A társadalom ötöde küzd mentális betegséggel – hívta fel a figyelmet a Magyar Pszichiátriai Társaság az idei kongresszusuk beharangozóján. Elhangzott: nap mint nap elmegyünk mellettük, egy járművön utazunk, sőt beszélgetünk velük, anélkül, hogy észrevennénk bármit, sok esetben ugyanis nem látszik semmilyen tünet a külvilág számára. A szakemberek kiemelték: tévedés, hogy a mentális betegek veszélyesebbek lennének a társadalom számára, mint mások, sőt legtöbbször inkább ők az áldozatok. 

A mentális zavarok gyakorisága napjainkban korábban soha nem látott mértékben növekszik – hangzott el a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) idei, debreceni kongresszusának beharangozóján. Molnár Károly, az MPT elnöke elmondta: a szerdától szombatig tartó nemzeti kongresszusra nemcsak pszichiátereket, hanem a társszakmák képviselőit is várják.

Az idei esemény témája a fejlődés, amely egyrészt a diagnosztikai eljárások modernizálására, másrészt a gyermek- és serdülőkorban kialakuló mentális betegségekre vonatkozik. – Mára kimutatható, hogy a pszichés betegségek 70 százaléka gyermekkorban kezdődik – emelte ki az elnök.

Nem biztos, hogy a kórházi kezelés mindig megoldást jelent

Purebl György, az MPT leköszönő elnöke hangsúlyozta: ma a teljes népesség ötöde szenved valamilyen pszichiátriai betegségben. Ennek okai sokfélék lehetnek, többek között a mesterséges környezet, az információs túlterheltség és a mozgáshiányos életmód – tette hozzá. Purebl György kitért arra is: Magyarországon – más országokkal ellentétben – gondozói hálózat működik, azonban ezek többsége finanszírozási nehézséggel küzd.

A krónikus mentális zavarok kezelésében szerinte jelentős előrelépést jelentene a közösségi szemlélet meghonosítása, amely a beteget saját környezetében gondozza, tehát nem kell kórházban maradniuk.

Molnár Károly elmondta: a gazdaságra is negatívan hat, hogy egyre több a mentális beteg. Csak a depresszió az európai GDP egy százalékát emészti fel, és ennek jelentős része nem egészségügyi kiadás, hanem a betegek munkából való kiesése miatt a termelékenység csökkenéséből adódó veszteség.

Miközben egyre többen küzdenek pszichés betegségekkel, pszichiáterhiány van itthon és más országokban is – vélekedett az elnök. Hozzátette: a következő évek feladata, hogy emeljék a rezidensek számát, és fontos volna a megelőzés, a preventív mentálhigiéné megerősítése is.

Molnár Károly úgy fogalmazott: tévhit, hogy a pszichiátriai betegek mind közveszélyesek, hiszen a bűnügyi adatok is alátámasztják, hogy arányaiban sokkal kevesebb bűncselekményt követnek el, mint a mentálisan egészségesek, nagy részük inkább áldozattá válik.

A társaság különdíjjal jutalmazta Magyarország első pszichiátriai önsegítő kézikönyvét, a Mentőövet. A Kulcsár Teodóra és Oravecz Dániel szerzőpáros skizofréniáról szóló művében nemcsak az érintetteknek, de családtagjaiknak is gyakorlati tanácsokat adnak, hogyan élhető teljes élet a betegséggel.

Céljuk a segítségnyújtás mellett az volt, hogy végre csökkenjen a pszichés zavarokkal küzdők megbélyegzése, és lássa meg a társadalom, hogy ugyanannyira értékes emberek, mint bárki más. 

Szilágyi Anna - magyaridők 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr7213657802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása