Nagy a nyomás minden oldalról

 

Valósággal csapdában érzik magukat azok a hölgyek, akik vég nélküli órákat töltenek az íróasztal vagy a pult mögött – egy új kutatás szerint a túl sok munka depressziót eredményez a nők jó részénél.

Depresszióra hajlamosíthat a túl sok munka – a hölgyek jó része kerül csapdába, amikor hosszú órákat tölt íróasztala, a pult vagy akár a szalag mellett a gyárban. Egy új kutatás megerősítette, hogy jóval fogékonyabbak a hangulati zavarra azok a nők, akik sokat dolgoznak. A szakemberek szerint – összehasonlítva őket azokkal a hölgyekkel, akik a hagyományos 40 órát dolgozzák le hetente -, az 55 órát vagy ennél is többet vállalók jellemzően többször számolnak be depressziós tünetekről. Ugyanez igaz azokra a nőkre és férfiakra, akik még hétvégente is dolgoznak. A felfedezés, mely brit felnőtteket vett alapul, nem bizonyíthatja, hogy a túl sok munka okozza a depressziót –  ám az összefüggés jelentős.

„A dolgozók bonyolult lények” – mondta Gillian Weston, a Londoni Egyetemi Kollégium vezető kutatója. – S nem is lehetséges minden potenciális befolyásoló tényező figyelembe vétele, ha egy megfigyelési tanulmányban keresünk asszociációkat.

Ugyanakkor – hangsúlyozta -, kutatócsapata képes volt rámutatni számos olyan tényezőre, amely hatással lehet a depresszió kockázatára. Ilyen a jövedelem, a képzettség szintje, illetve a családi állapot is. A felfedezésnek igen komoly hatása van egy olyan világban, ahol a túl sok munka számos helyen valósággal elvárás. Az emberek nagy része 9-től 5-ig dolgozik – mutatott rá Weston csapata.

“Ráadásul az elmúlt években a technológia fejlődése jelentős mértékben lecsökkentette a dolgozók személyes idejének „biztonságos terét”, mivel az okostelefonokon keresztül bárki bármikor elérhető. Ezek az eszközök afféle elvárást teremtettek, hogy mindig elérhetőek legyünk, válaszolhassunk e-mailjeinkre akár a vakációnkon is” – emelte ki Theresa Nguyen, klinikai szociális munkás, a nonprofit Mental Health America programokkal foglalkozó alelnöke.

A nők számára pedig – akik egyébként is egyensúlyoznak a munkahelyi feladatok és a család között -, különösen megterhelő és ijesztő a túl sok munka.

„A társadalom komoly nyomást gyakorol ránk, azt pedig magunkra helyezzük” – mondta Nguyen. – A hölgyeknek külön stresszt jelent, hogy a munkahely időt vesz el a családjuktól.”

A legtöbb országban kevesebb időt töltenek a munkahelyükön a nők, mint a férfiak, azok pedig, akik házasok és gyerekeik vannak, különösen kevesebbet dolgoznak. Vagyis, ha a túl sok munka miatt benn maradnak, még konfliktusba is kerülnek és szembenállnak a társadalmi elvárással. Az idővel való zsonglőrködés, a munkahelyi nyomás, a felelősség duplán terheli őket, különösen, ha munkájukat meg sem fizetik. Meg kell küzdeniük a környezetükkel is, amely vagy támogató, vagy nem támogató emberekből áll. Mindez súlyosbíthatja a szomorúságot, a konfliktusból adódó kellemetlen érzést.

 

 

A Journal of Epidemiology and Community Health szaklapban megjelent tanulmány 23 ezer brit dolgozót vont be, akik egy nemzeti egészségügyi felmérés részei voltak. A hagyományos kérdőív a depresszió tüneteire volt kihegyezve – vizsgálta az önbecsülést, önbizalmat, a napi tevékenységek élvezetére volt kíváncsi, valamint arra, hogyan alszanak az alanyok s miként küzdenek meg mindennapi problémákkal. A 12-es pontszám a depresszió jeleit jelentette – s a tanulmány szerint azok a nők, akik 55 vagy ennél több órát dolgoztak hetente, 11,8-as pontszámot értek el, szemben a 35-40 órát dolgozókkal, akik a 11-et súrolták.

A férfiaknál ebben a tekintetben nem volt különbség, azonban azok, akik hétvégén is dolgoztak, több depressziós tünetet produkáltak, mint akik csak hétközben adtak bele mindent a munkába.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr9314758111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása