Új otthonra leltek a pszichiátria szakemberei

 

Az új sürgősségi felvételi részlegen 24 órás megfigyelés után döntenek a betegek sorsáról.

 

Míg más kórházakban egyre nagyobb a szakemberhiány, addig a hivatalosan két éve működő Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben (OPAI) minden hely betöltött, sőt egy állásra 6-10-en jelentkeznek, és ha itt lehetőség adódik, még külföldről is hazajönnek a magyar szakemberek. Többek között ez is elhangzott azon a csütörtöki tájékoztatón, amelyet az új Központi Pszichiátriai Betegfelvételi Egység átadása kapcsán tartottak.

Az új sürgősségi pszichiátriai betegfelvételi rendszerhez új módszertant is kifejlesztettek, amelynek lényege, hogy a behozott betegeket 24 órán keresztül megfigyelik, és ennek alapján döntik el, hogy elég-e az ambuláns kezelés, vagy továbbküldik-e valamelyik fekvőbeteg osztályra. Németh Attila az OPAI főigazgatója példaként elmondta például egy öngyilkossággal fenyegetőző betegnél a 24 órás megfigyelés általában elég arra, hogy a szakemberek eldöntsék, hazaengedjék-e vagy sem. De ideérkezhet olyan hajléktalan is, akiről a vizsgálat megállapíthatja, hogy inkább szociális ellátásra van szüksége. Az új módszerrel kiszűrhetőek az indokolatlan, vagy téves beutalások, így az osztályok terhelése csökken, és működésük kiszámíthatóbbá válik, nem beszélve arról, hogy felesleges kiadásokat is megspórolják.

Az új rendszerhez tartozó betegfelvételi részleg, amelyet Mészáros János, az egészségügyi államtitkár kabinetfőnöke adott át, kétszer négyágyas kórteremből áll, és amelyet a KMOP 117 millió forintos keretéből újított fel az intézet.

A valójában 130 millió forintnyi forráson az OPAI megosztozott a Semmelweis Egyetemmel, ugyanis a maradék 13 millió forintból az egyetem pszichiátriai klinikáján kialakították az ország első úgynevezett forenzikus részlegét. Ezen az osztályon, ahogyan azt Baran Brigitta egyetemi docens a tájékoztatón elmondta, azokat a bűnözőket figyelik majd meg, akiknek elmeállapotáról, beszámíthatóságáról, tetteik következményének belátási képességéről hiteles jelentést kell készíteniük szakembereknek. Sok esetben ugyanis kevés az az idő, amelyet erre a célra az igazságügyi orvosszakértők kapnak. Az új forenzikus részlegen azonban 30 nap van arra, hogy a megfelelő jelentést készítsék el a megalapozott bírósági ítélethez.

Az új részleg átadása kapcsán Németh Attila főigazgató beszámolt az OPAI eddigi eredményeiről is. Az egykori, 2007-ben bezárt Lipótmező (OPNI) helyébe lépő intézmény mára a beszámoló alapján elődjéhez hasonlóan a pszichiátria szakmai, tudományos központjává vált. Sokat mond, hogy 14 PhD-vel rendelkező szakember, 4 MTA doktor, 4 egyetemi tanár, 1 Európa Tudományos Akadémia tag található az intézet munkatársai között. A módszertani, tudományos munkában számos egyetemmel, külföldi kutatóközponttal együttműködnek.

A főigazgató szavait erősítette meg Kéri Szabolcs, az intézet tudományos igazgatója. Hangsúlyozta: azzal, hogy az OPAI-ban egy helyen történik a betegellátás, oktatás, kutatás, szakmailag sokkal jobb eredményeket lehet elérni, mint korábban, amikor ezek a területek izoláltan működtek. Hozzátette: az OPAI-ban tehát lehetőség nyílt arra, hogy a Lipót kutatói folytathassák a magas szintű munkát.

A betegellátás kapcsán a főigazgató kiemelte a megújult addiktológia osztályt és a drogambulanciát, ahol az érintetteknek terápiás szerződést kell kötniük, amelyben vállalják, hogy együttműködnek. Németh Attila beszélt az intézetben sikerrel működő részlegekről, így az evészavarral, a játékszenvedéllyel küzdők részlegeiről, de megemlítette azt is, hogy eddig nem létező profilok is létesültek, ilyen például a pszicho-onkológia és a szexuálmedicina.

Egy kérdés kapcsán azonban az is kiderült, hogy a kormánynak a Norvég Alappal fennálló konfliktusa miatt félbeszakadt az OPAI területére tervezett magas biztonsági fokozatú pszichiátriai osztály megvalósítása. Az erőszakra hajlamos pszichiátriai betegek ellátására kialakítandó osztály 2,2 milliárd forintba került volna, amelyre a norvég alap biztosította volna a forrást. A kirobban konfliktus miatt azonban a norvégok felfüggesztették a kifizetéseket. Egy ideig szó volt arról, hogy esetleg központi forrásból pótolják a pénzt, de csütörtöki tájékoztatón az egészségügyi államtitkár kabinetfőnökeazt mondta ez mégsem valószínű. A magas biztonsági fokozatú pszichiátriai osztályt talán uniós forrásból sikerül majd megvalósítani – tette hozzá.

(Fotó: Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet honlapja)

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr637377828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása