atadas.jpg
Hát de. Domonkos esete a legjobb példa, akinek a védelmét a TASZ ügyvédje látta el.

Fiatalok állnak egy szórakozóhely előtt az utcán, beszélgetnek, és közben körbejár egy spangli. Van, aki beleszív, van, aki nem. Bizonyára mindenki számára ismerős ez a jelenet, vagy az éjszakából, vagy a tévéből. A kannabisz olyan drog, amit jellemzően közösen fogyasztanak a fiatalok. Ilyen esetben a fű átadása nem terjesztési célból történik. Mégis, ha a rendőr elkapja a figyelmetlen csoportos fűszívókat, könnyen egy kábítószer-terjesztő elleni büntetőeljárás vádlottjává válhatnak. Ez történt Domonkossal is, egy budapesti főiskolással, akinek annyi volt a bűne, hogy elszívott a haverjával egy spanglit. Pechjük volt, a rend éber biciklis őrei tetten érték és bilincsben vitték be őket a kapitányságra, ahol hosszú órákat kellett eltölteniük. Vallomástétel, vizeletvétel. Domonkos azt hitte, hogy fogyasztóként megúszhatja komoly büntetés nélkül. Sajnos tévedett. Mivel magára vállalta, hogy ő adta át a spanglit a haverjának, kábítószer-terjesztés miatt eljárást indítottak ellene. Ekkor fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegély szolgálatához segítségért. 

A különbség fogyasztó és terjesztő között a jogkövetkezmények tekintetében elég nagy (GYIK). A fogyasztó választhatja a büntetőeljárás alternatívájaként a 6 hónapos elterelést, ami többnyire egy drogambulancián folytatott egyéni vagy közösségi tanácsadáson való részvételt jelent, priusszal nem jár. A terjesztőre minden esetben bíróság szab ki büntetést, és bekerül a bűnügyi nyilvántartásba is (emiatt például nem utazhat az USA-ba). A törvény a csekély mennyiségű kábítószer terjesztését két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, ez a gyakorlatban a büntetlen előéletű fiatalok esetében, mint amilyen Domonkos, pénzbüntetést vagy felfüggesztett szabadságvesztést jelent. Amennyiben azonban a 18. évét betöltött átadó közoktatási intézmény területén (pl. iskolai buli) fogyasztott közösen kábítószert fiatalkorúval, a büntetés a törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés!

A TASZ ügyvédje, dr. Sánta Szabolcs a múlt hét csütörtöki tárgyaláson azt kérte a bíróságtól, hogy függessze fel a büntetőeljárást Domonkos ellen, hiszen nem terjesztett kábítószert, csak közösen fogyasztott. Sajnos az indítványunkat a bíróság elutasította, ítélet még nincs, ügyét a másodfokú bíróság fogja tárgyalni. 

2002-ben a Büntető Törvénykönyvbe bekerült a közös fogyasztás céljából történő átadás kategóriája, ennek következtében a spanglit közösen szívók is választhatták az elterelést. 2004-ben azonban az Alkotmánybíróság megsemmisítette az elterelés lehetőségét a közös fogyasztóknál. Szerintük ez egy kiskapu lehet a terjesztőknek arra, hogy fogyasztóként elkerüljék el a büntetést. Ezt a döntést mi a szakemberek többségével együtt sokat bíráltuk, mondván, hogy éppen az Alkotmánybíróság döntése miatt fognak fogyasztókat terjesztőként bíróság elé állítani. Domonkos ügye a legjobb példa, hogy mennyire igazunk volt.

A valódi megoldás az lenne, ha a törvény egyáltalán nem büntetné a kannabisz fogyasztását, akár egyénileg, akár közösen kerül rá sor. Évente több ezer fiatalt hurcol meg az állam csak azért, mert egy olyan növényt szívnak el, amit veszélytelennek nem lehet ugyan nevezni, de az alkoholizálással és a dohányzással szemben egyetlen halálesetet sem okozott még a világon. A fűszívók túlnyomó többsége alkalmi fogyasztó, a társadalom hasznos tagja: az ő üldözésükre költünk több milliárd forintot minden évben! A hatóságok ezt a pénzt és energiát fordíthatnák inkább a korrupt politikusok üldözésére.

Domonkos ügyét a Drogriporter és a TASZ Facebook oldalon követheted nyomon.

Drogfogyasztók számára ingyenes online jogi tanácsadás a TASZ oldalán!

Kérünk, támogass minket, hogy tovább küzdhessünk a drogfogyasztók jogainak érvényesüléséért!

Sárosi Péter - Tasz
Videó: Kálmán Mátyás és Szeles András

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr717074797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoePipi 2015.01.24. 13:17:22

Ha a fű legális lesz, én mindenképp elmegyek az ünneplésre.

RoePipi 2015.01.24. 13:39:07

Jut eszembe: nem akkor kéne valakinek segítség, ha le AKAR szokni valamiről? Mi ez a „terelés”? A cigi-pia-kávéfogyasztókat se próbálják leszoktatni csak azért, mert nem tudnak leszokni! Ha le akarnak, az más.

RoePipi 2015.01.25. 14:20:00

Most találtam, tökéletesen témába vág :D

www.youtube.com/watch?v=nx4RRmsFDRc&t=631
süti beállítások módosítása