Oberth József és Mándi Bettina - A Józan Babák Klub közösség-építői 



„Alapvető probléma, hogy ha elhangzik, hogy valaki droghasználóként gyermeket vár, mindenki azt mondja, hogy jajúristen mi lesz ebből. Általában egy kismama pont nem ezt szeretné hallani” – magyarázza Oberth József, a Józan Babák Klub egyik munkatársa.
Magyarországon nincs olyan egészségügyi- és szociális szolgáltatás, amely arra szakosodott, hogy gyermekvárás közben vagy szülés utáni szerhasználó nőkkel foglalkozik. Nincs tananyag, nincs protokoll, nincsenek ilyen közösségek. Ugyanakkor Magyarországon évente százas nagyságrendű problémás kábítószer-használó nő lesz várandós, nem-problémás kábítószer-használat pedig legalább ezres nagyságrendű várandós nővel fordul elő.
A Józan Babák az egyedüli olyan klub, amely ezeknek a nőknek ellátást nyújt. Ide bárki, bármikor betoppanhat és segítséget kérhet. Az itt dolgozók szerint egy ilyes súlyos problémát – hogy mialatt valaki gyereket vár és közben komolyabb drogot használ – sokkal könnyebben mond el az érintett egy anonim sorstárs-segítői szituációban. Ez egy nagyon fontos bizalmi kérdés, ezért a Józan Babáknál arra törekednek, hogy a lehető leginkább barátságos, nyugodt környezetet teremtsék meg az ide betérő anyák és gyermekeik számára.
„Az első olyan gondolatom, hogy le kell állnom, pontosan a szülinapomon volt, akkor voltam 4 hónapos terhes, megmozdult a pocakomban. Akkor kezdtem el keresgélni, hogy kell valaki, aki segít”. A 22 éves Petra 6 éven keresztül volt drogfüggő, prostituáltként dolgozott. Mikor eldöntötte, hogy soha többet nem akarja ezt az utat választani, a Józan Babák segítségével elvonóra, majd anyaotthonba ment és életet adott kislányának, Viktóriának.
„Befurakodott az életembe, igazából nem is akartam őt. Abból a helyzetből, amiből én már nem láttam kiutat, sőt, igazából fel is adtam az egészet, ő hozott helyre. Más lett a gondolkodásom, a vágyaim, újra élni akarok, vannak céljaim.”

 

Stáblista:

  • Bíró Bori - szerkesztő-riporter
  • Soós Csaba - operatőr
  • Gelencsér Ákos - vágó-szerkesztő
  • Czeglédi Attila - videóarculat
  • Berkei Éva - produkciós munkatárs
  • Tóth Bálint - producer-gyártásvezető

Zene:

  • Widosub - HandL Messiah
  • Widosub - the Sixth
  • Kuckermann Metz Nadishana Trio - SHU KHUR
 

 Józan Babák

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr697448860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása