A krízisambulanciák épp azért születtek, hogy legyen esély segítséget kérni még egy esetleges – és talán végzetes – tragédia előtt. Jelenleg hat városban van ilyen intézmény: Miskolcon, Orosházán, Szolnokon, Mosonmagyaróváron, Devecserben és Kaposváron, illetve Budapesten. Ezeket az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptisták, a Vöröskereszt és a Borostyánvirág Alapítvány üzemelteti – ez utóbbi vezetője, Proszonyák Ida, a SzuperWMN-díj egyik idei jelöltje. 

„Nem vagyok könnyű eset. Apám is megpofozott, amikor feleseltem”

Az ambulanciák igyekeznek értékes segítséget nyújtani azok számára, akik már felismerték, hogy bántalmazó kapcsolatban élnek, és ebből szabadulni szeretnének.

Ehhez a frissen megnyitott budapesti központ pszichológiai-, jogi- és szociális segítséget is biztosít, teljesen ingyen a budapesti és Pest megyei lakosok számára. 

Az krízisambulanciát nem csak nők kereshetik fel, férfiakat is fogadnak, bármilyen párkapcsolati probléma megjelenése esetén igyekeznek segíteni.

Az ambulanciák az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programja (EFOP) keretében, illetve céges támogatásból (ami jelen esetben az Avon volt) valósulnak meg, és négy éven keresztül modellprojektként viszik a feladatot, azaz a krízismegelőzést és a kezelést. Ha beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor a tervek szerint a szociális törvénybe is bekerülnek ezen intézménytípusok. Ez azért is lenne fontos, mert a nők átlagosan öt–tizenkét intézménynél, szervezetnél és hatóságnál fordulnak meg, kérnek segítséget a párkapcsolati erőszak megakadályozása érdekében, aminek a végén vagy érdemi segítséget kapnak, vagy áldozattá válnak. 

„Csak akkor erőszakos, mikor iszik, de erről nem ő tehet, hanem az alkohol”

Az ambulanciák a megelőzésben és a kezelésben is segítséget tudnak nyújtani, ráadásul az Ökumenikus Segélyszervezet krízisközpontot is üzemeltet, ide négy–nyolc hétre költözhetnek be azok, akiknek gyors és radikális megoldásra van szükségük, és Magyarország egyetlen titkos menedékházával is ők rendelkeznek, amely szintén azonnali segítséget kínál a bántalmazott anyák és nők számára. 

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy „Amikor bántalmazásról beszélünk, legtöbbünknek a fizikai vagy szexuális erőszak jut eszébe, de épp annyira lehet bántalmazás az érzelmi és a lelki erőszak, vagy akár a másik fél anyagi zsarolása. A baj sok esetben megelőzhető, ha az érintettek időben megtalálják a megfelelő fórumot, ahol bizalommal beszélhetnek problémáikról”. 

Az ambulancián pont ebben igyekeznek segíteni. Itt egyébként a segélyszervezet a többi családokkal foglalkozó szervezettel is tartja a kapcsolatot, például a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatokkal és egyéb civil szervezetekkel, sok esetben irányítják egymáshoz a klienseket.

Ez azért is fontos, mert sokan egyáltalán nincsenek tisztában vele, milyen lehetőségeik vannak, honnan kaphatnak segítséget. 

Az ambulancia júniusban indult, de az októberi kampány óta egyre többen keresik fel a Fáklya Ágnes szakmai vezetése alatt működő irodát. 

„Csak azért ilyen féltékeny, mert szeret”

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a klienssel felveszik az első interjút, hogy mire is volna pontosan szüksége az adott személynek. Fontos tudni, hogy anonim módon is lehet segítséget kérni.

Az irodában dolgozó jogász a beadványok megfogalmazásában tud segíteni, illetve jogi tanácsot ad, de jogi képviseletet nem vállal, tehát egy válópert nem fog végigvinni, de annak előkészítésében tényleges szerepet tud vállalni. 

„A megkeresések során lelki-, fizikai-, illetve szexuális bántalmazásról számolnak be az ügyfelek. A jelzőrendszer részeként, ha kiskorút érint az eset, jelentési kötelezettségünk van, de a tapasztalatok szerint általában feljelentés után kerülnek hozzánk a kliensek”– mondta el a WMN-nek Fáklya Ágnes.  

„Azok, akik nem valamelyik szervezeten keresztül kerülnek ide, – tapasztalatunk szerint – jobb érdekérvényesítők, felismerik a problémájukat. Nagyobbrészt már felépülési szakaszban lévők fordultak hozzánk, de ez csak néhány hónap tapasztalata, ami akár változhat is” – véli a szakmai vezető.  

„Most csak Mackó úr kezét tépte le, de azt mondta, legközelebb az enyémet fogja, mert rossz vagyok”

Az ambulancia tartja a kapcsolatot a rendőrség áldozatsegítő referensével is, illetve a szakmai együttműködési rendszerbe is bekapcsolódnak, előadásokat tartanak például a családon belüli erőszak témakörében. 

A beszélgetés során elhangzott, hogy nem mindenkinek ugyanazt jelenti a bántalmazás és az erőszak. „A jelzőrendszeri tagok (pedagógiai intézmények, bölcsődék, orvos) számára a bántalmazás megítélése nem egyértelmű, nem tekinti mindenki ugyanazt bántalmazásnak. Protokoll ugyan van, de fontos lenne tisztázni a fogalmakat – ez az egyik legfontosabb célunk –, hogy egységes legyen a kép, és így egységesen lehessen fellépni az erőszak ellen is hangsúlyozta Fáklya Ágnes. 

Az ambulanciát munkaidőben lehet hívni, de a személyes találkozások esetén rugalmasak, mert sok esetben nem megoldható a kliensek számára a nyitvatartási időben a látogatás. Aki úgy érzi, segítségre van szüksége, keresse fel valamelyik régiós ambulanciát. 

Az idézeteket az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai gyűjtötték a hozzájuk fordulóktól. 

Zimre Zsuzsa 

Forrás: wmn.hu 

https://wmn.hu/ugy/49794-nem-csak-fizikai-lehet-a-bantalmazas--uj-krizisambulancia-nyilt-a-fovarosban-