Nagyon sokan titkolják alkoholfüggőségüket, nem kérnek segítséget, mert szégyellik magukat. A társadalom többsége még ma is megveti az alkoholistákat, jó hír azonban, hogy meg lehet gyógyulni - állítja Némethné Balogh Katalin, a református iszákosmentő misszió vezetője. Az alkoholizmus és a munkaalkoholizmus problémája közvetve vagy közvetlenül szinte minden családot érint.

 Június 30-án zárult az a pályázat, amely az Út az egészséghez - szemléletformálás a református iszákosmentő missziónál címet viselte. Némethné Balog Katalin misszióvezető a tízhónapos projekt tapasztalatairól szólva azt mondta, régi bevett „igéjük", hogy szabad alkohol nélkül élni. A projektben a többi közt havonta egyszer klub- és csoportfoglalkozásokat tartottak, ahol szó esett a függőségek felismeréséről, a szenvedélybeteg családjában felvetődő problémákról, a szabadidő tartalmas eltöltéséről, az életmódváltásról, egészséges életmódról, a gyógyulás lehetőségeiről, a művészet terápiás erejéről, valamint a nikotin- és alkoholmentes életről. A pályázatba gyerekeket is bevontak - mondta a misszió vezetője.
- Egy tábor adta a kereteket ahhoz, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, hogyan élhetnek testben, lélekben, hitben egészségesen. Nem fontos arra fordulniuk, amerre az iskolában vagy a baráti társaságban terelik őket. Mindenkinek a saját döntése, hogyan akar élni. Lehet olyan életet kialakítani, ahol a feszültség oldására nem a cigarettát, az alkoholt és a gyógyszereket használják, hanem közösségben élnek Istennel és egymással.

 A minta tanít a legjobban 


 A táborban többnyire olyan gyerekek vettek részt, akik családjukban megtapasztalták az alkohol rabságának nyomorúságát.
- Főként a gyógyuló alkoholisták gyerekei jönnek hozzánk. Nagy igényük van arra, hogy másképp éljenek és gondolkozzanak, mint a szüleik. Azt szeretnék, hogy velük ne történjen meg az, ami a szüleikkel. A minta tanít a legjobban. A nagyobbak már felfogják, hogy szüleik alkoholizmusának lenyomata ott van az életükben, és kezdeni kell vele valamit. Mi megmutatjuk, hogy milyen élet az, amiben jól érezhetik magukat. Sajnos akiknél rossz a szülői minta, azok alkalomadtán egyből az alkoholhoz nyúlnak.
Németné Balogh Katalin szólt arról is, hogy több helyszínen is tartottak előadásokat, foglalkozásokat. Kecskeméten tíz hónapon keresztül a családi kapcsolatok kérdésével foglalkoztak több aspektusból, egy-egy szakember - pszichiáter, lelkész és lelkigondozó - segítségével. Az egészségnap elnevezésű rendezvényen az életmódbeli kérdéseket állították a középpontba.

 A túlzásba vitt munka pótcselekvés 


 A misszióvezető az alkoholfüggőség mellett kitért a munkaalkoholizmus problémájára is. A szakember szerint ugyanis a kettő összefügg.
- A legtöbb alkoholista a munkahelyén jól dolgozó ember, a probléma az, hogy nem tud a szabadidejével mit kezdeni. Ideges lesz, ha nem dolgozhat. Ezekben az esetekben fontos tisztázni, hogy az ember a munka mellett mit tart fontosnak az életében. Fel kell tennie a kérdést önmagának, hogy ha nem dolgozik, akkor mi az értelme az életének, mivel töltené szívesen az idejét? A túlzásba vitt munka csupán pótcselekvés, hogy az embernek ne kelljen önmagával vagy a családjával foglalkozni. Tehát a munka az élet egy nem működő területét pótolja. Manapság gyakran előfordul, hogy ha valaki munkanélkülivé válik vagy nyugdíjba megy, azonnal elkezd inni, pedig korábban soha nem volt jellemző rá. 

 Az űr


 A református iszákosmentő misszióban azt vallják, hogy akár az alkohollal, akár a túlzásba vitt munkával olyan űrt próbálnak az emberek betölteni, amit az Istennel való kapcsolatnak kellene betöltenie.
- A pályázatban résztvevők azt jelezték vissza, hogy számos dolgot megértettek az életükben, köztük nagyon fontos felismerés, hogy mi és miért történt rosszul a kapcsolataikban. Tíz hónap kevés idő, néha egy élet kell, hogy valaki megváltozzon, de sokaknál láttunk fejlődést, változást. Készítettünk egy kérdőívet is, aminek a feldolgozása még hátravan - tette hozzá a misszióvezető.

Egy pillanat? 

Némethné Balogh Katalin szerint elképzelhető, hogy valaki éppen a pályázatban elhangzott előadássorozat hatására dönt úgy, hogy nem nyúl többé a pohár után.

- Néha elég egyetlen pillanat is, vagy egy mondat. Mi a legfontosabb üzenetet szerettük volna átadni. Mi csak adunk, semmit nem várunk vissza cserébe. A pályázat lehetővé tette, hogy olyan emberek is eljöhettek hozzánk, akiknek másképp nem lett volna erre lehetősége.

Változtatni kell! 

Magyarországon 800 ezer és 1,5 millió közé teszik az alkoholfüggőséggel küzdők számát a szakemberek. A református iszákosmentő vezetője szerint akinél időben felismerik a gondot, nagyobb eséllyel segíthetnek, mint azon, aki húsz éve masszív alkoholproblémával küzd. Gyakran a családtag is beteg, még ha másként is, mint az alkoholfüggő.
- Érdemes arra a hangra hallgatni, ami azt súgja: változatni kell!

A Magyar Kékkereszt Egyesület és a Református Iszákosmentő Misszió dömösi kórházában háziorvosi beutalóval fogadják a függőségeiktől szabadulni vágyókat. Gyógyulásukat a társadalombiztosító a kórházi tartózkodásnak megfelelően támogatja. Az iszákosmentő missziót az alábbi elérhetőségeken találja meg:

e-mail: rim@rmk.hu
Némethné Balogh Katalin misszióvezető
Telefon: 36–30-567-6329 

 

A TÁMOP 6.1.2. 11/1-2012-1371 „Az út az egészséghez - szemléletformálás az iszákosmentő missziónál" elnevezésű projekt témái voltak:
Egészségnap 50 fő
Téma: Az alkoholizmus és a visszaesés megelőzése, a felépülési folyamat folytatása, utógondozás
Cél: Az alkohol probléma terápiájának átfogó ismerete, alkalmazási gyakorlat elsajátítása
Egészségnap 50fő
Téma: Az alkoholt helyettesítő függőségek
Cél: A viselkedésfüggőségek felismerése, szerváltás lehetőségeinek felismerése

Klubfoglalkozás 10 alkalommal havonta egyszer. 10 fő
Téma: Generációs problémák és szerepek a gyógyuló szenvedélybeteg családjában

Csoportfoglalkozás 5 alkalom, 20 fő
Téma 1. Ének és a zene gyógyító hatása az alkoholproblémás ember életében
Cél: Pozitív élmények,érzések, gondolatok zenében történő kifejezésének megtalálása

Téma 2. A szabadidő eltöltése a gyógyuló szenvedélybeteg életében
Cél: Motiváció a szabadidő tartalmas eltöltésére, bővíteni a választási lehetőségeket

Téma 3. Életmódváltás a gyógyuló szenvedélybeteg életében
Cél:Motiváció az egészséges életmódra, ennek fenntartása

Téma 4. A munkaterápia szerepe a szenvedélybeteg gyógyulásában
Cél: Megtalálni a helyem a munka világában

Téma 5. A művészet mint a szenvedélybeteg kifejezőeszköze
Cél: Erősíteni a művészetben való kifejezőkészséget, motiváció ennek felfedezésére

Egészséghét 100 fő/3 nap
Téma: Személyiségfejlődés a házasságban, kapcsolatainkban. A nikotinfüggőség
Cél: Kapcsolatok épülése. Motiváció a nikotinmentes életre

Életmódtábor gyógyuló szenvedélybetegek gyermekeinek 20 fő /6 nap
Téma: Felvilágosító előadás, pozitív élettörténet, természetjárás, közös játék, versenyek
Cél: Pozitív életminta, jövőkép kialakítása 

 parokia 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr596549489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása