Fejfájás, fáradtságérzet, émelygés - a másnaposság jellemző tünetei, mindenki ismeri őket. Ezekhez kapcsolódik még egy jellemző, amit azonban nem nagyon szoktak az alkoholfogyasztáshoz kötni, ez pedig a korai ébredés. Persze a korán relatív fogalom, ha a dorbézolás hajnalig tartott, tulajdonképpen délben is lehet korán ébredni. Akárhogy is, általánosan megfigyelt jelenség, hogy komolyabb alkoholfogyasztás után az ember a szokásosnál jóval kevesebb alvás után ébred fel, teljesen magától, persze a legkevésbé sem kipihenten és jókedvűen. Mintha csak büntetni akarná a gazdáját a szervezet: ahogy kialussza a részegséget, és átveszi a helyét a másnaposság, rögtön ébresztőt fúj. De vajon miért történik ez?

 

A bűnös a gamma-amino-vajsav (GABA) nevű vegyület, ez egy úgynevezett neurotranszmitter, vagyis az ingerületek átviteléért felelős anyag. Ezen belül is gátló hatású: csökkenti a vérnyomást, a vércukor szintjét, vagyis úgy általában fékez, nyugtat és kikapcsol. Ennélfogva nagy szerepe van az alvás szabályozásában is.

Az agyba jutó alkohol sok mindent csinál, például dopamintermelésre serkenti az agyat (ettől érezzük magunkat felszabadultnak részegen) és ami most nekünk fontos: a GABA-receptorokhoz kapcsolódva fokozottan érzékennyé teszi azokat, illetve serkenti a GABA termelését is. Az eredmény az idegsejtek közti kommunikáció lassítása: az alkohol hatására az agynak azok a területei, ahol sok GABA-receptor van, elkezdenek lassan és akadozva működni. Ilyen a kisagy és a hipotalamusz, jellemzően a finom mozgások koordinálásáért, és az emlékezetért felelős területek. Ez a biokémiai háttere annak, hogy a részeg ember ügyetlenül mozog, belegabalyodik a nyelve a szavakba, súlyosabb esetben pedig másnap nem is emlékszik arra, hogy miket művelt.

A GABA tehát teljes erővel az agyunk kikapcsolásán munkálkodik, és előbb-utóbb eljön az a pont, amikor ez a hatás már erősebb a vidámságért felelős dopamin effektjénél. Ez pedig egyenesen vezet az alváshoz: jobb esetben kihúzza az ember az ágyig, rosszabban óraszerelő pózba vágja magát rögtön a kocsmapulton. Ezzel pedig rögtön rá is léptünk a másnapos koránkelés felé vezető útra.

Az agyunk alvás közben nekiáll lebontani a GABA-t. Mivel rengeteg van belőle, az első pár órában a részeg ember nagyon mélyen alszik, felébreszteni is elég nehéz. Csakhogy a GABA glutamáttá bomlik le, az pedig egy éppen ellentétes hatású, serkentő neurotranszmitter. Ahogy az alkohol elfogy, a receptorokat manipuláló hatása is elmúlik: a GABA-érzékelők eltompulnak, a glutamát-receptorok érzékenyebbé válnak. Ez tulajdonképpen a normál alvás-ébrenlét ciklus, csak éppen a GABA, majd a glutamát túltermelésével gyorsabban játszódik le, mint rendesen - az ember korán felébred, mert elfogyott az agyában az a vegyület, ami alvásra bírná, és úszik abban a másikban, ami az ébrenlétért felelős. Persze ettől még a szervezetünk nem pihente ki magát.

Eközben pedig az alkohol lebomlásával a májunk acetaldehidet állít elő, ami mérgező. Ennek a mérgezésnek a tünetei gyakorlatilag azok, amiket mi másnaposságként érzékelünk. És eközben nem tudunk elaludni, bármennyire is fáradtak vagyunk. Sakk-matt, nem kellett volna a neurotranszmitterekkel kötözködni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr968244894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása