Amerikai kutatók kimutatták, hogy a hosszú távú antidepresszáns-fogyasztás elhagyása után komoly elvonási tünetek jelentkezhetnek, ha a valaki abbahagyja a szerek szedését. A szakértők hatvan évnyi kutatási adatot néztek át, és megállapították, hogy veszélyes lehet, ha valaki úgy szed nagyobb adag antidepresszánst hosszú ideig, hogy nem tudja, hogy tegye le a gyógyszert, és sürgősen változtatni is kellene a felírási metóduson és a leszokás menetén.

A The Journal of the American Osteopathic Association tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik hosszú ideig szednek antidepresszánsokat, amikor elhagyják őket, fejfájást, kialvatlanságot, hasmenést, szorongást, fáradtságot és influenzaszerű tüneteket is tapasztalhatnak. Ilyenkor már fizikai függőség alakul ki, ezért különösen nehéz elhagyni a gyógyszert, még akkor is, ha a betegnek már nem kellene szednie – írja a Science Alert.

A probléma az Egyesült Államokban különösen fontos, ugyanis az antidepresszánst szedők száma folyamatosan nő:

1999-ben még csak a lakosság 13 évesnél idősebb részének 7,7 százaléka élt ilyen szerrel rendszeresen, 2017-ben ez az arány már 12,7 százalék volt. Ráadásul az antidepresszánsokat fogyasztók negyede már több mint tíz éve szedi a gyógyszerét. Ez persze sok tényező következménye, de az biztos, hogy az ilyen szereket nem hosszú távú szedésre találták ki, és ha valaki mégis hónapokig, évekig eszi őket, függőség alakulhat ki.

Kép: Getty Images

A kutatásokat átnéző szakértők szerint a legfontosabb oka a függőségnek az lehet, hogy a betegeket az orvosok nem készítik fel arra, hogy előbb-utóbb le kell jönniük a szerről, és nem mondják el nekik, hogyan tudják ezt a leghatékonyabban megtenni. Az orvosok felírják az úgynevezett szelektív szerotoninvisszavétel-gátlókat, amelyek a szerotonin nevű boldogsághormon termelődését segítik elő az agyban, aztán elfeledkeznek a betegről, akinek egyedül kell leszoknia a gyógyszer szedéséről.

A kutatók a tanulmányukban hasznos tippeket is megfogalmaznak arról, hogyan lehet elkerülni az antidepresszáns megvonási szindrómát, a legfontosabb tanács például az, hogy fokozatosan csökkentse a beteg az adagot három hónapon keresztül, hogy a szervezetnek legyen ideje hozzászokni az antidepresszánsmentes élethez.

 

Szerző: Nagy Nikoletta

Forrás: 24.hu

https://24.hu/tudomany/2020/02/24/depresszio-szorongas-antidepresszans-fuggoseg-tunetek-leszokas/

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr515501182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása