A WHO szerint a súlyos depresszióban szenvedő európai betegek 75 százaléka nem részesül megfelelő kezelésben annak ellenére, hogy a depresszió a második legjelentősebb oka a munkaképtelenségnek, illetve egészségkárosodásnak és öngyilkosságoknak a régióban.

 

Európában a depressziós zavarokban szenvedő betegek száma már meghaladja a 40 milliót, a betegség prevalenciája pedig 3,8 és 6,3 százalék között mozog a különböző országokban az össznépességre vonatkoztatva.

A depresszió nagyon gyakori és bármely életkorban előfordulhat, de a betegség felismerése és kezelése még mindig messze elmarad a szükséges szinttől, és a WHO szerint elsősorban a depressziós zavarok stigmatizáltságát kell felszámolni.

Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója szerint a kezelés színvonalának javítása nem csupán az ellátás fejlesztéséről szól, hanem a tájékozottság és a megértés javításáról és a negatív előítéletek elleni küzdelemről is. Ennek érdekében a WHO elindított egy kampányt „Depresszió: beszéljük meg” névvel, amelynek célja a lakosság tájékoztatása a depresszió következményeivel és kezelésével, illetve a depressziós betegek támogatásával kapcsolatban.

Közgazdasági szempontból a WHO által végzett friss kutatás szerint a depresszió és szorongás globális költsége évente meghaladja az 1 trillió dollárt. „Sokba kerül, hogy nem teszünk semmit, mivel a depresszió és más gyakori mentális zavarok által okozott gazdasági károk óriásiak, főként a rosszabb produktivitás következtében, de hozzájárulnak ehhez a depresszió miatt szociális segélyből élők is” – teszi hozzá Dr. Dan Chisholm, a WHO mentális egészségért felelős programmenedzsere.

A WHO szerint „a depresszió kezelése terápiával vagy antidepresszánsokkal vagy a kettő kombinációjával költséghatékony, sőt nyereséges: minden befektetett dollár után 4 dollár térül meg a javuló életminőségnek és munkaképességnek köszönhetően”.

Ugyanakkor a költséghatékony kezelési lehetőségek ellenére a mentális egészségre fordított állami kiadások rendkívül alacsonyak: átlagosan az egészségügyi költségvetés 3 százaléka jut a mentális egészség javításával kapcsolatos kiadásokra.

Az idei Egészség Világnapjának a központi témája a depresszió, így a szervezet április 7-én a WHO megalapításának évfordulója mellett erre a globális egészségügyi kihívásra is szeretné felhívni a figyelmet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8512426131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása