Ez annak a kezelésnek a lényege, ami a kilencvenes évek elején, az ópiátszármazékok terjedésével együtt jelent meg. Jelenleg országszerte kilencszáz beteget kezelnek így. Miskolcon csaknem tíz éve segítenek ezzel a módszerrel, a helyi drogambulancián jelenleg harminchat heroinfüggő kap gyógyszeres kezelést. 
 

 

Dombovári Ottó tíz éven át volt heroinfüggő. Már tizenegy éve annak, hogy letette a tűt. Ehhez annak idején a Miskolci Drogambulanciától kapott segítséget. Neki elég ereje volt hozzá, hogy meghozza a döntést, és soha többé ne nyúljon drogokhoz. De vannak olyan kliensek, akik mindenféle próbálkozás ellenére sem tudnak szermentesek maradni.

drog_gyogyszer_151013_fkcs_2.jpgFotó: F. Kaderják Csilla 

A Drogambulancia Alapítvány vezetője szerint ez nagyjából a kipróbálók tíz százaléka. Ők azok, akiknek speciális segítségre van szükségük a leszokáshoz. Számukra találták ki a heroint helyettesítő gyógyszeres kezelést. 

– Az illegális szer helyett adunk egy gyógyszert – mondta Juhászné Ceglédi Tünde, a Drogambulancia Alapítvány addiktológiai konzultánse –,ami tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy akár ennek birtokában le is tud állni az illető, tehát létezik úgynevezett detoxikáló kezelés, vagy pedig van az úgynevezett fenntartó kezelés.

drog_gyogyszer_151013_fkcs_10.jpg

Hogy a gyógyszert meddig kell szedni, az csak a betegtől függ. Van, aki néhány hónap után a gyógyszert is abbahagyhatja, mások akár életük végéig is szedhetik.

– Persze minden esetben, minden betegnél megpróbáljuk azt egy idő után, hogy a gyógyszert csökkentse, hagyja el, próbálja absztinense lenni – nyilatkozta Csorba József pszichiátriai addiktológus főorvos. – Van, ahol sikerül, és nyilván van, ahol nem.  Akkor az a cél, hogy ilyen fenntartó kezelés mellett ő egy minőségi életet tudjon élni.

drog_gyogyszer_151013_fkcs_7.jpg

A helyettesítő kezelés a kilencvenes évek elején a heroinhasználat terjedésével együtt jelent meg. Miskolcon csaknem tíz éve alkalmazzák a módszert, jelenleg harminchat beteget kezelnek így. Országszerte pedig évente nyolc-kilencszáz kliensnek adnak gyógyszereket heroin helyett.

drog_gyogyszer_151013_fkcs_13.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr938023092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papp Éva Mária 2015.10.26. 12:42:15

A heroinfüggő kliensek egy része mindenféle próbálkozás ellenére sem tud szermentes maradni. Ők azok, akiknek speciális segítségre van szükségük a leszokáshoz. Számukra találták ki a heroint helyettesítő gyógyszeres kezelést. Ha a metadon mennyiségét nem sikerül csökkenteni, akkor az a cél, hogy a kliens a fenntartó kezelés mellett egy minőségi életet tudjon élni.
süti beállítások módosítása