Aprócska újszülött. Nem tudni hány hétre született, csak azt, hogy nagyon pici. Bizonytalan terminus, így fog a papírjaira kerülni. Az szülőanyja nem járt terhesgondozásra, azt sem tudja pontosan, hogy mikor maradt ki a vérzése, meg különben is, kit érdeldekelnek az ilyen apró-cseprő dolgok. Tulajdonképpen azt sem tudja, ki is az apa. Talán rásózza valakire. De ha nem, az is mindegy, haza biztosan nem viszi. 

 

Aprócska újszülött. Csipognak a gépek, rohannak az orvosok, nővérek. Egy új élet, ami az intenzív osztályon kezdődik, fájdalmakkal, szenvedéssel, elvonási tünetekkel, az életért küzdve. Egy élet, amit nem tudunk, hogyan fog folytatódni.

Újszülött drogosok

Azok a babák, akiknek a szülőanyja a terhesség alatt rendszeresen drogot fogyasztott, drogfüggőként jönnek a világra. Röviddel az első levegővételük után átélik az elvonás minden kínját, amivel orvosi segítség nélkül nem is tudna megbirkózni a szervezetük. S hogy hogyan tovább?

A terhesség alatti drogfogyasztás a gyermek veszélyeztetése. Jogilag is. Így ebben az esetben az anya nem viheti haza a babáját. A gyámhivatal gondoskodik az újszülött ideiglenes elhelyezéséről. Ez lehet a szülőanya arra alkalmas családtagjánál, ha arra alkalmas, és ismert a személye az apánál, vagy az ő családjánál, illetve nevelőszülőknél. Hogy az anya később visszakaphatja-e a gyermekét, az rajta is múlik, le kell szoknia a drogról és be kell bizonyítania, hogy képes felelősségteljes szülőként működni.

Magzati alkoholszindrómás csecsemő

De egy “drogos” újszülött jövőbeli életének még csak nem is az a legmeghatározóbb pontja, hogy hova kerül, hanem az, hogy a drogok milyen károsodást okoztak a szervezetében. A legnépszerűbb drog, az alkohol fogyasztásának a következményeit jól ismerjük, a magzati alkoholszindrómáról sokat lehet hallani – az más kérdés, hogy sajnos az alkoholista anyák ritkán hiszik el, hogy velük is megtörténhet, azonban sok szintetikus drog esetében csak halvány sejtések vannak a lehetséges következményekről. 

Sokszor nem is azonnal derülnek ezek ki, hónapok, vagy akár jó néhány év elteltével válnak láthatóvá, egyértelművé az idegrendszeri, fizikai károsodások, melyekkel aztán vagy tud valamit kezdeni az orvostudomány, vagy nem. Vagy van elég akarat, törekvés, ismeret a gyermeket nevelők részéről, hogy legalább megpróbálják, vagy nincs. A rendszertől valószínűleg kevés segítséget és támogatást fognak kapni ehhez. Mert nincs elég korai fejlesztő, logopédus, gyógypedagógus, konduktor, pszichológus, szakorvos, és nincs elég pénz…

Drogfüggő anyák

A másik kérdés, hogy mi lesz az anyával. Mert nem megoldás, ha megalázzák a kórházban. Nem megoldás, ha mindenki, aki szembejön a kórteremben, képletesen szólva belerúg.

Nem, nem kell őt sajnálni. Nem kell vigasztalni, és nem kell a buksiját simogatva győzködni, hogy minden rendben van/ lesz, hiszen ez nem igaz. Szembesíteni kell az állapotával, aztán őszintén, egyszerűen és szemrehányás nélkül szembesíteni kell a következményekkel is. Közben bizalmat kell építeni az intézmények, a lehetséges segítők felé, hiszen a számára is ott a segítség, ha meri elfogadni.

Igen, most ő is hatalmas krízist él meg. Innen két irányba vihet útja: mehet még mélyebbre, vagy elindulhat kifelé a gödörből. És ha ő kimászik, talán megtesz mindent a gyermekéért is, mert képessé válik rá. Talán nem történik meg újra, vele legalábbis nem. 

Forrás: Katona-Wallner Judit - alkoholesdrog.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr614155435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása