Lassan egy éve, hogy ismét van országos pszichiátriai intézetünk, amelyre a szakma és a társadalom a lipótmezei ideg- és elmegyógyászati központ 2007-es bezárása óta várt. Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) tavaly júniusban a Nyírő Gyula Kórházban nyitotta meg kapuit, s összesen 334 pszichiátriai és 87 addiktológiai ágyon fogadja a betegeket.

– A pszichiátria és addiktológia spektrumába tartozó valamennyi betegséget kezeljük, s most már nemcsak a hozzánk tartozó kerületekből, hanem az egész országból fogadunk pácienseket – fogalmazott lapunknak Németh Attila pszichiáter, az intézmény főigazgató főorvosa. Az OPAI-ban a pszichiátriai osztályok speciális profilokkal rendelkeznek, többek között evészavarokra és kényszerbetegségekre szakosodott terápiás részlegeket alakítottak ki. Az addiktológián megnyílt a játékszenvedélyesek és alkoholfüggők kezelésére alkalmas, az amerikai Minnesota-modellre épülő terápiás egység, ahol – a főigazgató szavai szerint – a cél, hogy a függőséggel küzdők elkezdjenek másként gondolkodni. – A játékszenvedélyesekre jellemző, hogy van „biztos szisztémájuk”, a vesztésnél pedig azt gondolják: majdnem nyertem, s ha lett volna még tízezer forintom, akkor biztosan visszaszereztem volna a teljes veszteséget. Bár ezek a betegek a játék után kijózanodnak és megbánják, hogy ismét a teljes fizetésüket vagy még annál is többet eljátszottak, ez a fázis csak pár napig tart, majd ismét érzik a késztetést a játékra. Ebből az ördögi körből kell őket kiszabadítani – mondta a pszichiáter. A pácienseknek egy szigorú, bentlakásos, csoportfoglalkozásokra épülő intenzív terápián kell aktívan részt venniük. Egy csoport 10-12, maximum 15 fővel működik, és ide csak azok kerülhetnek be, akik motiváltak a változásra. Németh Attila megjegyezte, a játék- vagy alkoholfüggőség kezelése nagyon nehéz, s kérdés, hogy a terápiás siker, az absztinencia – a tartózkodás – milyen hosszú ideig áll fenn. Az igazi eredmény az, ha utóbbi élethosszig tart, ám ehhez rendkívül nagy akaraterőre van szükség. Tisztában kell lenni azzal, hogy bármikor visszaeshet az érintett.

Az evészavarokkal foglalkozó részleg ugyan viszonylag kevés, egyszerre 3-6 beteget tud fogadni, az ide bekerülőkkel egy speciálisan képzett gárda foglalkozik. Az igény persze jóval nagyobb lenne, hiszen a testképzavarral kapcsolatos kórképek, elsősorban a falásrohamokkal járó bulímiás esetek száma egyértelműen nő, főleg az egyetemista korú lányok körében. Az intézet szakambulanciáján a pszichoonkológiai rendelésen a daganatos betegek pszichoterápiás ellátása zajlik, ezenkívül elindítottak egy szexuálmedicina szakrendelést is pszichiáter és belgyógyász vezetésével, amely az országban egyelőre csak itt működik.

Bár a pszichiátriai ellátottak legnagyobb része egyáltalán nem veszélyes a környezetére, az intézetnek fel kell készülnie a kivételes esetekre is. Várhatóan 2016-ban megkezdi működését a 30 férőhelyes kiemelt biztonsági fokozatú pszichiátriai osztály, ahol az olyan agresszív, még a hagyományos zárt részlegen sem kezelhető betegekkel foglalkoznak majd, akik veszélyt jelentenek a betegtársakra vagy a személyzetre. A részlegen egyszemélyes kórtermeket, vandálbiztos mosdót, zuhanyt, kilincset, bútorokat helyeznek el, s az itt tartózkodók kezelését nagyszámú személyzet biztosítja. Erre azért van szükség, mert egyre több páciensnél jelentkezik az úgynevezett drogok indukálta pszichotikus állapot. – A közhiedelemmel ellentétben nem a skizofrének jelentik a veszélyt másokra, hanem azok a betegek, akiknél ez az állapot droghasználattal párosul. Ilyenkor az illető kiszámíthatatlanná válik, így váratlan reakciói miatt tapasztalatot és óvatosságot igényel a kezelése – magyarázta Németh Attila. Ha feláll az OPAI-ban az emelt biztonsági osztály, akkor az a jelenleg hasonló funkciót betöltő Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézettel (IMEI) párhuzamosan működik majd. – Az IMEI-be csak azok a bíróság által már elítélt pszichiátriai betegek kerülnek, akik bűncselekményt követtek el, de pszichiátriai betegségükből kifolyólag nem voltak képesek felmérni tettük következményét. Intézetünk osztályán pedig olyan – másokra vagy önmagukra irányuló – súlyosan agresszív betegeket látunk majd el, akiket csak speciális körülmények között lehet kezelni. Ezek a páciensek vagy nem követtek el bűncselekményt, vagy ha igen, erre vonatkozóan még nem született bírói határozat – ismertette a főigazgató. Hozzátette, az itt dolgozó orvosoknak és ápolóknak egyaránt speciális szaktudásra lesz szükségük, és önvédelmi gyakorlatokat is el kell sajátítaniuk. Ezenkívül megjósolható, hogy a személyzet csak nagyobb fizetés ellenében jön a részlegre dolgozni. Németh Attila szemléltetésképpen hozzátette, Angliában egy ilyen osztály üzemeltetésére az egy pszichiátriai betegre jutó tb-támogatásnak megfelelő finanszírozás ötszörösét fordítják. 

Szalai Laura - mno