Először engedélyeztek kannabiszalapú gyógyszert Amerikában

Először engedélyeztek kannabiszalapú gyógyszert Amerikában, a hatóságok hétfőn hagyták jóvá az epilepszia két ritka, gyerekkorban kezdődő formája ellen.

 

Az Egyesült Államokban engedélyezett, Epidiolex nevű gyógyszer a tisztított kannabidiolon (CBD), a növényben talált több mint nyolcvan aktív vegyület egyikén alapul.

Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) munkatársa szerint az engedélyezés fontos előrelépést jelent. „Azt is hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy szó sincs a kannabisz vagy összetevőinek engedélyezéséről, csupán egyetlen, CBD-n alapuló gyógyszer meghatározott célú használatáról. Az engedélyt klinikai tesztek alapján kapta meg a szer” – tette hozzá.

Az új orvosságot két évnél idősebb gyerekeknek lehet felírni két olyan kór ellen, amelyek epilepsziás rohamot okozhatnak. A két betegség a Lennox-Gastaut- és a Dravet-szindróma.

A CBD nem idéz elő eufóriát, ezt az érzést a kannabisz egy másik összetevője, a tetrahidrokannabinol (THC) okozza.

Az Egyesült Államokban szövetségi szinten továbbra is tilos a kannabisz, noha terápiás célokra az államok több mint felében, rekreációs célokra a fővárosban és kilenc államban – köztük Kaliforniában és Coloradóban – engedélyezték már.

Tavaly nyáron a világsajtó címlapsztoriként tárgyalt egy tanulmányt, mely szerint a kannabiszfogyasztás egereknél képes volt visszafordítani az agy öregedését. A Nature Medicine nevű, igen nagy presztízsű szaklapban megjelent cikk első szerzője, s a téma szellemi atyja egy magyar kutató, Bilkei-Gorzó András, a Bonni Egyetem docense. Boldogkői Zsolt professzor beszélgetett vele, az interjút itt olvashatja el

Forrás: hvg.hu , Szerző: MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr114125217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása