Az ok általában stressz és önbizalomhiány

Az lehet az érzésünk, hogy igen sok ember eszik egyszerre túl sokat – a mértéktelen evészavarban szenvedők azonban ezt rendszeresen csinálják, legalább hetente egyszer, minimum 3 hónapig. Kit érint ez a probléma és mi állhat a hátterében? Járjunk utána.

 

Tisztázzunk valamit az elején: a mértéktelen evészavar nem egyenlő azzal, ha valaki időről-időre egyszer sokat eszik. Ilyen emberből sok van. Egy karácsonyi vacsora alkalmával például hányan lőnek túl a célon?

 

A mértéktelen evészavarral küzdők rendszeresen esznek túl sokat, legalább heti egyszer, 3 hónapig vagy még tovább. Úgy érzik, nem tudják kontrollálni, mit és mennyit esznek. Gyakran étkeznek egyedül, amíg jóformán betegre nem eszik magukat, s ehhez éhesnek sem kell lenniük. Ezután viszont szégyen, bűntudat, szomorúság és undor vesz erőt rajtuk. Viselkedésüket szégyellik, s mindent elkövetnek, hogy mértéktelen evészavarukat elrejtsék a család és a barátok elől.

A mértéktelen evészavar nem egyenlő a bulimiával, bár egyes tünetek azonosak. A bulimiások szintén gyakran eszik túl magukat, s szégyenkeznek miatta – ám ők kihányják az ételt utána. Meghánytatják magukat, hashajtókat alkalmaznak vagy túl sokat edzenek. A hányás nem tartozik a mértéktelen evészavar problémakörébe.

Kit érint leginkább a mértéktelen evészavar?

Ez az egészségügyi állapot szinte mindenkinél előfordulhat, függetlenül a nemtől, kortól, fajtól. Amerikában a leggyakoribb – a nők hajlamosabbak rá, de férfiaknál is kialakulhat.

Hogyan érinti a testsúlyt a probléma?

Számos ember, akinél mértéktelen evészavar jelentkezik, a testsúlyával is küzdelmet folytat. A rendellenességben szenvedők kétharmada elhízott, s egy tanulmány szerint azok 30 százaléka, akik küzdenek az evészavarral, megfelelő fogyókúrát keres. Az elhízott és túlsúlyos emberek olyan, komoly problémákkal is szembenéznek, mint a szívbetegség, magas vérnyomás és a 2-es típusú diabétesz.

Mögöttes ok

A mértéktelen evészavar mögött gyakran áll érzelmi vagy mentális egészségügyi gond – depresszió, szorongás, bipoláris zavar, valamilyen szer használata. Stresszesek, rosszul alszanak, küzdenek az önbecsüléssel és a testük kinézetével.

Mi okozza pontosan a mértéktelen evészavart?

A szakemberek nem teljesen biztosak abban, mi váltja ki a problémát. Tényezők keveréke, beleértve az illető génjeit, pszichológiáját, hátterét – ezek mind közrejátszhatnak. A diétázás ugyancsak vezethet mértéktelen evészavarhoz. Bizonyos emberek pedig extrém mértékben érzékenyek az élelmiszerek képeire, illatára. A rendellenesség egy stresszes életszakasz vagy trauma eredménye is lehet – például gyász, vagy maga a tény, hogy az illetőt piszkálják a súlya miatt.

A felépülés lehetséges

Amennyiben úgy érezzük, mértéktelen evészavarral küzdünk, érdemes tudnunk, hogy kezeléssel sikeresen gyógyítható a probléma. Az első lépés a diagnózis – vagyis konzultálnunk kell orvossal, aki megvizsgál és meghallgatja tüneteinket, felméri szokásainkat, érzelmi egészségünket, testképünket.

A kezelést elsősorban a gondolataink, érzéseink elemzésével érdemes kezdeni. Pszichiáter vagy tanácsadó segíthet abban, hogy megváltoztassuk azokat. A negatív gondolatok ellen a kognitív viselkedés terápia és az interperszonális terápia is hasznos lehet.

A szakember javasolhat gyógyszert is, amely a szorongást, depressziót segít kezelni – s ezzel együtt megszűnik a mértéktelen evésre való kényszer.

A mértéktelen evészavar természetesen hízáshoz vezet, ezért a kezelés során a pácienseknek arra is szükségük van, hogy szakember segítsen nekik a fogyás útjára lépni.

A mértéktelen evészavar megelőzése érdekében idejében észre kell venni, ha a problémával kapcsolatos érzések elhatalmasodnak rajtunk – a szégyen, a bűntudat, a testkép zavar -, de érdemes odafigyelni akkor is, ha családunkban már előfordult étkezési rendellenesség. Keressünk fel orvost vagy terapeutát.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr2014758085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása