Hogyan nem lesz a gyerekből drogos?

60 ezerre tesszük a nyugtatófüggők számát, 150 ezerre a hashajtófüggőkét, 25–30 ezerre az orrcseppfüggőkét. 

 

Két dolog segíthet, hogy egy tizenéves serdülőből ne legyen drogos: apró-pici szeretetinjekciók, a pozitív dolgok dicsérete. Vagyis a pozitív megerősítések hihetetlen sokat jelenthetnek az ember életében, önbizalommal ajándékoznak meg bennünket. Zacher Gábor toxikológus főorvos fogalmazott így a Kaposvári Egyetem senior oktatási programjának meghívott előadójaként. Beszélt a hajlamosító tényezőkről, a szenvedélybetegségekről, s arról, hogy azok előszobája a hozzászokás. Tette mindezt érzékletes példákon keresztül – írja a sonline.hu porálja.

Az alkohol a lehető legjobb szorongásoldószer, nincs annál jobb – mondta Zacher Gábor. Apró probléma – folytatta a szakember –, hogy viszonylag nagy a hozzászokás veszélye. Bármikor alkalmazható tehát, csak számtalan veszéllyel jár.

A hozzászokás a szenvedélyek előszobája. Miközben a szokások rabjaiként éljük az életünket. Nem tudunk ezektől elvonatkoztatni, ez is egyfajta függőség, nem feltétlenül negatív, de nem is pozitív. A jó hír, hogy nincs olyan mélypont, amiből ne lehetne visszajönni. Ha van motiváció, ki tudunk lépni a legmélyebb bugyorból is. De meg kell találnunk a motivációt, ami nem mindig egyszerű dolog. Az első lépés, ha merünk magunkkal szemben őszinték lenni – mutatott rá Zacher Gábor.

Az előadáson a szakember elmondta azt is, az altató-nyugtatószerfüggőség viszont ma Magyarországon olyan téma, amiről nem lehet beszélni. Vagy lehet, csak legföljebb ilyen helyeken, de valós döntéshozó helyekre nem jut el. A háttérben ugyanis van egy lobbi, aminek érdeke ezeknek a szereknek az eladása. Viszonylag sikeresen, mert annyi altatót, nyugtatót szedünk be évente, ami akkora lenne, mint a Kheopsz piramis. Hatvanezerre tesszük a nyugtatófüggők számát, 150 ezerre a hashajtófüggőkét, 25–30 ezerre az orrcseppfüggőkét. 

weborvos 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr917242009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása