Három könyv, három történet, három gyógyulás. Egy most induló új könyvsorozat a terápiás rendelők titokzatos világába kalauzol el minket, ahol egy-egy eseten keresztül nemcsak azokat a küzdelmeket kísérhetjük végig, ahogyan valaki közelebb jut önmagához, hanem a szakember gondolkodásmódját is.

 

Edina a felesleges kilókkal folytatott évtizedes és kilátástalan küzdelembe belefáradva keresett fel szakembert. A hol koplaló, hol falásrohamokkal – majd súlyos lelkifurdalással – küzdő nő gyógyulástörténetét Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus meséli el a Lenyelt vágyak című kötetben.

©
 
Edina küzdelmein keresztül nemcsak a falászavarban szenvedő emberek által átélt poklot érthetjük meg (százszorosan megszegett fogadalmak, éjszakai csokizások, pincében őrzött, négy számmal kisebb ruhatár), hanem végső soron a különféle függőségek ördögi köreit is. A kilábalási folyamat nagy tanulsága, hogy az evészavarokkal küzdőnek mindenekelőtt meg kell tanulnia nem különbséget tenni „jó” és „rossz” ételek között, merthogy nem az ételeken, hanem a rendszertelenségen és a kirívó mennyiségeken „száll el” a súlya. Másrészt, és talán még inkább azon kell dolgoznia, hogy „az evési zavar lelki oldalán alapvető és mélyreható változások induljanak el”. Vagyis fejlődjön az önelfogadásban, az öntiszteletben, az öngondoskodásban – végső soron az önszeretetben, ami elképzelhetetlen anélkül, hogy rendet tegyen a múltjában, a szüleihez való kapcsolatában.

 

Erőszakban foganni

 

Ugyancsak a múlt meg nem oldott konfliktusaival, családi démonaival viaskodik Jenő, A fattyú című történet hőse, aki 36 évnyi sikeres amerikai karrier után tér haza Magyarországra, onkológiai kezelésre.

©
 
A halál árnyékában kezd élete tisztázásába Nógrádi Csilla klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológussal. Bármennyire is nyitottan áll a feladathoz Jenő, nincs könnyű dolga, hiszen gyermekkora óta küzdött azzal, hogy erőszakban fogant, és emiatt édesanyja nem tudta igazán szeretni. Hogy családjában csak nők vették körül, hogy szigorú, ám konzervatív vallásos neveltetése alapvetően negatív hatással volt istenképére és pszichoszexuális fejlődésére. Mindezeken túl pedig mindvégig rettegett attól, nehogy továbbadja apja lelki örökségét. Ezért is menekült a munkába, és élte át a sikeres menedzserekre leselkedő összes kísértést. Az önmagával és a családtagjaival való megbékélés munkájának különleges dimenziót ad, hogy minderre Jenő már halálos betegen vállalkozik.

 

A megfagyott birodalom

 

A halál kísérti Tímeát is, aki képtelen elgyászolni nyolc évvel korábban elhunyt kisfiát, Tomit.

©
 
Olyannyira, hogy ez egész életét, érzéseit, kapcsolatait megbénítja – derül ki az Olvadás című kötetből. Különlegesen hosszú, három éven át húzódó terápia történetét osztja meg Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta. A munka során Tímeának nemcsak 11 éves korában meghalt kisfia halálát kell feldolgoznia, hanem azt is, hogy férje a legnehezebb pillanatban hagyta el, ő pedig képtelen azóta értelmet találni az életének, képtelen értékesnek érezni önmagát. A gyógyulási folyamat célja, hogy el tudja engedni a kisfiát, és anélkül tudjon emlékezni a múltra, hogy újra és újra átélné azt. A gyásszal való megküzdés pedig óhatatlanul elvezeti édesanyjával való ambivalens kapcsolatához is. A kötet lebilincselően mutatja be, mi mindenen kell átmennie Tímeának és a terapeutának ahhoz, hogy felengedjen az asszony „megfagyott birodalma”, hogy újra tudja önmagát és mást is szeretni.

 

A terapeuta is változik

 

A terapeuta esetei alcímű sorozat kötetei egyrészt a laikus számára is érthetően elmagyarázzák a jelenségek és a beszélgetések szakmai hátterét, másrészt az olvasót észrevétlenül be is vonják az elmesélt gyógyulási folyamatokba. Így lehetősége van puszta kíváncsiskodás helyett (vagy mellett) részt is venni azokban. Az együttgondolkodás ugyanis mindig jó alkalom, hogy mindenki önmagán is eltűnődjön: a saját kapcsolatain, függőségein, félelmein.

Ahogyan ez a terapeutával is megesik munka közben – derül ki a könyvekből, amelyek bemutatják, a szakemberek miként élik meg klienseik vívódásait, hogyan érintődnek meg a sorsuk által. A gyógyulás dilemmáját mindennél jobban érzékelteti a Szondy Máté által idézett bon mot: „A terápiának akkor van vége, amikor a kliens kigyógyítja magát abból a gondolatból, hogy beteg, a terapeuta pedig abból a gondolatból, hogy hasznos”.

Szeretné alaposabban megérteni, hogyan és miben tud segíteni a pszichoterápia? Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba október 10-én, ahol meghallgathatja a három szerző, Dr. Lukács Liza, Nógrádi Csilla és Dr. Szondy Máté pszichológusok előadását.

hvg

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr7712942435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása