Könnyítenének a feltételeken a megbízható szerencsejáték szervezőknél

Főként érzelmi, társas okai vannak annak, ha valaki szenvedélybeteggé válik. A szakember szerint, ha valaki egyszer kipróbálta a szerencsejátékot, az még nem azt jelenti, hogy játékfüggő lesz.

 

Két és fél év alatt majdnem 4000 szerencsejáték-függő tiltatta ki magát a magyar kaszinókból és a kártyatermekből. Azok, akik szabadulni szeretnének a kóros játékszenvedélytől, és tudják, hogy előbb-utóbb úgyis a rulettnél vagy a kártyaasztalnál kötnének ki, 2016. január 1. óta tehetnek úgynevezett jelentős önkorlátozó nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal formanyomtatványán.

 

„Internet, alkohol, drog, cigaretta, játék – ezek mind-mind függőségek” – kezdte Balogh Ágnes az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A pszichológus elmondása szerint az is szenvedélybetegnek mondható, aki lottószelvénytől vagy kaparós sorsjegytől függ. „A játék örömforrást ad számára, de mikor veszít, bűntudatot érez és vissza akarja szerezni a pénzt” – magyarázta a szakember.

A pszichológus szerint attól, hogy betiltották Magyarországon a játékgépeket még nem lett kevesebb játékfüggő, mint mondta, ezzel csak átvált a függőség. Ha az ember úgy próbál leszokni, hogy félreteszi a függőségét, az nem megoldás, mert az átmegy egy másik szenvedélybetegségbe. Hozzátette, hogy a kaszinók játékosként tekintenek az emberekre, nem biztos, hogy betegként kezelik a játékfüggőket. Mint mondta, statisztikailag több férfi lesz játékfüggő, mint nő.

A szakember szerint inkább a családtagok, a környezet tapasztalhatja az, hogy valaki játékfüggő lett. „Az, hogy otthonról eltűnik a pénz csak egy tünet, de az, hogy miért tűnik el, az egy nagyon komoly érzelmi, kapcsolati problémát vagy magányt rejt a háta mögött” – fejtette ki Balogh Ágnes. A pszichológus elmondása szerint főként érzelmi, társas okai vannak a rabságnak. A szakember szerint a legsérülékenyebb embertípusok azok, akik olyan családi környezetből jönnek, ahol valamilyen instabilitás van a családban, ahol a kommunikáció vagy az érzelmi kapcsolatok nem egyértelműek.

Balogh Ágnes szerint, ha valaki egyszer kipróbálta a szerencsejátékot, az még nem azt jelenti, hogy játékfüggővé válik. A szakember elmondta, hogy a játékfüggőséget kognitív viselkedésterápiával kezelik, míg a szenvedélybetegségeket terápiával, vagy gyógyszerrel kezelik.

Forrás: atv.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr1814228903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása