika” megnevezés az anyag (4F-MDMB-BICA) kémiai nevére utal, nem a szer utcai nevére.

 

Kérjük Önöket, hogy az Önökkel kapcsolatba kerülő klienseket tájékoztassák az utcán jelenlévő szintetikus kannabinoid származékok (utcai nevek: herbál, varázsdohány, bió, biofű, ható) fogyasztásának fokozott kockázatairól. Hívják fel a kliensek figyelmét arra, hogy hasonló tünetek esetén haladéktalanul hívjanak mentőt.

 

Amennyiben szintetikus kannabinoidokat fogyasztó klienseik az elmúlt 2 hónapban vagy a most következő hetekben szokatlan hatású, mellékhatású anyagról számolnak be Önöknek, kérem, ezeket a beszámolókat lehetőség szerint továbbítsák felénk.

 

Kérjük továbbá, hogy a veszélyhelyzetről szóló felhívást kommunikációs csatornáikon – szociális média oldalaikon is terjeszteni szíveskedjenek, hogy a lehető legtöbb kliens értesüljön a veszélyről.

 

 

Köszönettel:

 

Nemzeti Drog Fókuszpont

 

PÉTERFI Anna

tudományos elemző

 

Nemzeti Drog Fókuszpont / REITOX Hungarian National Focal Point

Népegészségügyi Főosztály

Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

1051 Budapest, Széchenyi István tér 7.

 

+36 30 5662059

 

+36 1 896 0967

anna.peterfi@emmi.gov.hu

www.drogfokuszpont.hu"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8616185244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása