Egyre korábban kezdik a drogfogyasztást a fiatalok, az intézetben nevelkedő gyerekek akár már öt-hatévesen füves cigit szívnak. Az iskolák környékén könnyen hozzáférhető a kábítószer, a dizájner drogokat a kiskamaszok is rendszeresen fogyasztják. A drog gyors kielégülés, de instant boldogság – véli a szeptemberben nyíló tini drogrehabilitációs otthon szakmai vezetője. A református egyház fenntartásában lévő bentlakásos otthonban szerhasználó kamaszoknak segítenek egyénre szabott terápiával.

Egyre nagyobb gondot jelent a fiatalkorú drogosok ellátása. Becslések szerint több százezer gyerek is segítségre szorulhat drogproblémák miatt. A Fejér megyei Ráckeresztúron épülő otthonban harminc fiút tudnak segíteni, tanítani, gondozni egy „turnusban." Az úgynevezett „tinirehab" egy már évek óta működő, felnőtteket gondozó drogterápiás otthon mellett épül. A református egyház fenntartásában lévő terápiás intézményben már több százan gyógyultak ki szenvedélybetegségükből az elmúlt években, köztük Orsolics Zénó, a most nyíló tinirehab szakmai vezetője is.

„Egyre többen próbálják azt sulykolni a fiataloknak, az élet annyiból áll, hogy jól érezzük magunkat. A drog persze gyors kielégülést hozhat, de csak rövid időre. A kilencvenes években drogfüggő heroinista voltam, szinte minden drogot kipróbáltam. Amikor teljes mélypontra jutott az életem, azt éreztem, hogy nem akarok belehalni a szenvedélyembe, és segítséget kértem. Számos sikertelen drogambulanciás és kórházi kezelésen túl voltam már, amikor bekerültem a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonba. Az ott eltöltött idő életem egyik legfelemelőbb szakasza volt. Tíz hónapig voltam a terápiás közösségben, és ott döntöttem el azt is, hogy segítő akarok lenni. Addig persze hosszú és nehéz út vezetett" – mondta a szakmai vezető.

Orsolics Zénó szerint nagyon sok droghasználó fiatal képtelen túllátni azon, hogy az élet jóval több annál, mint amit éppen él.
„Gyakran előfordul, hogy engem is sajnálnak, amikor elárulom, hogy drogrehabilitációs otthonban dolgozom. Pedig nincs annál jobb dolog a világon, mint hogy látom a srácokon a változást: bekerülnek hozzánk depressziós, céltalan, jövőkép nélküli emberként, és kivirágozva, tisztán távoznak néhány hónap terápiát követően.


A tini rehabilitációs otthon szakmai vezetője virtuálisan körbekalauzolt minket az épülő intézményen, amely négy részből álló épületegyüttes. A főépületben tíz lakószobában háromágyas szobákban helyezik el a gyerekeket. Szintén ebben az épületben kapott helyet az orvosi és betegszoba, a konyha, az étkező, a csoportszobák és az irodák. Külön épületben alakították ki a tornatermet, a szerelőműhelyt és a nyári foglalkoztatót, amelynek egyik helyiségében művészetterápiát tartanak majd. A kápolna szintén önálló épület. A kertben kültéri sportpályákat is építettek, hiszen a mozgás fontos része a terápiának. Kő Boldizsár művész készíti azt a különleges, faragott, kézzel festett kamaszjátszóteret, amely a bibliai tékozló fiú történetét jeleníti meg. Szintén egyedi kialakítású a terápiás kötélkert, ami számos családterápiás helyzet szimulálására alkalmas. Az otthon egyházi jellege lehetőség a gyerekek számára, de nem erőltetik az imádkozást, az istentiszteletre járást. Orsolics Zénó szerint egyszer úgyis minden ember elgondolkodik, hogy van-e Isten vagy éppen mi történik a halál után.

Az otthonban tizenhárom munkatárs dolgozik majd, köztük pedagógusok, gyermekpszichiáter, pszichológus, addiktológiai konzultáns, szociális munkás, szociális gondozó, művészetterapeuta, különböző szakokon tanító tanárok, valamint felépült szenvedélybetegek. A Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonának új szárnya 400 millió forint uniós támogatásból készül.


Erdős Eszter,  a drogterápiás otthon vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerhasználó gyerekek magatartás- és viselkedészavaros kamaszok és felnőttek lesznek. A kifejezetten szerhasználó gyerekek rehabilitációjára életre hívott otthonban élménypedagógiai módszereket alkalmaznak majd, és minden gyerek egyénre szabott terápiában részesül. Az általános vagy középiskolai tanulmányait senkinek nem kell félbeszakítania (már ha egyáltalán jár iskolába a gyerek), mert mindennap egyéni tanrend szerint tanulnak.

„Sok kábítószeres gyerek funkcionális analfabéta, a legtöbben tanulási nehézséggel küszködnek. A pedagógusok egészen más módszereket alkalmaznak nálunk, mint az iskolákban megszokottak. Ráckeresztúron megtanítják a gyerekeket tanulni, és minden módszertani segítséget megadnak a fejlődésükhöz. Tapasztalataink szerint a droghasználat szorosan összefügg az iskolai kudarcokkal. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy aki rosszul tanul, az feltétlenül drogos lesz, de ezek a gyerekek szép lassan elfordulnak a való világtól, depressziósak, pánikbetegek vagy szerhasználók lehetnek. Az iskolai sikertelenség mindig megjelenik valamilyen kellemetlen tünetben. Az iskolában megszégyenített gyerekek gyakran selejtnek, hulladéknak érzik magukat, a személyiségük pedig megpróbálja kompenzálni a megaláztatást, akár úgy is, hogy bicskával járkálnak az iskolába – tartja Erdős Eszter.

A tinirehabon mindenkinek egyénre szabott a terápiás ideje, így lesznek, akik nagyjából két- három hónapot töltenek el a bentlakásos intézményben, de valószínűleg akadnak majd olyan gyerekek is, akiknek hosszabb idő kell a gyógyuláshoz. A szakember szerint nem érdemes nagyon hosszú időre kiszakítani a fiatalokat az osztályközösségükből, a baráti társaságból és a családból, mert ez megnehezítheti a visszailleszkedést. A terápia alapja – csakúgy, mint a felnőtteket gondozó otthonban - a szeretet és az elfogadás, hiszen maga a kapcsolat is gyógyít. A terápiába lehetőség szerint bevonják a családokat is, hétvégenként családterápiás foglalkozásokat tartanak majd a szülőknek.


A Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonának tinirehabilitációjára szakorvosi beutalóval lehet bekerülni, ugyanolyan módon, mint ahogyan egy kórházi osztályra vesznek fel betegeket. 2015 augusztusától indítják a várólistát azoknak a fiataloknak, akik önként vállalják a terápiás kezelést.

Fekete Zsuzsa

A Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonának honlapját itt érheti el:www.tinirehab.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr887536536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása