Három projekt keretében összesen 9 milliárd forintot fordíthat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a felnőtt pszichiátriai ellátórendszer fejlesztésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból - jelentették be kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A fejlesztések között létrejön egy magas biztonsági fokozatú pszichiátriai épület 2,7 milliárd forintból a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben. 30 ágyon a súlyos állapotban lévő, agresszív betegek ellátása folyik majd, a megfelelő biztonsági előírásoknak megfelelően, 2200 négyzetméteren. Felújítják az intézet pszichológiai és addiktológiai osztályait is, illetve a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet krízisprevenciós és toxikológiai osztályai is megújulnak.

A program további részében tizenhárom megyei kórház akut felnőtt pszichiátriai osztálya újul meg 2,3 milliárdból, valamint 4 milliárd forintból fejlesztik az ország harmincöt pszichiátriai gondozóját. Utóbbinál három helyszínen új gondozó, négy helyszínen pedig a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódó nappali terápiás részleg jön létre.

A gondozóhálózat fejlesztéséhez kapcsolódóan Móron, Mátészalkán és Kisvárdán új pszichiátriai gondozó, míg Nagykanizsán, Siófokon, Veszprémben és Zalaegerszegen pedig a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódó nappali terápiás részleg jön létre.

Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója szerint ebből a forrásból nemcsak a pszichiátriai szakellátás és a gondozóhálózat eszközparkja újul meg, hanem a munkaerő-utánpótlásra is hangsúlyt fektetnek.

Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke arról beszélt, hogy a pszichiátriai betegségek előfordulása elérte a népbetegség szintjét, az ellátórendszer - különösen az infrastruktúra - a kétezres évek közepére teljesítőképessége határára jutott. A pszichiátriai ellátás komoly humánerőforrás-hiánnyal küzd, és az intézmények üzemeltetése is forráshiányos - mondta. 

Forrás: HH - index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8514397462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása