2015-ben 52 ezer amerikai halt meg különböző kábítószerek túladagolása miatt, 10 percenként egy áldozatot jelent ez. 33 ezer ember halálát okozta opioid, azaz vagy heroin, vagy az opioid receptoraira hatást kifejtő, receptköteles fájdalomcsillapító. 

 

John Moore/Getty Images/AFP

 

A megelőzésért felelős egészségügyi központ (Centres for Disease Control and Prevention) jelentése szerint az opioid-fájdalomcsillapítók elterjedése hozta magával a halálozások növekedését. Árulkodó adat, hogy 1991 és 2011 között a Vicodin, az Oxycontin és a többi opioid gyógyszertári forgalma 76 millió dollárról majdnem háromszorosára, 219 millióra ugrott.  

Az Economist ezzel összefüggésben közölt egy térképet is, amin látszik, hogy  a nagyvárosok erősen érintettek, de az ország középső területein, fehér középosztály lakta kisvárosok és elővárosok lakói között a legmagasabbak a túladagolási mutatók. 

A szabályok szigorításával inkább csak azt érték el az államok, hogy a függők a gyógyszerektől ismét az olcsóbb és hozzáférhető heroin felé fordultak, és 2014-ben - hosszú idő után - legnagyobb számban újfent heroin miatt kértek segítséget az amerikai kábítószer-használók. 2015-ben az opioidok okozta halálozás száma 15 százalékkal nőtt, a heroin miatti 23-al. 

Az államok a naloxon hozzáférésének könnyítésével reagáltak: ez a szer nem csak a pszichikai tüneteket csillapítja, de túladagolás esetén segíti a légzés újraindítását; nem ritka, hogy rendőrök, mentők, tűzoltók és a droghasználók hozzátartozói is tartanak maguknál belőle. 

A fellendülés összefüggésben lehet a fentanyl szintetikus opioid-fájdalomcsillapító elterjedésével is. 2016-ban a túladagolási mutatók Connecticutban 26, Delaware-ben 35, Maine-ben 39 százalékkal, Marylandben három negyedév alatt 62 százalékkal ugrottak meg. (Economist)

Rényi Pál Dániel - 444

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8412666649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása