Külső szemlélőként végignézni egy pánikrohamot nagyon ijesztő. Sokan teljesen tehetetlennek érzik magukat ilyenkor, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogyan kell reagálni. 

.

Ijesztő tünetekkel jelentkezhet

Rettegés, légszomj, zavarodottság, félelem, remegés - a pánikroham külső jelei sokak számára valamilyen életveszélyes helyzet benyomását keltik. Mivel a rohamok sokkal több embert érintenek, mint gondolnánk, érdemes felkészülni rá, hogy egyszer mi is találkozunk valakivel, aki a szemünk előtt megy keresztül rajta.

Így segítsünk, ha valakinek a közelünkben pánikrohama van
A pánikroham szinte a semmiből érkezik 

.

A pánikroham általában hirtelen, a semmiből jelentkezik, nincs semmilyen előjele, konkrét, látható kiváltó oka - ez különbözteti meg a szorongásos rohamtól, amely esetében valamilyen konkrét fóbia,félelema magasságtól, pókoktól, kígyóktól váltja ki a rohamot. A fizikai tünetek viszont elég hasonlóak. 

.

Általában 20 percig tart

Pánikroham során a szívverés felgyorsul, a fül csengeni kezd, ájulás, az erő elvesztése következik be. Tapasztalható zsibbadás, remegés a kezekben és az ujjakban, izzadás, vagy hidegrázás, hirtelen elgyengülés, hányinger. Kontrollvesztés-érzés következik be, a mellkas szorít és fáj, nehézzé, kapkodóvá válik a légzés, fuldoklás is bekövetkezhet, és a rohamot elszenvedőnek halálfélelme is lehet, vagy elöntheti egyfajta nyomasztó és rémisztő világvége-érzés. Egy pánikroham általában körülbelül 20 percig tart, és az első tíz perc a súlyosabb része. 

.

Ha olyasvalakivel találkozunk, akinek rohama van:

  • maradjunk csendben, ne próbáljuk nyugtatgatni felesleges jó tanácsokkal ("nyugi, ez csak a fejedben van, mindjárt elmúlik" - és hasonlók), mert nem segítünk vele
  • vizezzünk be egy törölközőt, és szorítsuk a tarkójára, homlokára
  • fogjuk meg a kezét, tegyük a kezünket a vállára, és sugározzunk nyugalmat
  • mondjuk meg neki, hogy csendben mellette maradunk, míg jobban nem lesz
  • ajánljunk fel egy pohár vizet
  • maradjunk nyugodtak
  • várjunk vele legalább 20 percet, míg jobban nem lesz

.

Forrás: blogs.webmd.com ,  hazipatika.com  

https://www.hazipatika.com/psziche/pszichiatriai_betegsegek/cikkek/igy_segitsunk_ha_valakinek_panikrohama_van/20180621135934 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr3515992918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása