Új és veszélyes szer váltja a dizájner drogokat

A tavaly népszerű, úgynevezett dizájner drogok helyett ma a komoly veszélyekkel járó biofű vagy Spice népszerű a szerfogyasztók között.  

 

A fesztiválszezonban egyre több fiatal próbálja ki a gyakran illegális tudatmódosító szereket. Bár a dohány és az alkohol szerepét sem szabad lebecsülni, az utóbbi időben rohamosan terjedő szintetikus drogok veszélye a legnagyobb. Különösen aggasztó az az új trend, amivel az addiktológiai rendeléseken találkoznak a szakemberek. Tempósan nő azoknak a száma, akik a marihuánáéhoz hasonló hatóanyagot tartalmazó, de annál jóval veszélyesebb, rendkívül olcsó szerekhez, a kannabinoidokhoz nyúlnak – írja a feol.hu.

Rappant György, a Fejér Megyei Szent György Kórház addiktológusa szerint a mesterséges marihuánaként is ismert, az interneten biofű vagy Spice néven rendelhető készítménynek a szintetikus marihuánának semmi köze az igazihoz. Ráadásul viszonylag könnyen hozzáférhető, ami nagy veszélyt jelent a fiatalok egészségére.

Az orvos saját praxisában az utóbbi időben egyre több olyan fiatallal találkozik, aki gondokkal küzd. E szerek egyik fő veszélye – szemben a marihuánával – a kiszámíthatatlanság nem lehet tudni, milyen hatása lesz először, miből és mennyi van benne. A szer praktikusan úgy néz ki, hogy a szintetikus anyagba beáztatnak valamilyen növényi törmeléket, s ezt teszik vízipipába vagy sodorják cigarettába. Amíg a kannabisznál vagy „fűnél" a használó napi egy-két alkalommal „gyújt rá", itt tíznél többször is – ami annak „köszönhető", hogy rövidebb ideig tart a hatása. E szernél komoly függőség alakulhat ki – szemben a hagyományos marihuánával, ahol csak rendkívül ritkán történik ez meg – sorolja a szakember.

A rövid ideig tartó hatás miatt a környezet eleinte csak elvétve szerez tudomást arról, ha valaki a biofüvet használja, hatásai között a nyugtató, szedáló hatást lehet említeni, ezeket az időszakokat azonban egyre többször váltják fel ideges, „kattogó" periódusok – ahogy a szerhasználók szlengjében nevezik.

E tünetek persze sok kamasznál életkori sajátosságként is előfordulnak – hívja fel a figyelmet a szakértő, aki egyúttal óva is int attól minden szülőt, hogy gyermeke hangulatingadozása mögött azonnal szerhasználatot „diagnosztizáljon. 

Weborvos

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr16485007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása