Elképesztő méreteket ölt a drogfogyasztás Pécsett. Dr. Szemelyácz János pszichiáter lapunknak úgy nyilatkozott, egy ideje a dizájnerdrogok uralják a piacot, ezekhez a szerekhez pedig gyakorlatilag csak az nem fér hozzá, aki nem akar. Olyan eset is előfordult már a városban, hogy a díler kérdőívet töltetett ki a fogyasztóval a kábítószer hatásáról. A pszichiáter szerint sürgősen lépni kellene, mielőtt még nagyobb lesz a baj.

 

Gyakorlatilag teljesen átalakult a pécsi drogpiac az elmúlt években. Napjainkra a hagyományos kábítószerek visszaszorultak, a helyüket pedig átvették a folyamatosan átalakuló - és gyakran eleinte ingyen osztogatott - dizájnerdrogok. Ezek pontos összetevői, valamint a hatásuk nem ismert, nem csoda hát, ha az elosztók (az úgynevezett dílerek) igyekeznek információhoz jutni. 

- Találkoztam már olyan emberrel, aki a dílertől a kábítószer mellé kapott egy kérdőívet is, hogy azon keresztül számoljon be a tapasztalatairól. Erre azért van szükség, mert a gyártó sem tudja, pontosan miként is hat a dizájnerdrog, amit a piacra dob - számolt be tapasztalatairól dr. Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője.

A pszichiáter-addiktológus szerint „elképesztő problémákat" okoznak az új szerek, melyek használatába már többen belehaltak, de a hepatitis C terjedésében is kulcsszerepet játszanak.

- Megalkották ugyan az úgynevezett C listát, amely viszont jól láthatóan nem tudja kezelni a problémát. Más lehetőséget azonban nem ad a törvényhozó a kezünkbe, így gyakorlatilag vaktában tapogatózunk. Jelenleg ott tartunk, hogy ha az említett díler begyűjtött kérdőíveit elkérnénk, többet tudnánk a dizájnerdrogokról - érzékeltette a gondokat.

A C listára azok az alapvető vegyületek kerültek, melyek alapján rendeletben tilthatnak be különböző szereket. Szemelyácz szerint viszont ezzel nem oldották meg a problémát, sőt...

- Mindig egy lépéssel a gyártók mögött járunk, a tiltott szerek listája pedig csak azt generálja, hogy egyre gyorsabban jelennek meg az új szerek a piacon. Sajnos a törvényalkotók nem nézik, hogy a jogszabálynak egyáltalán van-e bármilyen pozitív hatása. Egy társadalmi problémát kizárólag törvényi eszközökkel, illetve a kriminalizálással nem lehet megoldani. Sajnos nincsenek olyan fórumok, ahol a megoldást közösen kereshetnénk - fogalmazott.

A szakember úgy véli, akár próbavásárlásokkal is információkhoz juthatnának, ám a törvény szerint, ha illegális szert vásárol - legyen akár az illető a drogambulancia vezetője -, ellene is eljárás indul.

A megoldás kulcsát többek közt az iskolai, valamint az internetes prevencióban és tájékoztatásban és az indirekt megelőzésben, azaz a fiataloknak felkínált hasznos időtöltésben látja. E mellett - tette hozzá - akár a kevésbé veszélyes, ismert pszichoaktív szereket egyfajta megtűrt kategóriába helyezhetnék, így terelve ezek felé a fogyasztókat.

Jelenleg azonban ezekre a kezdeményezésekre nincs fogadókészség, az iskolai drogprevencióra pedig sem pénz, sem pedig elég szakember nem áll rendelkezésre a városban.

Palotás P. - pécsiújság 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr676815837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása