1964-ben a brit tengerészgyalogos kommandók tagjai különleges kísérletben vettek részt, anélkül, hogy erről tájékoztatták volna őket. Őfelsége titokban beelesdézett tengerészgyalogosai kábítószer hatása alatt nem a szokványos módon reagáltak a parancsokra. 

 

Ritka videó az LSD hatása alatt önuralmukat elveszítő brit tengerészgyalogosokról

 

A brit hadsereg annak reményében fogott LSD-kísérletekbe 1964 decemberében, hogy a hallucinogén szert hatékony fegyverként használhatják fel háborús szituációkban. A kísérletek lényege az volt, hogy olyan kémiai anyagot találjanak, amelyek cselekvőképtelenné tehetik az ellenséget anélkül, hogy komolyabb veszteségeket okoznának a soraikban. 

 

A drog hatását a 41. tengerészgyalogos kommandó 17 tagjára egy háromnapos terepgyakorlat során tesztelték az angliai Porton Downban. A résztvevők mindannyian önkéntesként jelentkeztek (azt azonban nem tudták, mi vár rájuk). Az élethű katonai akciót szimuláló gyakorlat lényege az volt, hogy az önkéntesek „annyi terroristát fogjanak el, amennyi csak lehetséges”.

 

 

Az első nap reggelén a katonák csak vizet kaptak, és kifogástalanul teljesítették a feladatukat. A második napon azonban, anélkül, hogy értesítették volna őket róla, LSD-t csempésztek a vizükbe. Amint a drog hatni kezdett, a katonák szabálykövető magatartása gyorsan és gyökeresen megváltozott.

 

 

Az LSD olyan tudatmódosító szer, amelynek használata az ego felszámolásával, az én-tudat elvesztésével járhat. Van, aki órákon át boldog hallucinációk rabja lesz, másokon azonban félelem és paranoia lesz úrrá. A videó elején látható például, hogy az egyik katona minden kapcsolatát elvesztette a valósággal, és eldobta a fegyverét. Néhány perc múlva a kísérletvezetők úgy döntöttek, a kommandós gyakorlatban való részvételét leállítják.

 

 

A többiekre azonban másként hatott a drog. Harminc perc sem kellett ahhoz, hogy a szer elfogyasztását követően a kommandó tagjai elkezdjenek céltalanul lézengeni és vihorászni. A parancsnok lassan teljesen elveszítette a kontrollt emberei felett, akik nem tudták leplezni, mennyire remekül szórakoznak. Lehetetlenné vált a katonák közötti kommunikáció és az ellenségre való célzás – az egység tagjai csak tehetetlenül vigyorogtak. 

 

A felvételen látható, ahogy hetven perc elteltével a tengerészgyalogosok egyike fára mászik, hogy madarakat etessen, és volt olyan is, aki egy ásóval félig kivágott egy fát. Ekkor a parancsnok is teljesen feladta, és maga is vihogva rogyott a földre. A katonákat ezután orvosi vizsgálatra visszaszállították a bázisra. Kezdetben féltek, és nem akartak beszállni a mentőautóba, ám később már nevetve emlékeztek a kísérletre. A harmadik nap a kommandósok ugyanolyan kifogástalanul teljesítették a feladatukat, mint az elsőn. 

 

Egy bázisra visszatért, nevető katona

 

Az MI6 2006-ban kárpótlást fizetett azoknak az egykori katonáknak, akiknek az 1950-60-as években végzett kísérletekben a tudtuk nélkül LSD-t adtak be.

 mult-kor  

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr7812908848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása