""

Kiürítik a dobai pszichiátriát, hiába tagadta korábban az Emmi államtitkára. Volt olyan beteg, akit a tapolcai hajléktalanszállóra vittek, többeket pedig a sümegi kórházban helyeznek el. Míg a mesés kastély lakott részektől messze fekszik, a gyógyszerrel kezelt betegek elhelyezésére kinézett intézmények mind lakott területen belül vannak, ez pedig a helyiek nagy részét aggodalommal tölti el. A 90 hektáros, mesés környezetben található dobai kastélyból már többször megpróbálták kipaterolni a betegeket, most viszont teljes titokban próbálták ezt megvalósítani.

 

Egy névtelenséget kérő kórházi dolgozó kereste meg a térség jobbikos országgyűlési képviselőjét azzal, hogy titokban elkezdték szétszórni a környéken a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházhoz tartozó dobai Pszichiátriai Rehabilitációs és Szocióterápiás Osztály lakóit.

Hatan a tapolcai hajléktalanszállóra kerültek. 

A kétszázágyas intézményben a levél szerint már csak száztizen vannak, először novemberben tettek utcára embereket.

Teljesen nyilvánvaló, hogy politikai hisztériakeltésről van szó

- fogalmazott Rétvári Bence, aki Rig Lajos írásbeli kérdésére tagadta le, hogy bármi készül az intézményben. A jobbikos politikus ezt kiposztolta Facebook-oldalán, a bejegyzés alatti kommentek viszont arról árulkodnak, hogy Rétvári Bence egész egyszerűen hazudott, amikor hisztériakeltésnek nevezte a kastély kiürítését. 

Az országgyűlési képviselők február 1-ig még bejelentkezés nélkül látogathatnak közintézményekbe, Rig Lajos ezért felkereste a Sümegi Pszichiátriai Centrumot, ahol több ott dolgozó is megerősítette a költözés tényét. A politikus Dobára is ellátogatott, ahol szinte kivétel nélkül

tényként kezelik a költözést.

Arra hivatkozva akarják költöztetni az intézményt, hogy az egyik emeleti szobánál beszakadt a födém, noha a kastélyt körülölelő park felújítására korábban jutott 400 millió forint. A helyiek szerint Orbán Viktor legnagyobb lánya nézte ki magának az épületet, volt aki szerint többször is megfordult a környéken Orbán Ráhel az elmúlt időszakban.

Vérlázító az a hozzáállás, ahogy a kormány megpróbálja magánkézbe játszani a kastélyt. Az elmúlt években több ilyen esetre is volt példa, de az különösen visszataszító, ahogy a gyakran teljesen kiszolgáltatott betegekkel elbánnak. 

- fogalmazott Rig Lajos. A sümegi civilek vezetője azt kifogásolja, hogy a helyi intézményben nem biztosítottak a feltételek egy ilyen feladat ellátásához. Kovács Mihály szerint

a helyiek közül sokan tartanak attól, hogy olyan intézménybe érkezhetnek súlyos pszichiátriai betegek, ami a város központjában van, pár száz méterre bölcsődétől, óvodától, iskolától.

Kovács szerint a létesítmény hátsó részén gyakorlatilag bárki kiszökhet, a portaszolgálat jelenlegi elhelyezése sem alkalmas arra, hogy a gyakran pizsamában kószáló betegeket az intézményen belül tartsa.

""
A dobai intézmény bejáratánál kihelyezett térképen jól látszik, hogy három tó is található a hatalmas területen

A sümegi fideszes polgármester a csütörtöki testületi ülésen azt válaszolta a civil képviselő, Oszkó Zoltán kérdésére, hogy nem tudott a dobai betegek szétszórásáról. Oszkó hangsúlyozta, hogy nem először tervezik a dobai központ bezárását, de eddig mindig volt megoldás. Most viszont teljes titokban történik a kiürítés. 

A levél

Rig Lajos a helyszínen tapasztaltak miatt újabb írásbeli kérdést nyújtott be Kásler Miklós miniszternek.

Szerző: Eszes Ádám 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr7215494900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása