Százötven férőhelyes, tartós bentlakásos ellátási formában működő új hajléktalanotthon kialakításáról is dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. 

 

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon közzétett – előterjesztés elfogadásával a testület kötelezettséget vállalhat arra, hogy bruttó 735 millió forintos összköltséggel a IX. kerületben, a Gyáli út 25./A szám alatti épületben hajléktalanotthont alakít ki.

Az ingatlant, amely az átalakítás után hajléktalanok otthona lenne, üzemeltetésre, működtetésre átadják a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) részére. Az átalakításhoz 635 millió, az első eszközbeszerzéshez 100 millió forint szükséges. A mellékelt engedélyokirat szerint az átalakítás tervezett befejezési időpontja 2018 vége.

Budapest, 2017. január 4. Egy mozgássérült hajléktalan férfi a fővárosi Keleti pályaudvar aluljárójában 2017. január 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán  Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az önkormányzati tulajdonban lévő 4222 négyzetméteres épületet, amely korábban iskolaként működött, jelenleg nem használják, az átalakítás és az üzembe helyezés utáni működtetés becsült éves költsége 158 millió forint. A 735 millió forintos összköltségű feladat ez évi üteme 38 millió forint, a jövő évi 597 millió, a 2019-es pedig 100 millió forint.

Mint az előterjesztésben olvasható, a BMSZKI-nak tartós bentlakásos ellátási formában működtetett hajléktalanotthon kialakítására van a leginkább szüksége. Olyan emberek számára ad lehetőséget, akik

idősotthoni elhelyezésre még nem jogosultak, de koruk, egészségi állapotuk miatt fokozott gondozást-ápolást igényelnek, és ellátásuk átmeneti szálláshelyen már nem biztosítható.

Továbbá azok kerülhetnek ide,akik

idősotthoni elhelyezésre jogosultak, de azt instabil anyagi helyzetük miatt nem vállalják, vagy addiktológiai, pszichiátriai problémáik miatt elutasítják a felvételi kérelmüket.

A kialakítandó intézményben biztosítani kell a napi 24 órás szolgálatot, a folyamatos működéshez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, hasonló módon, mint az idősek otthona intézményében.


A hajléktalanok otthona hiánypótló szolgáltatást képes nyújtani Budapesten 

– írták az előterjesztésben, hozzátéve, hogy annak létrehozásával lehetőség nyílik a jelenlegi idősotthonok, valamint a BMSZKI átmeneti intézményeinek "tehermentesítésére", egyben állami források bevonásával szakosított, bentlakást, ápolást, gondozást nyújtó férőhelyek működtetésére.

origo 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr212908924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása