"Azoknak a drogosoknak az esetében, akik nem akarnak leszokni, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra is kiemelten fontosnak tartja a különböző ártalomcsökkentő beavatkozásokat, illetve az olyan szolgáltatásokhoz történő hozzáférést, mint a megkereső tevékenység, a fenntartó kezelés és a steril eszközök biztosítása" - írta Czibere Károly szociális államtitkár Székely László ombudsmannak címzett, a józsefvárosi tűcsereprogramról szóló jelentésre adott válaszában.

 
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) lapunkat az államtitkári válasz kapcsán emlékeztette, az ombudsman egy panaszbeadvány kapcsán vizsgálta hazai a drogkoordináció újjáalakított rendszerét, a józsefvárosi tűcsere-szolgáltatást végző Kék Pont Alapítvány és az önkormányzat szerződésének felmondását, s annak lehetséges következményeit. Czibere megállapításai között szerepelt a tűcsereprogram visszaszorulásával fenyegető járványügyi kockázat, és a helyben élő, a drogokat elutasító polgárok egészséges életmódjának, életvitelének a követelménye is.
 

A közlemény kitért arra: "a józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetésére is reagáló ombudsmani álláspont és az elmúlt hetek olykor szélsőséges véleményeket felvonultató vitája után" az Emmi illetékes államtitkára egyebek között arról tájékoztatta az alapvető jogok biztosát, hogy a kormány drogpolitikája a Nemzeti Drogellenes Stratégia az Európai Uniós törekvésekkel összhangban a felépülés-központú megközelítésre alapoz. Czibere ugyanakkor egyértelművé tette, a tárca szerint szükség van a tűcsereprogramokra is. Válaszból kiderült: a helyi szintű kábítószer-probléma megelőzése és kezelése érdekében az Emmi beavatkozásokat tervez a Nemzeti Drogellenes Stratégiához kapcsolódó, most készülő szakpolitikai programjában. 

Emlékezetes: korábban Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere azt állította, a droglobbi mögé állnak azok, akiket jobban érdekel néhány kábítószer-fogyasztó, mint nyolcvanezer józsefvárosi egészsége. Kocsis - a kormánypárti Magyar Nemzettel karöltve - többször is éles hangon bírálta Székely Lászlót a jelentés miatt, sőt, azt írta: az ombudsmani hivatalba befészkelte magát a droglobbi.

B.I.M. 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr956932493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása